x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica "Hecatomba" lui Dediu, în primă audiţie

"Hecatomba" lui Dediu, în primă audiţie

de Oana-Maria Baltoc    |    03 Mar 2010   •   00:00

Orchestrele şi Corurile Radio vă invită vineri 5 martie, de la ora 19:00 la un concert în care veţi putea asculta o celebră lucrare beethoveniană, dar şi o piesă în primă audiţie a compozitorului Dan Dediu.



Orchestra Naţională Radio, dirijată de Horia Andreescu, va interpreta în prima parte "Hecatomba" de Dan Dediu, reprezentant al noii generaţii de creatori din componistica românească. Compozitorul a fost inspirat de povestirea scriitorului argentinian Julio Cortázar, intitulată "Menadele", care preia imaginea mitologică a slujitoarelor lui Dionysos pentru a nara transformarea unui eveniment social într-un carnagiu odios.

"Pe scurt, este vorba despre smintirea treptată a publicului unui concert simfonic, care, entuziasmat peste măsură de frumuseţea muzicii, ajunge în final să devoreze obiectul admiraţiei lor, anume pe dirijor şi orchestra. Muzica pe care am scris-o este accesibilă, aducând în prim plan o lume sonoră idealizată, pan-tonală, cu un clar iz cinematografic de extracţie hollywoodiană, dar care începe să se «fisureze» treptat, intrând spre final într-o logică a monstruosului, a animalicului şi a masacrului."

În partea a doua a concertului veţi audia Simfonia a IX-a în re minor, op. 125 de Beethoven, în care solişti invitaţi sunt Birgit Beer (soprană), Liliana Mattei (alto), Stefan Heibach (tenor), Frank Blees (bas). Participă Corul Academic Radio, pregătit de dirijorul Dan Mihai Goia.

×
Subiecte în articol: muzica