x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica FOLK, FANTASY ŞI BATTLE METAL / Locul rockului este la ARTE

FOLK, FANTASY ŞI BATTLE METAL / Locul rockului este la ARTE

de Catalina Iancu    |    13 Mar 2009   •   00:00
FOLK, FANTASY ŞI BATTLE METAL / Locul rockului este la ARTE

Nu mai e nici o îndoială că reputaţia internaţională a trupei finlandeze Turisas creşte pe zi ce trece. Ca atare, şi interesul pentru cei şase războinici din Hämeenlinna a luat amploare, astfel încât postul francez ARTE a decis să le dedice o ediţie a documentarului "Tracks", ce va fi difuzată în această noapte de la 23:55, ora României.



Emisiunea se va concentra pe trupele metal atrase de teme istorice, fantastice şi eroice, precum Waylander, Folkstone, Dragonforce şi Turisas. Documentarul va putea fi urmărit şi pe internet, fiind găzduit, timp de o săptămână, la adresa http://plus7.arte.tv/fr/detailPage/1697660,Grid=4908.html.

Folkstone, formată în 2005, în Bergamo, îşi propune "să readucă la viaţă vechile melodii, dar în stil metal". Italienii apelează atât la instrumentele specifice rockului, dar şi la cimpoaie, harpă celtică sau flaut. Show-urile lor sunt - aşa cum le definesc ei înşişi - un amestec de muzică metal medieval-extremă, jocuri cu focul şi... bere. De la muzica Alpilor, ARTE va trece la folclorul irlandez, pe care Waylander l-a prelucrat în stil metal. Trupa amintită are în palmares un album scos la Century Media şi concerte alături de formaţii ca Skyforger sau Cathedral, dar şi prezenţe la festivaluri ca Bloodstock sau Ultima Ratio. Dincolo de muzica propriu-zisă, membrii formaţiei au studiat întreaga cultură a insulei, mergând până la religia druizilor.

Dragonforce este o trupă britanică, dar cu membri de pe toate meridianele: Herman Li s-a născut în Hong Kong, ZP Theart e originar din Africa de Sud, Vadim Pruzhanov - din Ucraina, Sam Totman a crescut în Noua Zeelandă, Dave Mackintosh e scoţian, iar Frederic Leclercq a venit din Franţa. Maeştrii vitezei sunt cunoscuţi în special datorită melodiei "Through the Fire and Flames", care le-a dat multe bătăi de cap pasionaţilor jocului Guitar Hero. "Eroii vremurilor noastre" şi-au încheiat recent turneul european alături de Turisas. Aceştia din urmă au fost aleşi de canalul ARTE, pentru a reprezenta curentul battle metal. Finlandezii au făcut valuri cu "A Finnish Summer With Turisas", DVD-ul lansat toamna trecută ajungând rapid în vârful topurilor de profil. Mathias Nygard şi compania vor putea fi văzuţi şi în România, la Cluj, la 23 aprilie, în cadrul FilthFest.

×
Subiecte în articol: muzica metal