x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Muzica a cuprins oraşul Sanremo

Muzica a cuprins oraşul Sanremo

de Magdalena Popa Buluc    |    07 Feb 2024   •   18:45
Muzica a cuprins oraşul Sanremo

În perioada 6-10 februarie, TVR 1 difuzează în direct Festivalul Sanremo, ediţia 74. Cele mai mari nume ale scenei muzicale italiene şi internaţionale, dar şi tineri artişti în căutare de afirmare aduc Teatrul Ariston din Sanremo în sărbătoare! O sărbătoare a muzicii cu ecouri în întreaga lume. Cele cinci seri de concurs pot fi urmărite la TVR 1, de la ora 21.30. Amadeus prezintă pentru ultima oară evenimentul, iar Marco Mengoni, câștigătorul de anul trecut, a fost co-prezentator al primei seri.

Pentru al cincilea an consecutiv şi ultimul, după cum a confirmat omul de televiziune, festivalul este prezentat de Amadeus, care este şi director artistic al show-ului. De-a lungul celor cinci seri ale evenimentului, i se vor alătura diverşi co-prezentatori. Iar din studioul emisiunii „Viva Rai2!”, situat în faţa intrării Teatrului Ariston, comentariile vor fi făcute de Fiorello, alături de Fabrizio Biggio şi Alessia Marcuzzi.

Eros Ramazzotti, Il Volo, John Travolta, Diodato, Mahmood, Ricchi e Poveri, Gianna Nannini, Gigliola Cinquetti sau Umberto Tozzi sunt câteva dintre vedetele pe care ne vom bucura să le vedem pe scena Festivalului Sanremo 2024! Actorul Russell Crowe vine de asemenea la Sanremo 2024, pentru o întâlnire... muzicală cu publicul italian şi cu telespectatorii din întreaga Europă. Iar Eros Ramazzotti, poate cel mai cunoscut şi iubit artist italian în întreaga lume, revine la teatrul Ariston pentru a aniversa împreună cu publicul cei 40 de ani de la lansarea piesei „Terra promessa”!

Pentru că evenimentul ce atrage atenţia Europei şi a lumii asupra muzicii italiene pare să depăşească limitata capacitate a bătrânului teatru Ariston, artişti consacraţi vor susţine recitaluri în alte două locaţii fierbinţi ale festivalului – piaţa Colombo şi nava de croazieră Costa Smeralda.

Asemeni ediţiilor din 2022 şi 2023, cei 30 de artişti concurenţi (27 artişti consacraţi şi primii trei clasificaţi în competiţia Sanremo Giovani 2023) vor participa cu tot atâtea piese într-o singură secţiune de concurs.

Câştigătorul Festivalului va reprezenta Italia la Eurovision Song Contest 2024, care va avea loc în luna mai, la Malmö, în Suedia. Artişti consacraţi vor susţine recitaluri în alte două locuri, Piaţa Colombo şi nava de croazieră Costa Smeralda.

 

Prima seară de concurs

Toţi cei 30 de concurenţi au urcat pe scenă în prima seară, marți, pentru proba de interpretare. La finalul votării, au fost anunţate primele cinci poziţii. Marco Mengoni a fost co-prezentator. Pe cele două scene exterioare amenajate ale festivalului, au evoluat rapperii Tedua şi Lazza.

 

Debutul festivalului a atras 10,6 milioane de ascultători cu o cotă de 65,1%. Prima seară a Sanremo 2024 a câștigat așadar cu o marjă incredibilă și binemeritată, spune Alberto Biancheri, primarul orașului. Chiar și spre bucuria publicului tânăr care urmărește cursa cu pasiune și fac multe postări și comentarii în media online. Vârful de audiență a avut loc între discursul Annalisei și intervenția Danielei Di Maggio (16,5 milioane) și vârful audienței a fost în timpul performance-ului lui Big Mama (70,3).


În prima seară a Sanremo 2024 s-a încheiat și avem deja primul top 5 dintre cele 30 de nume mari care concurează în acest an. Votați doar de reprezentații presei, sala de presă, Loredana Berté, Angelina Mango, Annalisa, Diodato și Mahmood au fost clasați pe primele 5 locuri. Dacă primii trei au fost în mare măsură previzibiliîn mod surprinzător, Diodato și Mahmood au câștigat mai multe voturi decât favoriții The Kolors și Geolier.

 

1 – Loredana Berté, Pazza

La cea de-a 14-a participare la Sanremo, Loredana revine în cursă ca una dintre marile favorite pentru victoria finală. Cucerind votul sălii de presă cu o melodie rock pe care artista o interpretează cu hotărâre și clasă. Iar vuietul lui Ariston de la finalul spectacolului confirmă calitatea cântecului și interpretarea acesteia.

