x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Cel mai tare hit din ultimii 15 ani

Cel mai tare hit din ultimii 15 ani

de Dana Cobuz    |    26 Noi 2010   •   12:52
Cel mai tare hit din ultimii 15 ani

Multe hituri au difuzat radiourile şi televiziunile muzicale româneşti în ultimii 15 ani. Care-i cel mai tare şi mai tare vom afla la 1 decembrie!

Românul nu e doar poet, e şi compozitor. Unul de succes, dacă socotim numeroasele de piese autohtone pe care ni le-au auzit urechile în „democraţie”. Ce e valoare, ce e produs de marketing, timpul a decis deja. Asta nu i-a împiedicat însă pe cei de la MTV să treacă în revistă 199 de hituri din ultimii 15 ani şi să le scoată „pe tarabă”, spre votare, timp de o lună de zile. Cea mai votată piesă va fi declarată „Cel mai tare hit românesc din ultimii 15 ani”, iar pentru efortul depus în întocmirea clasamentului, electorii mu­zicali vor fi recompensaţi cu o consolă XBOX 360 şi jocul Guitar Hero. Votarea se închide la 30 noiembrie, iar de Ziua Naţională a României, la 1 Decembrie, vom afla cu toţii care e cel mai tare şi mai tare hit românesc din bine înţeleasa democraţie muzicală, cine a intrat în Top 10, dar şi care a fost videoclipul care a atras cele mai multe voturi negative.

Pentru o mai uşoară orientare în spaţiu şi timp, MTV a organizat propunerile audio-video pe anii de apariţie. Din „antichitatea” muzicii pop-dance româneşti, 1995-1996, sunt amintite „Cheful” (Genius), „Inima te cheamă” (AS-XX), „Ce frumoase-s fetele” (Sing Sing BB). Din aceeaşi perioadă vin „Singur” (Talisman), „Până când moartea ne va despărţi” (BUG Mafia) sau „Dincolo de nori” (Holograf). 1997 a fost un an de glorie pentru Andre („Lasă-mă, papa, la mare”), 3 rei Sud-Est („Ai plecat”) şi K1 („Fata verde”). Hip-hop-ul a fost la putere în 1998, născând hituri precum „Poveste fără sfârşit” (BUG Mafia), „Vine poliţia” (Verdikt), „Strict” (Racla) sau „Lumea e a mea” (Loredana şi BUG Mafia). ’99 s-a încoronat drept anul hiturilor dance: „Mergem la mare” (Candy), „Vino la mine” (N&D), „Banii şi fetele” (Valahia) şi „Macho Man” (Genius). Acelaşi stil este la putere şi în 2000-2001, prin 3 rei Sud-Est, ASIA, Andre, K-pital, Animal-X, Class, Parlament şi Hi-Q. Anul 2002 aduce nume noi în galeria compozitorilor de hituri: Bosquito, Sistem, Jais, Simplu, Akcent, Stigma, O-zone şi VH2. Stilurile preferate de români dominante în 2003 au fost soft rock – HARA, Bere Gratis, Direcţia 5 şi Vank şi pop-dance – Andra şi Tiger 1, Nicola, POPS, Class, O-zone şi Loredana.

Începând din 2004 are loc o adevărată explozie de inspiraţie mioritică, tradusă într-un mare număr de hituri, unele încă foarte ascultate şi astăzi. De la Morandi, Fly Project şi DJ Project, la Blondy, Anna Lesko, Andra şi Voltaj, până la mai proaspeţii Inna, Edward Maya, Deepcentral, Connect-R sau Puya, toate s-au înscris în playlisturile de radio şi televiziune de mii şi mii de ori.

Mulţi chemaţi, puţini aleşi! Cu o săptămână înaintea încheierii concursului, în Top 5 cele mai votate piese se aflau „Dozatorul” (DJ Boros), „20” (Voltaj), „Până când moartea ne va despărţi” (BUG Mafia), „Azi nu” (Grasu XXL ft Guess Who) şi „Hot” (Inna). Votarea continuă până la 30 noiembrie.

×
Subiecte în articol: muzica