x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Grupul psaltic "Stavropoleos", concert la Cracovia

Grupul psaltic "Stavropoleos", concert la Cracovia

20 Aug 2010   •   00:00

Biserica Dominicană din centrul oraşului polonez Cracovia găzduieşte astăzi, de la ora 20:30, un concert al Grupului psaltic "Stavropoleos", prilejuit de  Festivalul Internaţional "Muzică în vechea Cracovie", ajuns la a 35-a ediţie. Concertul este organizat de Institutul Cultural Român de la Varşovia, în colaborare cu Fundaţia Capella Cracoviensis.

În repertoriu sunt incluse lucrări de muzică bizantină sacră. Înfiinţat în anul 1994, Grupul psaltic "Stavropoleos" a susţinut concerte în multe oraşe din ţară şi străinătate (Cipru, Polonia, Grecia, Franţa, Austria, Germania, Italia, SUA, Japonia), a participat la festivaluri de muzică sacră. Totodată, a înregistrat multe casete audio şi compact discuri. Alte cântări au apărut pe două antologii cu mai mulţi interpreţi, produse de Casa de discuri Musica Sancta (Israel) şi de Fundaţia Syndesmos din Paris.

Festivalul Internaţional "Muzică în vechea Cracovie" este unul dintre principalele festivaluri ale celei de-a doua capitale culturale a Poloniei. Organizat anual, începând cu 1975, evenimentul reuneşte solişti, coruri, formaţii camerale şi orchestre din întreaga lume. Concertele au loc timp de 17 zile (15-31 august), în diverse spaţii din oraş ­ biserici, muzee, curţi interioare ale unor clădiri istorice sau în mine de sare (în funcţie de caracterul muzicii).

Anul acesta, printre participanţi se numără muzicieni din Elveţia, Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia, România, Rusia şi Statele Unite ale Americii.

Concertul Grupului "Stavropoleos" este a treia prezenţă românească la acest  festival după ce, anii trecuţi, concertele Corului "Preludiu" şi Corului "Madrigal" au fost primite cu entuziasm de publicul numeros.

×
Subiecte în articol: muzica