x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Show Farfarello cu Mani şi Ioji

Show Farfarello cu Mani şi Ioji

de Alex Revenco    |    15 Sep 2009   •   00:00
Show Farfarello cu Mani şi Ioji
Sursa foto: Stefan Keller/

În această seară, Mani Neumann - vioară, Ulli Brand - chitară şi, Ioji "Joschi" Kappl - chitară bas cântă pentru prima oară în faţa publicului din Capitală, începând cu ora 21:00. Intrarea la concert este 30 de lei, biletele fiind disponibile la intrarea în club.



Duminică seară am stat de vorbă cu Ioji şi Mani, de la care am aflat amănunte despre colaborarea lor în Farfarello şi noul album "Pas cu pas", alte proiecte comune, dar şi despre Phoenix. Ioji a spus: "Eu am fost întotdeauna ocupat, am colaborat cu mulţi artişti şi cu multe trupe. Mi-am păstrat sistemul ăsta de colaborare cu mai mulţi, pentru că aşa îţi lărgeşti orizontul muzical şi de idei. Dacă te ţii numai de o trupă, înseamnă că sărăceşti, la un moment dat, din punct de vedere ideatic. Vezi şi tu că cei care colaborează cu mai mulţi aduc trupelor lor (aşa cum puteam şi eu să aduc la Phoenix) prospeţime şi idei noi. La un moment dat, când acest lucru n-a mai fost posibil cu Phoenix, am renunţat".

MANI ŞI ULLI SUNT NUCLEUL

Referitor la colaborarea cu Mani, în Farfarello, Ioji a precizat: "Nucleul trupei Farfarello e alcătuit din cei doi fondatori, Mani Neumann şi Ulli Brand. Ei au înfiinţat această formaţie şi au inventat această muzică pe care o fac şi astăzi, numind-o world music. Asta pentru că are o inspiraţie foarte largă: din muzica clasică, muzica pop, folk, muzica rock, tot ce vrei, e o chintesenţă. Desigur, specială e interpretarea celor doi, vioara lui Mani, pe care o ştie toată lumea («violonistul diavolului», cum îi spunem noi), şi stilul aparte de a cânta la chitară acustică a lui Ulli Brand, foarte ritmic şi cu multe efecte. Mărturisesc că eu, cântând cu ei, nu simt nevoia unui toboşar, atât de ritmică e toată chestia. La acest nucleu se adaugă o serie de muzicieni. Ei pot să cânte în doi (cum şi fac, deseori), se poate cânta în trei, cu un bas, sau în patru-cinci, cu percuţie, tobe. Avem şi un al doilea chitarist, care cântă mai mult solo-uri. Băieţii au şi un CD cu Orchestra Simfonică din Görlitz (în estul Germaniei), şi un DVD cu o orchestră tânără din Dusseldorf".

PAS CU PAS... LA ARAD

Cel mai nou CD Farfarello este "Pas cu pas", primul editat în România, de Adi Şimon, la Prier Music, din Arad. Ioji apare pe una dintre piesele acestui disc - compilaţie ce prezintă "Formaţia Farfarello în toate variantele. Despre opera rock, "Meşterul Manole" Kappl a spus: "Mai durează, din punct de vedere componistic e o muncă foarte grea, e foarte mult text. Cu Mircea am imprimat, anul trecut,  piesa «Pe Argeş în jos», mi-a spus că participa şi el la compoziţii, până acum nu mi-a prezentant nici o piesă, dar sper ca în curând să vină cu ceva. Până acum m-am ocupat absolut singur de compoziţie şi de aranjament. Am o variantă demo a părţii întâi cu tot ce va fi pe disc, până la urmă va fi o operă «etno-simfonic rock». Va fi gata prin octombrie- noiembrie anul viitor, iar premiera va avea loc la Opera din Timişoara. Albumul va avea mai mult de 70 de minute şi mă gândesc să fie tras pe un DVD, pentru a fi totul pe un singur disc. Vom vedea care e varianta cea mai interesantă şi pentru fani, mă interesează şi părerea lor. La Phoenix am avut foarte puţină comunicare cu fanii, dar pe mine m-a interesat întotdeauna părerea lor, fiindcă pentru ei faci muzica, pentru ei cânţi, ei te ţin în viaţă... O să postez întrebări pe blog şi aştept răspuns de la fani..."

BANICIU & KAPPL

Tot la Prier Music a fost editat şi al doilea album Madhouse (Ioji Kappl, Erlend Krauser şi Ovidiu Lipan "Ţăndărică"), intitulat "Giacca de Blue" şi apărut doar la noi în ţară. Ioji îşi aminteşte: "Primul album Madhouse, «From the East» , a ieşit pe vinil în '79. Nu mult timp după aceea, firma care l-a editat a dat faliment şi n-a mai scos a doua parte. Am păstrat până astăzi benzile, le-am prelucrat digital şi aşa a ieşit «Giacca de Blue». Vreau să încerc să copiez de pe disc vinil şi «From the East»... dacă reuşesc poate că-l scoatem pe CD". Ioji, despre cântările cu Baniciu: "Piesele mele şi piese Phoenix le cântăm cu Mircea, am avut împreună mai multe concerte, primul a fost la Timişoara, de Ziua Europei, apoi la Gura Humorului, din nou la Timişoara, la zilele oraşului, la Folk-You!, în Vama Veche, şi la Stufstock, tot în Vamă. De fiecare dată concertele mi-au adus mare plăcere şi bucurie şi a văzut şi publicul că suntem bucuroşi să cântăm împreună piesele pe care le-am lansat noi la acea vreme."  

"Ioji şi cu mine suntem Phoenix, nu foşti Phoenix"
Întrebat ce crede când i se spune "fost component Phoenix", Mani a replicat: "Noi, cel puţin, suntem muzicieni cu toţii. Un muzician care nu face muzică... este un om obişnuit... noi ne îndeplinim menirea, ne urmăm destinul şi cred că vorbesc şi în numele lui Joji. Noi doi suntem buni prieteni, ne cunoaştem de pe vremea când eram în Phoenix şi ştiu că el este un excelent basist, cu aceeaşi filozofie muzicală ca şi mine, şi acesta este motivul pentru care el face parte din echipă. Noi suntem Phoenix, noi nu suntem «foşti membri» Phoenix, noi reprezentăm o parte din această legendă, şi această legendă nu va muri niciodată. Poate că noi nu vom mai cânta această muzică, deşi nu cred că acest lucru ar fi necesar, dar oricum, o legendă rămâne mereu o legendă. Noi doi avem multe planuri, Ioji vrea să compună o operă rock (cu Mircea Baniciu, n.r.), iar eu voi avea un rol în această operă. Mai mult, dorim să realizăm împreună un nou album Farfarello şi avem atât de multe planuri şi posibilităţi de a continua apropierea noastră muzicală, încât colaborarea noastră nu va înceta niciodată".

×
Subiecte în articol: muzica