x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Olteanul absolut este Cetăţeanul de Onoare al Chişinăului

Olteanul absolut este Cetăţeanul de Onoare al Chişinăului

de Dana Andronie    |    14 Apr 2011   •   17:12
Olteanul absolut este Cetăţeanul de Onoare al Chişinăului
161207-tg-portret-5.jpgDupă ce, anul trecut, a primit Distincţia "Ordinul Republicii Moldova", de curând i-a fost acordat titlul de "Cetăţean de Onoare", chiar în timp ce se afla pe scenă, la Chişinău. Cine-i fericitul? Nimeni altul decât olteanul absolut – Tudor Gheorghe. "Se pare că Basarabia mă iubeşte şi mă apreciază. Drăguţ fiind, aşa cum sunt eu de obicei, – mărturiseşte premiantul – l-am întrebat pe primar ce avantaje am. Că eu mai sunt şi Cetăţean de Onoare al Municipiului Craiova. Şi am marele avantaj de a merge gratuit, până la sfârşitul vieţii mele, cu metroul prin Craiova. Pro­babil, şi la Chişinău va fi la fel!". Au urmat ropote de râs. Maestrul susţinea un concert de veselie, iar eu nu-l puteam întrerupe. M-am bucurat că l-am prins, din nou, în starea sa veritabilă de superoltean, adică de virtuoz al hazului de necaz.

Când s-a oprit din râs, a conti­nuat discuţia exact de unde o lăsase: "Primarul mi-a spus că, dacă eu îi iubesc pe basarabeni, aşa cum am dovedit-o până acum, cu puţin efort ei vor face special un metrou pentru mine". Am început şi eu să râd, din rărunchi. Iar Tudor Gheorghe m-a aşteptat cuminte să termin ceea ce începusem: porţia de exultaţie. Era bucuros că are public şi că el îmi povocase acea stare de bucurie.

În câteva clipe, am revenit la subiectul iniţial al discuţiei noastre. Ce soartă are turneul "Al Cincilea Anotimp – Femeia"? "Turneul face parte din succesele mele de nebănuit – spune protagonistul. Mă aşteptam ca spectacolul să fie primit cu căldură, dar este primit cu arşiţă! Sunt oraşe – cel puţin şase – unde trebuie să mă reîntorc. La Iaşi am fost deja de două ori. Trebuie să mă mai duc în Galaţi, Tulcea, Constanţa, Timişoara, Cluj, Bucureşti. Mă bucur şi de faptul că în sală sunt foarte mulţi tineri. Se confirmă că ceea ce fac eu e un lucru foarte important pentru generaţia nouă".

Această generaţie are nevoie de cetăţeni de onoare? – îl întreb pe Tudor. "Nu, are nevoie de promovarea valorilor reale ale spiritului românesc, nu de contrafaceri – mi se răspunde. Tinerii descoperă o cultură pe care eu o propun". Bine că mai avem discernământ, la ce invazie de nonvalori trebuie să facem faţă! – am zis. Tudor Gheor­ghe a replicat senin: "Să mergeţi pe mâna mea, pentru că eu am această soartă absolut fabuloasă, care mă împinge în faţă: poezia populară şi cultă!".

Turneul va continua pe 2 mai la Craiova, în Piteşti şi în alte oraşe, iar de Ziua Regalităţii, pe 10 mai, va fi în Capitală, la Sala Palatului. Biletele sunt de găsit în reţeaua Vreaubilet, la Unirea Shopping Center et. 2, Carrefour Feeria – Băneasa Shopping City, Sala Palatului sau online pe www.vreaubilet.ro.

Convorbirea cu Tudor Gheorghe s-a terminat în acelaşi registru vesel. "Să ştii că la Chişinău există o stradă care se numeşte Tudor Gheorghe. Şi pe strada asta a mea, se află un liceu, un centru de informare al Primăriei şi o fabrică de cartuşe. Da, o fabrică de cartuşe!". "Am înţeles acum de unde vă încărcaţi pentru a mitralia prostia", spun eu râzând. "Da! Şi pot să-i informez pe băieţii răi de gură că am cartuşe grămadă pentru ei!", a încheiat olteanul absolut, Cetăţeanul de Onoare al Chişinăului.

×
Subiecte în articol: Tudor Gheorghe