 

2 – Angelina Mango, La noia

Fiica regretatului Pino și a cântăreței Laura Valente, câștigătoarea Amici de anul trecut preia scena Ariston cu o reprezentație aproape animalică. Cântecul ei, scris împreună cu Dardust și Madame, este copleșitor la momentul potrivit și poate atrage chiar și victoria finală.

 

3 – Annalisa, Semplicemente

După triumfurile Bellissima și Mon amour, Annalisa se confirmă drept una dintre cele mai iubite artiste ale ultimului an. Cu Simply , cântăreața din Savona nu se abate prea mult de la ritmurile radio pop care au făcut-o de neuitat 2023. Și asta e suficient pentru a cuceri locul trei provizoriu.

 

4 – Diodato, Ti muovi

Câștigător în 2020 cu Fai Noiso, Diodato poate nu are o piesă la fel de puternică ca precedenta, dar asta este suficient pentru a-i câștiga voturi excelente din partea presei. O piesă clasică și amplă, cântărețul și-a înfrumusețat interpretarea cu o coregrafie evocatoare.

 

5 – Mahmood, Tuta gold

Deja câștigător de două ori la Sanremo, Mahmood a ocupat provizoriu locul cinci cu o melodie ritmată și o performanță vocală perfectă. Poate câștiga pentru a treia oară în doar cinci ani? Greu, dar cu o melodie ca asta orice este posibil.

 

Sanremo 2024, a doua seară: cine cântă în seara asta. Debutul Giorgiei: „Speriată, dar curioasă"

 

După Marco Mengoni, Giorgia va fi în această seară și  co-prezentatoare. «Simt o anumită responsabilitate – spune cântăreața, care a concurat anul trecut – pentru că aici a început povestea mea (în 1994 cu E poi – pe care o va cânta pentru aniversarea a 40 de ani). Să sperăm că nu coborâm această audiență senzațională, altfel ar fi doar vina mea.”

Anxietate legată de interpretarea din această seară? „O am chiar și când merg la cumpărături, imaginează-ți acum. Sunt cuprinsă de panică, dar sunt și curioasă”.

 

În a doua seară va fi competiţia de creaţie, unde 15 din cei 30 de artişti îşi vor interpreta propriile piese. Ei vor fi prezentați de colegii care nu sunt azi în concurs dar implicați ca prezentatori ai colegilor lor. Printre invitați, John Travolta, Giovanni Allevi și Leo Gassman După vot, vor fi anunţate primele cinci poziţii. Co-prezentatoare pentru seara a doua este artista Giorgia, iar în locaţiile exterioare teatrului vor fi muzicianul Giovanni Allevi, DJ-ul şi producătorul francez Bob Sinclar şi rapper-ul Rosa Chemical. De asemenea, John Travolta se întoarce pe scena de la Ariston, cu un moment special pentru spectatori.

 

Ordinea cântăreților:

Fred de Palma prezentat de Ghali

RengaNek prezentat de La Sad

Alpha prezentată de domnul Rain

Dargen D'Amico prezentat de Diodato

Il Volo prezentat de Rose Villain

Gazele prezentate de Bnk44

Emma prezentată de sfinții francezi

Mahmood prezentat de Alessandra Amoroso

Big Mama prezentat de Il Tre

The Kolors prezentat de Angelina Mango

Geolier prezentat de Fiorella Mannoia

Loredana Bertè prezentată de Sangiovanni

Annalisa prezentată de Maninni

Irama prezentată de bogați și săraci

Clara prezentată de Negramaro

 

Cine votează în seara asta

În această seară, 7 februarie, Juriul Radio va vota -nou în acest an, nu fără controverse având în vedere legătura strânsă dintre mediu și muzică -  și Televoting, cu preferința exprimată prin codul cântărețului.

 

Oaspeții de miercuri seara

Giovanni Allevi sosește, făcând prima sa apariție după anunțul bolii și tratamentului său. Apoi John Travolta – la al doilea festival după cel din 2006: dar ce va face? Fiorello s-a ocupat de asta, «dar habar n-am ce», a precizat Amadeus. Un alt invitat este Leo Gassman , care va prezenta filmul TV Califano , un biopic despre Franco, difuzat pe Rai 1 pe 11 februarie.

Scriitorul Matteo Bussola va fi și el alături de distribuția lui Mare Fuori pentru un moment dedicat violenței de gen. Rosa Chemical este așteptată de pe scena din Piazza Colombo, în timp ce vedeta de pe cea de pe Costa Smeralda este Bob Sinclair .

 

Pentru aniversarea a 70 de ani de la Romagna Mia – o melodie legendară a lui Raoul Casadei – sosește la Ariston Orchestra Nuova Santa Balera. O aniversare care este și o plecăciune adusă zonei devastate de inundația care a avut loc între mai și iunie 2023.

 

 

 

 

 

 

×