"Trebuie să încerci necontenit să urci foarte sus dacă vrei să poţi să vezi foarte departe", spunea Constantin Brâncuşi. Tudor Gheorghe poate să vadă foarte departe, departe în cultura şi spiritul românesc, şi asta pentru că, într-adevăr, a tot urcat, urcă şi încă nu se opreşte din urcat... Şi are pentru cine urca: pentru publicul său, care îl onorează cu prezenţa, deşi criza îşi face abitir de cap.
Tudor Gheorghe a plecat prin ţară cu spectacolul "Cavalerii felinarelor târzii" şi nu mică i-a fost mirarea să constate că toate biletele s-au vândut ca pâinea caldă: "Este o reală surpriză pentru mine. Nu mă aşteptam ca, o dată cu această criză nenorocită care bântuie printre spectatorii mei, atenţie - spectatorii mei sunt o altă categorie, majoritatea sunt bugetari, ca spectacolul acesta să aibă succes de casă.
În orăşele în care nici nu am crezut că sunt oameni ahtiaţi după mine - Buzău, Piatra-Neamţ, Focşani, Paşcani -, publicul a venit în număr mare, iar spectacolul s-a încheiat într-un entuziasm fantastic. Nu mai vorbesc despre oraşele mari, unde prezenţa mea este o tradiţie. Deja, după atât amar de vreme, numele meu şi spectacolele mele de o anume factură nu i-au dezamăgit niciodată. «Cavalerii» sunt o forţă românească adevărată, acest spectacol fiind o pagină de istorie reală. Este vorba şi despre cântece istorice anticomuniste interpretate de Moscopol în America, pe care nu le-a auzit nimeni până acum... Aşa descoperă tinerii istoria, iar cei în vârstă îşi aduc aminte de ea...".
Aviz amatorilor! "«Cavalerii felinarelor târzii» nu este un spectacol de divertisment: hai să ne râdem cu Tudor Gheorghe!, ci este unul care se adresează publicului meu, dar care are impact şi pentru altă categorie - declară pe proprie răspundere artistul. Zavaidoc place unui anumit public, Moscopol nu are cum să nu placă, are un farmec aparte, indiferent dacă eşti pregătit intelectual sau nu. Ideea mea când am făcut acest spectacol a fost să pun în balanţă perioada interbelică cu societatea română de astăzi. Aici este frumuseţea întregului spectacol. E o paralelă permanentă între cât de bine era structurată societatea română interbelică şi ce debusolare e astăzi. Iar publicul înţelege."
La cererea spectatorilor, "Cavalerii felinarelor târzii" poposeşte, pentru a doua oară, la Sala Palatului, la 18 noiembrie. "Experienţa pe care am acumulat-o în turneu m-a făcut să întregesc unele lucruri şi s-a mai modificat cât de cât.... Am făcut mici modificări, într-un mod elegant zic eu, iar aceste modificări împiedică spectatorul să se plictisească mai mult de câteva secunde... Şi cei care au mai fost la el vor avea senzaţia că va fi alt spectacol, deşi este acelaşi", declară autorul. "Am trăit spectacolul la Arad. E puţin spus spectacol. Este un act de cultură. Eu l-am simţit ca pe un act de cult. Recomand din suflet tuturor românilor şi nu numai să meargă să se îmbogăţească cu domnul Tudor Gheorghe", ne-a scris pe pagina de internet un cititor. "Cultura trebuie promovată şi în provincie. Cred că provincia îi dă maestului cea mai mare cotă de inspiraţie", mai consemnează un alt admirator din Zalău.
Preţul biletelor pentru spectacolul din 18 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Palatului, oscilează între 40 şi 130 de lei. Bilete sunt disponibile la Unirea Shopping Center, et. 2, corp central, în faţa intrării în aripa Călăraşi, Carrefour Băneasa, Real Vitan şi online prin www.vreaubilet.ro.
Cu multă muncă şi pricepere, maestrul a reuşit să îmbine cele două lumi, de ieri şi de azi, fără să se ferească să scoată la lumină piesele interpretate de Moscopol în exil