x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Rock City Open Air a intrat la apă

Rock City Open Air a intrat la apă

de Catalina Iancu    |    11 Aug 2009   •   00:00
Rock City Open Air a intrat la apă

Ceea ce se anunţa drept "cel mai mare festival în aer liber din România", Rock City Open Air, a intrat la apă! Iniţial s-a anunţat că vor participa 60 de trupe, apoi 100, după care a început numărătoarea inversă... a formaţiilor care mai vin la festival. Deci mai întâi a venit criza şi-abia pe urmă analiza.



Rockerii care şi-au luat bilete sau abonamente la RCOA (programat în perioada 20-23 august lângă Feteşti) au început să se neliniştească zilele trecute, când trupele au anunţat pe paginile lor de MySpace faptul că nu mai participă la festival. Nu mai puţin de zece formaţii străine s-au retras în doar câteva zile.

Iar acum vin ştirile rele... vante: Theatres des Vampires i-a sfătuit pe fanii români să nu cumpere bilete pentru că trupa NU va cânta! "Ne pare rău să anunţăm că anulăm show-ul de la RCOA din cauza incapacităţii promotorului local de a-şi respecta partea lui de înţelegere. Managementul nostru a lucrat din greu încercând să obţină vreun fel de confirmare din partea organizatorilor că părţile-cheie ale contractului, precum biletele de avion şi plata depozitului bancar, au fost îndeplinite.

Din păcate, nimic nu s-a rezolvat în acest sens, aşa că nu cumpăraţi bilete să vedeţi Theatres des Vampires, pentru că trupa nu va cânta! Ne cerem scuze fanilor români, dar anularea nu e cauzată câtuşi de puţin de trupă", spun italienii.

În timp ce organizatorii anunţau "probleme de logistică", la numai o zi distanţă, la 9 august, Trail of Tears scriau, şi mai supăraţi: "Vă informăm cu regret că recitalul Trail of Tears de la ediţia din acest an a RCOA, Feteşti, România, a fost anulat. Promotorii evenimentului, Metal Masters, s-au dovedit incapabili să-şi îndeplinească obligaţiile de bază precum rezervarea biletelor de avion şi plata avansului, adaugând astfel Trail of Tears pe lista concertelor anulate, listă care pare a creşte pe zi ce trece.

Vă rugăm să nu cumpăraţi bilete la acest festival pentru a vedea Trail of Tears, pentru că noi nu mai participăm la acest eveniment. The Flaming Arts, agenţia noastră, a încercat tot ce i-a stat în putere pentru a preveni o asemenea situaţie, dar din păcate nu s-a putut ajunge la nici un rezultat. Trupa doreşte să-şi ceară scuze tuturor fanilor care voiau să ia parte la acest festival, dar e dincolo de puterile noastre şi totodată ultimul lucru pe care ni-l doream.

Agenţia noastră va încerca să ne găsească o dată alternativă pentru un concert în România, până la finalul lui 2009, aşadar vă rugăm să aşteptaţi update-urile ce vor fi postate imediat ce vă vom putea oferi noutăţi. Aveţi răbdare şi mulţumim pentru înţelegere şi susţinere".

Şi Macbeth spun cam acelaşi lucru: "Anunţăm cu părere de rău că recitalul nostru de la RCOA a fost anulat din cauza incapacităţii promoterului român de a-şi îndeplini partea lui de obligaţii. Managementul nostru a încercat zi şi noapte să obţină o confirmare din partea Metal Masters că părţile-cheie ale înţelegerii (adică rezervarea biletelor de avion şi plata depozitului) au fost îndeplinite.

Din păcate, nu s-a reuşit nimic. Aşadar, nu cumpăraţi bilete ca să vedeţi Macbeth, deoarece trupa nu va cânta! Ne cerem scuze fanilor şi prietenilor noştri din România, dar anularea nu a survenit din cauza trupei. Mulţumim de înţelegere".




Blaze Bayley fac acelaşi anunţ, însă preferă să nu dezvăluie motivele anulării, limitîndu-se să precizeze că trupa nu este de vină: "Din păcate - şi din motive total independente de voinţa noastră -, recitalul nostru la RCOA a fost anulat. Ne cerem scuze tuturor celor care veneau acolo să ne vadă pe noi. Sperăm să revenim în România anul viitor".

În schimb, Vendetta invocă drept motiv faptul că se concentrează pe producerea noului lor album: "Avem veşti proaste. Vendetta şi-a anulat participările la RCOA, România, 22 august, şi Grecia, Atena, 17 august. Lucrăm la următorul nostru CD, pe care îl vom scoate pe piaţă în vara anului 2010".

Iată şi punctul de vedere al gazdelor: "Iniţial line-up-ul era format din câteva zeci de trupe din străinătate, celalalte formaţii urmând a fi invitate din România. Punerea în vânzare a biletelor în întreaga Europă a stârnit un val de interes neaşteptat. În baza feedback-ului excelent primit din mai multe ţări de pe continent, Metal Masters, organizatorul evenimentului, a refăcut calculele referitoare la trupele invitate, a mărit programul de la 3 la 4 zile şi pe cel al orelor de concert".

Se pare însă că organizatorii s-au bazat că vor vinde pielea ursului din... pădurea de pe malul Braţului Borcea: "Însă, în calculul bugetului, până şi estimările cele mai pesimiste s-au dovedit în final nerealiste, piaţa din România rămânând în continuare atipică. Chiar dacă minimumul de bilete calculat a se vinde pentru România era o cifră absolut decentă, acesta nu s-a putut realiza decât pe sfert!".

Cert este că sondajele făcute n-au reprezentat un indicator relevant. Prin urmare, "am anulat recitalurile trupelor pentru care suntem în imposibilitate de plată. Ne cerem scuze tuturor celor care şi-au cumpărat deja bilete şi abonamente şi încercăm să ne revanşăm prin oferirea de vouchere de consumaţie". Nu se ştie însă dacă această soluţie va potoli foamea de rock a celor care voiau să vadă fix formaţiile care nu mai vin.

"Preţul abonamentelor va fi redus de acum la 250 de lei. Dacă greşim sau facem bine, tot publicul ne va spune. Şi o va face chiar în zilele ce urmează", anticipează organizatorii valul de reacţii şi comentarii.

Astfel, Metal Masters spune că s-a aflat în faţa unei dileme, "cel puţin aparent, fără ieşire": să anuleze festivalul din cauza imposibilităţii de a-şi respecta integral promisiunile făcute deja publicului sau să meargă mai departe, anulând o parte dintre recitaluri. În acest moment s-a hotărât continuarea, cu line-up-ul posibil. Organizatorii au decis ca în lista finală "să rămână acele trupe care au stârnit cel mai mare interes fanilor din România: Immortal, Amon Amarth, Mayhem, Overkill, Candelmass, Edguy, Sirenia".

×
Subiecte în articol: muzica rock city open air