x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Primul campionat Air Guitar

Primul campionat Air Guitar

de Alex Revenco    |    01 Aug 2009   •   00:00
Primul campionat Air Guitar

Duminică, de la ora 20:00, clubul de pe Calea Victoriei găzduieşte primul campionat naţional de Air Guitar (foto). În finală s-au calificat patru concurenţi, decişi să se bată pentru primul loc, cel care va reprezenta România la Campionatul Mondial din Finlanda, la Oulu, la data de 21 august a.c.



Air Guitar este acţiunea de a simula cântatul la o chitară, această naturală reacţie umană la sunetul muzicii fiind transformată de finlandezi în competiţie în urmă cu 15 ani. În prezent la Campionatul Mondial sunt afiliate peste 30 de ţări, scopul fiind promovarea păcii, concurenţii pornind de la ideea că "cine ţine în mână o chitară nu poate ţine o armă în acelaşi timp". Multiplul campion american Dan Crane a fost cel care a rostit prima dată sloganul "Make air, not war".

La Air Guitar, cei mai mulţi campioni sunt din SUA poate şi pentru că spiritul distracţiei este mai pregnant în acea parte a lumii. Totuşi, europenii şi, mai ales, japonezii nu s-au lăsat mai prejos, împărţindu-şi între ei coroana de campioni în aceşti 15 ani de competiţie. Campionul Mondial en titre este Hot Lixx Hulahan din SUA, care anul trecut şi-a depăşit adversarii cu o reprezentaţie de excepţie. Concursul Air Guitar are două runde, fiecare fiind punctată de un juriu format din trei-patru persoane care-i notează pe participanţi ca la patinajul artistic. Astfel se notează impresia ethnică, dar şi cea artistică. În fiecare din cele două runde, concurenţii "se desfăşoară" pe un fragment muzical de maximum 60 de secunde, fie că e un singur cântec, fie un montaj din mai multe, la alegere.

×
Subiecte în articol: muzica