x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Ramms+ein Über Alles

Ramms+ein Über Alles

de Radu Popa    |    03 Iul 2010   •   00:00
Ramms+ein Über Alles

Cu ocazia recitalului incendiar, la pro­priu, susţinut în cadrul Fes­ti­va­lului Sonisphere Bucureşti 2010 de cunoscuta trupă germană Rammstein, Paul Landers, "responsa­bi­lul" cu chitara ritmică în cadrul grupului, a oferit Jurnalului Naţional, cu spriji­nul Universal România, un interviu în exclusi­vi­ta­te.

Născut la 9 decembrie 1964 la Ber­lin, dintr-un tată german şi o mamă ru­soai­că, pe numele Heiko Hirsche, el s-a că­sătorit la 20 de ani cu Nikki Landers, "împrumutând" numele de familie al acesteia şi adoptând numele de scenă Paul Landers. Cariera sa muzicală a de­bu­tat în 1983, când a înfiinţat trupa punk Feeling B.

Deşi, ini­ţial, Paul declara că nu îndrăgeşte rockul, cu Rammstein lucrurile aveau să stea cu totul altfel. Landers susţine că trecerea sa de la punk la industrial rock s-a produs în 1990, o da­tă cu apropierea dintre Est şi Vest.

Paul mărturiseşte că înainte nu avea nici măcar un geamantan pentru chita­ră, aruncând-o în portbagajul maşinii, iar acum are un suport special în care îşi ţine toate instrumentele şi un tehnician care are grijă de ele.

Refe­ritor la efectele pirotehnice de senzaţie la care participă deseori, muzicianul susţine că nu se teme şi că dacă i-ar fi frică, nu ar participa la numerele respective. Despre faptul că Paul şi trupa sa s-au im­pus pe plan internaţional cân­tând în limba germană el crede că nu con­­tează dacă formaţiile cântă în germană sau în engleză, deoarece, în concert, spectatorii oricum nu prea înţeleg ce cântă. Şi pentru că membrii Rammstein nu vorbesc foarte bine en­gle­za, ei preferă să cânte pur şi simplu doar în germană.

Referitor la deciziile luate în cadrul grupului, Landers a declarat că sunt şase oameni cu păreri diferite ce încearcă să ajungă la un consens. Dar aproape întotdeauna doi sunt împo­tri­vă, chiar el acţionând uneori astfel. Me­reu e cineva împotrivă. Indiferent de su­biect, nu există niciodată şase păreri iden­tice.

Paradoxal poate, muzicianul e de părere că industrial-rockul nu mai poate evolua faţă de stadiul actual. A fost bine la început, când au fost in­ven­tate instrumente muzicale. Dar acum acestea nu mai sunt aşa de intere­san­te, fiind o temă deja învechită. Va apărea o muzică nouă atunci când vor apărea alte instrumente cu care să se poată face o astfel de muzică. Landers declară că, în prezent, Rammstein interpre­tea­ză doar piese de pe ultimul album, fiind implicaţi total în actualul turneu, lucru ce nu le permite să fie şi creativi în ace­laşi timp.

Referitor la perioada imediat următoare, Paul speră ca el şi colegii săi să îşi poată lua o scurtă vacanţă. În cazul pieselor din re­per­toriul Rammstein, co­relarea textelor cu melodiile nu e uşoa­ră. Iniţial e compusă muzica şi, cu pu­ţin noroc, Till concepe un nou text potrivit pentru aceasta. Uneori însă el adaptează şi texte mai vechi. Piesele ideale sunt cele la care el face texte noi ce se potrivesc unor compoziţii noi.

Ponderea instrumentelor în cadrul pieselor din repertoriul grupului este un subiect delicat. Paul Landers e de părere că, în general, chitarele "îşi doresc" să fie cele mai importante, dar nu e aşa. Şi tobele şi-ar dori aceeaşi ipostază. Dar el crede că vocea rămâne totuşi "cel mai important instrument".

Muzicianul consideră că influenţa profesiunii asupra vieţii de familie e, mai degrabă, una negativă. Paul a mărturisit că a vorbit recent cu soţia sa care l-a informat că îşi căuta o nouă casă. El speră din tot sufletul ca partenera sa de viaţă să nu fi vorbit serios. Landers susţine că e foarte greu să te împarţi între profesie şi viaţa personală şi că tre­buie să faci compromisuri pentru a le putea avea pe amândouă. Dacă te im­plici 100% într-o parte, cealaltă va avea de suferit.

Referitor la ideea ca Rammstein să formeze o "şcoală", Paul şi-a exprimat scepticismul, considerând că el şi colegii săi sunt prea speciali. Pe de altă parte, el admite cu modestie că membrii trupei nu se consideră atât de buni încât să poată deveni modele pentru alţii. După pă­re­rea sa, membrii Rammstein fac melodii bu­ne, dar asta nu înseamnă că "au dat lovitura" din punct de vedere muzical.

×
Subiecte în articol: muzica