Axat pe "metale' si "gotice' festivalul din Piata Mare a Sibiului are deja un renume bine definit in randul amatorilor de gen. Desi oarecum "nisata', manifestarea inregistreaza an de an o constanta crestere a numarului de spectatori. Mai mult, in 2011 s-au inregistrat in jur de 1.000 de fani din Germania, Italia, Franta, Serbia, Turcia, Ungaria si Bulgaria veniti special la Sibiu pentru Helloween, Tarja, Sonata Arctica sau Lacuna Coil. In rest, din 2006 pana astazi se pastreaza traditia migratiei dinspre Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi, Craiova si Constanta spre orasul de pe malul Cibinului. Pe langa concerte, in acest an publicul festivalier a putut urmari in premiera Expozitia Transylvania Tattoo, parada H.O.G a motoarelor Harley Davidson si expozitiile de pictura si fotografie de concert. Tot in premiera, organizatorii au asigurat o zona de campare pentru sute de corturi care s-a umplut pana la refuz. Intreband care au fost cele mai extravagante si cele mai simple pretentii ale artistilor prezenti in festival, am aflat ca extremele au fost Tarja si Lacrimas Profundere. Daca Tarja a solicitat 50 de tipuri de sucuri, bere, aperitive etc. ce au inclus vin de mere si gin Bombay Saphire, rockerii germani au fost cei mai rezervati, solicitand doar apa plata si bere romaneasca.
Prima zi a festivalului a debutat cu Lacrimas Profundere, formatia germana primind titlul neoficial de "cea mai buna trupa de deschidere din istoria ARTmania', asta pentru ca au avut de la inceput un numar de spectatori neasteptat de mare. Fani devotati au venit special pentru a-i vedea pe Helloween, o trupa, tot germana, de legenda. Publicul i-a primit pe cei 5 "teutoni' cu multa caldura cantand alaturi de ei marile hituri precum " I Want Out', "Future World' sau " Keeper of the Seven Keys'. In incheiere, cel mai important nume al metalului feminin de pretutindeni a oferit un recital entuziasmant in care publicul si artistii de pe scena, deopotriva, au trait la maxim fiecare clipa. Inconjurata de niste muzicieni exceptionali, Tarja a demonstrat (daca mai era nevoie) ca, fara Nightwish, e mai mult decat bine-mersi. Desi concertul a tinut, conform programului, aproape 80 de minute sentimentul general a fost ca a durat prea putin.
A doua seara a inceput cu o trupa britanica renumita, mult prea electro&tehno pentru gustul celor prezenti. Totusi, spectatorii au urmarit recitalul Republica cu respect, chiar daca marile hituri " Ready to go' sau " Drop Dead Gorgeous' nu i-au convins. O mare parte a publicului si-a exprimat din start preferinta pentru formatia favorita, purtand cu mandrie tricouri cu Sonata Arctica. Intr-adevar, trupa finlandeza a oferit un recital pe masura asteptarilor, impresionand asistenta cu un power metal melodios si totusi deosebit de dinamic. Cu o maxima curiozitate, spectatorii au asteptat trupa Lacuna Coil pentru a vedea daca, intr-adevar, Cristina Scabbia este cea mai frumoasa femeie din lume care canta metal. Pe de-o parte, prin muzica, trupa din tara lui Celentano i-a entuziasmat pe rockeri si, pe de alta, Cristina i-a cucerit pe toti prin naturalete, prestanta si, nu in ultimul rand, prin voce. La douasprece noaptea fix, Scabbia & company si-au luat la revedere incantati de primirea deosebit de calduroasa. Atat Lacuna Coil cat si Sonata Arctica au spus ca lucreaza la un nou album si spera din tot sufletul sa revina in Romania. Cu recitalul Lacuna Coil, editia a-6-a a luat sfarsit in Piata Mare, dar a continuat duminica in Sibiu Arena din Dumbrava cu un concert Byron de o ora si jumatate, urmat de o pretrecere ce a marcat finalul festivalului.