x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Eitetsu Hayashi, la Sala Palatului

Eitetsu Hayashi, la Sala Palatului

de Alex Revenco    |    05 Sep 2010   •   00:00
Eitetsu Hayashi, la Sala Palatului

Eitetsu Hayashi, cel mai bun solist de tobe japoneze, va susţine un concert extraordinar la 20 octombrie, la Sala Palatului din Bucureşti. El va fi acompaniat de Orchestra Filarmonicii George Enescu, dirijată de maestrul Horia Andreescu.



Faimosul instrumentist va interpreta "Hi-Ten Yu" - A Concerto for Japanese drum and Orchestra, lucrare semnată de compozitorul Isao Matshushita. Prima parte a concertului din seria "Marilor Întâlniri" va cuprinde lucrări ale unor compozitori consacraţi: George Enescu, Ciprian Porumbescu, Bela Bartok, Doru Popovici, Tiberiu Olah şi Grigoraş Dinicu.

Titlul lucrării, format din trei semne chinezeşti, Hi-Ten-Yu (Zbor - Rai - Joacă), înseamnă metaforic "zborul către rai pentru joaca între stele". Urmând structura titlului, compoziţia are trei părţi şi se dezvoltă dintr-un calm general către un dinamism viguros. "Wa-daiko, un instrument obişnuit în ceremoniile festivalurilor din Japonia, imită adeseori comuniunea raiului cu pământul. Puternicul sunet al acestei tobe ajunge până în Rai şi se transformă într-o vibraţie acustică elegantă şi liberă, rezonând asemenea unui vuiet adânc venit din abisul pământului. În timp ce energia nativă şi pătrunzătoare a tobei Wa-daiko reprezintă o lume, cealaltă îi solicită orchestrei o construcţie logică. Am încercat să unific aceste lumi în toate mişcările concertului" explică compozitorul, Isao Matshushita.

Eitetsu Hayashi este o legendă vie cu statut de vedetă în Japonia, fiind considerat artistul care a revoluţionat modul în care Taiko este interpretat. Parte a ceremoniilor budiste şi shintoiste, Taiko a devenit un stil specific de percuţie, renumit pentru reprezentaţiile înălţătoare. Eitetsu este un important deschizător de drumuri atât pentru măiestria sa în Wa-daiko, cât şi datorită colaborărilor cu diferite orchestre şi realizarea coloanelor sonore pentru mai multe filme. Eitetsu Hayashi s-a născut în Hiroshima (1952) şi a crescut într-un templu budist.

La 19 ani cânta la tobe într-o trupă rock, iar în 1972 a înfiinţat grupul de taiko, Sado-Ondekoza sau The Demon Drummers of Japan care va deveni faimos pe toate meridianele lumii. Ansamblul este recunoscut pentru drumul zilnic de 60 de kilometri şi repetiţiile desfăşurate la temperaturi apropiate de îngheţ. Artistul japonez va ajunge în România cu trei zile înainte de primul concert pentru a repeta cu Orchestra Filarmonicii George Enescu. Preţul biletelor este cuprins între 50 şi 180 de lei şi sunt disponibile în reţeaua magazinelor Diverta, Germanos, Cărtureşti, Humanitas, Domo, Orange, Vodafone şi online, pe eventim.ro şi myticket.ro.

×
Subiecte în articol: muzica