x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Enescu și Zid al Bunăvoinței, pentru românii din prima linie în lupta cu COVID-19 în Marea Britanie

Enescu și Zid al Bunăvoinței, pentru românii din prima linie în lupta cu COVID-19 în Marea Britanie

de Magdalena Popa Buluc    |    04 Iun 2020   •   14:22
Enescu și Zid al Bunăvoinței, pentru românii din prima linie în lupta cu COVID-19 în Marea Britanie

Un eveniment special de celebrare a contribuției extraordinare adusă de comunitatea românească din Marea Britanie în lupta împotriva pandemiei va fi organizat de Institutul Cultural Român din Londra și Ambasada României în Marea Britanie. Concertul, care va avea loc joi, 4 iunie, susținut de Sascha Bota (violă) și Cameron Roberts (pian), este primul din Seria Enescu după măsurile de carantină anunțate în martie și este o oportunitate excelentă de a reafirma spiritul comunitar care a ajutat milioane de oameni în aceste momente de criză.

Demersul artistic se va realiza la sediul ICR Londra, în 1 Belgrave Square, în fața unui Zid al Bunăvoinței, format din fotografii ale românilor care lucrează în prima linie în Marea Britanie (în domeniile sănătate și asistență socială, educație și îngrijirea copiilor, alimentație și aprovizionare, siguranță publică, transport, utilități etc).

Concertul va fi transmis în direct pe canalele Institutului Cultural Român de la Londra, Ambasadei României în Marea Britanie și ale altor organizații ale comunității românești. În plus, concertul va beneficia și de prezența unui public virtual, conectat prin platforma Zoom, care va răsplăti muzicienii cu aplauze și va socializa cu aceștia și cu ceilalți spectatori după concert. Din program fac parte J. S. Bach - „Sonata No. 1 in Sol major pentru violă și pian”, R. Schumann - „Märchenbilder, Op.113” și G. Enescu - „Konzertstück pentru violă și pian”.

Alexandru-Mihai (Sascha) Bota s-a născut la Timișoara într-o familie de muzicieni, iar cariera de muzician de cameră, solist și membru în orchestră l-a purtat în toată lumea. Sascha și-a început studiile muzicale la vârsta de 5 ani, mai întâi la vioară și apoi violă, câștigând premiul I timp de 5 ani consecutivi la Concursul pentru tineri muzicieni. A obținut o bursă pentru a studia cu Gérard Caussé la Escuela Superior de Música Reina Sofía din Madrid și apoi și-a continuat studiile cu Thomas Riebl la Universitatea Mozarteum din Salzburg, absolvind masterul în 2008. În 2010, Sascha a studiat la Basel cu Walter Levin din cvartetul LaSalle.

Sascha Bota s-a mutat recent la Londra, după ce a petrecut 5 ani la Sydney ca membru al Australian Chamber Orchestra. În ultimii ani, a cântat ca solist în orchestre precum Orchestra Aurora, Britten Sinfonia, London Mozart Players, Academy of Ancient Music, English Chamber Orchestra și Philharmonia Orchestra, dar și muzică de cameră cu membrii ai orchestrelor London Simphony Orchestra și St. Martin-in-the-Fields. Sascha este membru al cvartetului de coarde Navarra.

Pianistul australian Cameron Roberts concertează în Marea Britanie, Europa și Australia ca solist și muzician de cameră. Recent, a susținut concerte la Purcell Room și Royal Albert Hall din Londra, Teatro Real din Madrid și la festivaluri din Geneva, Roma, Valencia, Amsterdam și Columbia.

Timp de mulți ani, Cameron Roberts a fost artist-asociat și profesor de muzică de cameră la Escuela de Música Superior Reina Sofía din Madrid. A înregistrat mai multe albume, printre care Goldberg Variations și Original Transcriptions (2006), Original Piano Transcriptions (2009), The 3 Brahms Violin (Flute) Sonatas cu Jacques Zoon (Vox Animae, 2016) și, pentru a fi lansat în 2020, un album cu muzică de flaut australian cu Derek Jones. În prezent, Cameron este rezident la Londra, unde este profesor în tehnica pianului, învățarea abilităților motorii fine și prevenirea accidentelor (un domeniu în care deține un doctorat și o diplomă medicală) și urmează să publice cartea 'The Clear-Thinking Pianist'.

Concertul va fi transmis live pe pagina de Facebook și pe canalul YouTube ICR Londra (înregistrarea va fi disponibilă și pe website).

 

×