x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Premieră naţională- Sergiu Celibidache "Grădina de buzunar"

Premieră naţională- Sergiu Celibidache "Grădina de buzunar"

de Carmen Anghel    |    28 Iun 2012   •   14:42
Premieră naţională- Sergiu Celibidache "Grădina de buzunar"

O fateta inedita a lui Sergi Celibidache, aceea de compozitor, va putea fi descoperita, la 30 iunie, ora 20:00, cu ocazia concertului de la Ateneul Roman.

Compozitia “Gradina de buzunar' este prezentata pentru prima data publicului din Romania.

Compusa de Sergiu Celibidache in 1978, Der Taschengarten ("Gradina de buzunar") este o suita pentru orchestra in 13 parti. Ideea lucrarii s-a nascut dintr-o stransa colaborare cu copiii si este de asemenea dedicata acestora, informeaza Fundatia “Sergiu Celibidache'.

“Muzica prezinta puncte comune cu stilurile lui Maurice Ravel si Igor Stravinski. Sergiu Celibidache acorda o importanta particulara efectelor sonore. Asa apare, de pilda, in partea a doua , un leganat idilic intre instrumentele de suflat din lemn (lalelele) insotit de coardele cu surdina, harpa si celesta (vantul). Partea a saptea, “Cantec noaptea crapu-si canta', este compusa polifonic; Celibidache foloseste acest procedeu de scriitura muzicala, deoarece ascultatorul poate percepe concomitent doar putine voci, asemanator unui lac plin de pesti, din care putini pot fi vazuti in acelasi timp. O imbinare de sunete de templu tibetan cu melodii lirice intruchipeaza a zecea parte, “Rugaciune verde'. In partea a douasprezecea, “Ploua soare’n stropitoare', muzica imita murmurul picaturilor de ploaie.'
“Gradina de buzunar' a aparut in 1979, intr-o inregistrare cu Orchestra Simfonica Radio din Stuttgart, la casa de discuri Deutsche Grammophon, o productie-beneficiu UNICEF.

Seara se va desfasura sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, iar povestea o vor canta membrii Orchestrei Romane de Tineret.

Dupa “Gradina de buzunar', in Sala Mare a Ateneului Roman, se va face auzita si Simfonia nr. 5 in mi, op. 64, de Pyotr Ilyich Tchaikovsky-
Concertul face parte din Festivalul Celibidache 100, eveniment care marcheaza cei 100 de ani de la nasterea muzicianului roman.

×