x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Va apărea un CD cu Tankian, tatăl şi fiul

Va apărea un CD cu Tankian, tatăl şi fiul

de Alex Revenco    |    18 Aug 2010   •   00:00
Va apărea un CD cu Tankian, tatăl şi fiul
Sursa foto: Victor Stroe/Jurnalul Naţional

La sfârşitul săptămânii trecute, şase nume binecunoscute ale scenei internaţionale au cântat pentru prima oară în România pe scena festivalului de la Sibiu. În ordinea intrării în scenă, este vorba despre Swallow the Sun, melodic death metal - Finlanda, Kamelot, power metal - SUA, sisters of mercy, electro pop & hard rock - Marea Britanie (sâmbătă), Si­re­nia, goth metal - Norvegia, Dark Tranquillity, melodic death metal, Suedia şi Serj Tankian, faimosul solist al trupei System of a Down (du­mi­ni­că).

Trebuie spus că fiecare trupă în parte a avut fanii săi, unii au venit la Sibiu pentru festival - pur şi simplu, alţii pentru sisters of mercy sau „pentru Dark", dar majoritatea a venit să-l vadă în carne şi oase pe fabulosul so­list, poet şi compozitor Serj Tankian. Armean născut la Beirut şi stabilit în Los Angeles, Tankian nu este doar un strălucit muzician, ci şi un om deosebit de binevoitor, sincer şi deschis. Cu câteva ore înainte de concertul din Piaţa Mare am avut şansa să stau cu el de vorbă la o cafea.


Jurnalul Naţional: Acest turneu, fiind între „Elect the Dead" şi „Imperfect Harmonies", este cumva ca un „pod" între cele două al­bume?

Serj Tankian: Da, este ceva de genul ăsta, noi vom cânta unele cântece de pe primul album, „Elect the Dead", unele de pe „Elect the Dead Symphony" şi vom cânta câ­te­va şi pe noul nostru disc, „Imperfect Harmonies", care urmează să apară pe piaţă luna viitoare.


Nu duci lipsă de proiecte, ai început să lucrezi la un musical...

Lucrez cu Stevan Sater la „Pro­metheus Bound", facem un musical din asta, este prima piesă de teatru care s-a jucat în Grecia antică. Premiera va avea loc în martie anul viitor, în 2011, la The American Re­per­tory Theatre, în Harvard.


Ai în vedere şi un album împreu­nă cu Khatchadour Tankian...

Voi lansa discul tatălui meu în ianuarie viitor, este în limba armeană şi este într-adevăr un album frumos. Majoritatea pieselor sunt scrise de tatăl meu, dar am şi compus împreu­nă câteva, iar pe unele le voi cânta ală­turi de el. Da, e „cool" să colabo­răm împreună, tatăl meu m-a sprijinit întotdeauna, orice aş fi făcut eu pe plan muzical. Asta pentru că întotdeauna şi-a dorit să facă muzică, dar n-a putut din cauză că trebuia să lu­creze. Făcând asta, sper să mă pot revanşa, într-un fel, faţă de el.


Ce e cu Axis of Justice, organizaţia înfiinţată de tine cu Tom Mo­rello, de la Rage Against the Machine?

Împreună cu Tom avem din 2002 această organizaţie nonprofit şi fa­cem o serie întreagă de concerte de ca­ritate, prin care strângem bani pentru diferite organizaţii nonprofit, ce-i sprijină pe cei defavorizaţi. De trei ani avem un show radio şi un site - axi­so­fjustice.net - care reprezintă o im­por­tantă sursă alternativă de informaţii.


Ce fel de „muzici" promovează Serjical Strike Records, casa ta de discuri?

Acolo sunt diferite nume şi o varietate de genuri: Kittens for Christian - o trupă rock, gen anii '80, Slow Motion Reign - formaţie pop rock, care l-a avut pe virtuozul chitarist Buckethead invitat pe album. Tot aici edităm o serie de compilaţii Axis of Justice, pe CD sau DVD, avem trupa punk Death by Stereo din Orange County. În urmă cu aproape zece ani am avut un proiect, Serart, împreună cu muzicianul Arto Tuncboyac˝yan, un fel de electronic-world-jazz. După cum vezi, sunt muzici foarte diferite.


Ce condiţii trebuie să îndepli­nească cineva care vrea să fie promovat de Serj Tankian la Serjical?

În primul rând să fie extrem de creativ şi foarte bun în concerte live. Apoi să aibă capacitatea de a se autopropulsa.


Deci un fel de DIY (Do It Yourself), celebra deviză punk!

Da, aşa e, dar trebuie să în­de­pli­neşti toate cele trei condiţii!


Şi, în final, o întrebare ine­vi­ta­bilă: când ai de gând să reformezi System System of a Down?

Avem mai multe propuneri de concerte, pe care le discutăm. Când vom lua o decizie în acest sens, o vom posta pe site-ul formaţiei.

×
Subiecte în articol: muzica