Un nou fenomen cultural a subjugat Berlinul: muzica din Balcani. CSMonitor.com explica de ce berlinezii au schimbat muzica techno cu ritmurile tiganesti.
Nica Cristea sau Cristian, cum se prezinta, este un tigan dintr-o mahala bucuresteana. Locuitorii cartierului Neukolln din Berlin il intalnesc adesea pe strada, cantand la tambal sau la clavecin. Cristian se imbraca elegant, la costum, cravata si palarie de fetru. Nu stie o boaba de germana sau de engleza, dar arata cu mandrie oricui vrea sa vada adeverinta de membru al Orchestrei Televiziunii Romane, legitimatia de membru al Uniunii interpretilor din Romania si o fotografie a fiicei sale, care locuieste impreuna cu el intr-o cladire in care stau si colegii sai tigani muzicanti.
Cristian este unul dintre cei 20.000 de rromi care locuiesc – cu sau fara acte – in Berlin. Fenomen relativ nou, prezenta covarsitoare a rromilor in acest oras supune la test toleranta si ospitalitatea berlinezilor, atat de laudate. Tabloidele din Berlin publica adesea povesti pe un ton destul de rasist despre cersetorii si hotii rromi. Inca se vorbeste despre expulzarea a 50 de tigani romani care isi injghebasera adapostul intr-un parc vara trecuta.
Cu toate acestea, tiganii muzicanti sunt din ce in ce mai cautati de publicul tanar care frecventeaza cluburile din Berlin. Unii dintre cantareti sunt chiar invitati de DJ in cluburi, si cei mai norocosi se aleg chiar cu contracte pentru albume.
'Sound-ul tiganesc din Balcani este noul sunet al Berlinului', afirma muzicianul britanic Joe Jackson, triplu castigator al Premiului Grammy. 'Londra are imigrantii sai din Indiile de Vest, Parisul are arabii si africanii. Dar muzicantii din Balcani sunt doar imigrantii nostri', completeaza Henry Ernst, unul din directorii casei de discuri Asphalt Tango, specializata in muzica tiganeasca din sud-estul Europei. 'Dupa o jumatate de ora de cantare, publicul explodeaza. Este inexplicabil. E ceva in muzica asta, ceva care te misca, te face sa vibrezi. Si nu e vorba despre alcool sau droguri, ci despre spiritul acestei muzici', spune si Ivan Redi, un DJ din fosta Iugoslavie, care mixeaza adesea in cluburi berlineze.
Stefan Hantel sau Shantel (cum si-a ales numele de scena) este un DJ german de origine romana care a dat muzica techno pe cea a tiganilor sud-est-europeni si a dus acordurile acesteia din urma in cluburile si la posturile de radio germane. 'Muzica tiganilor din Balcani te intoarce la radacini, la fel ca ritmurile africane sau raggae. Repertoriul meu se bazeaza pe aceasta muzica originara, cu influente puternice in muzica din sud-estul Europei. Este ceva nou. E fierbinte, iute, taioasa, nu poate fi domolita sau controlata', spune Shantel.
Localuri specializate in noua muzica ce a acaparat Berlinul nu au intarziat sa se deschida publicului avid de senzatii tari, public format in principal din studenti si tineri intelectuali germani, dar si din muzicanti rromi.
Un astfel de loc este Rroma Aether Club Theater, condus de Slavisa si Nebojsa Markovic, doi frati tigani din Serbia. In fiecare sambata seara, nemti, straini si rromi se aduna aici sa asculte de la flamenco la ritmuri balcanice. 'Lumea care vine la noi provine din medii diferite. Dar un lucru au in comun toti acesti oameni: depasesc granitele nationalismului si ale apartenentelor etnice', afirma Slavisa.