x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica “(Vrei sa)Jucam ‘Antract’ pe dezbracate?”

“(Vrei sa)Jucam ‘Antract’ pe dezbracate?”

de Loredana Tudor Tomescu    |    18 Iun 2012   •   14:52
“(Vrei sa)Jucam ‘Antract’ pe dezbracate?”

Zece albume, fooooarte multe hituri – concertele mi-e lene sau imposibil sa le numar - 28 de ani de muzica… pe scurt, Antract. Ii vom avea in atentia noastra din nou, caci saptamana aceasta isi lanseaza un nou clip, la piesa “Dezbraca-te de tine'. Asta a si fost argumentul meu pentru a-l corupe pe Bobita, liderul si basistul grupului, sa stea la un pahar de vorba cu mine, ce-i drept asa, mai intre doua trenuri, doua concerte, in picioare, langa usa.

● Bobita, numarandu-va albumele, am realizat ca nu cate aveti ma interesa sa aflu, si a aparut asa, dintr-o data, o alta curiozitate - mai este astazi consistenta discografiei unei trupe direct proportionala cu valoarea intrinseca a acelor artisti? Adica, daca am doar 1-2 albume, se deduce automat ca ori sunt la inceput de drum, ori nu prea am habar de muzica, iar daca am 10 albume sunt cel mai tare din parcare sau macar var de gradul doi sau fost coleg de gradinita cu cei mai tari din parcare?

Anul acesta va fi lansat albumul cu nr 10 al formatiei ANTRACT si probabil ca din acest punct de vedere se poate vorbi deja de o cariera muzicala, pentru care formatia ANTRACT a muncit vreme de 28 de ani. De la debut pana la editarea primului album ANTRACT editat de Electrecord au trecut 10 ani si de atunci la fiecare doi ani in medie am reusit sa aducem in fata fanilor nostri cate un album. Daca e mult sau putin asta nu putem spune noi insa ceea ce este cert este ca vom continua sa ne incantam fanii cu noi albume de aici incolo inca multa vreme.

● Ca si-n literatura, si-n muzica apare, la un moment dat, intrebarea "pentru cine creati? Pentru cine cantati?'- pentru un anumit tip de public (care?) ? sau "a tunat si v-a adunat" pe voi, astia cu "acelasi numitor comun" si compuneti si cantati asa pentru ca numai asa stiti sa simtiti, sa fiti, sa faceti? (si nu o spun cu sens reductiv, de "doar atat pot" , ci de "astia suntem!")

Daca ne referim la piese cum ar fi “Inima mea', “M-am obisnuit', “Te-am iubit', “Pentru tine, nou', “Iubirea', “Daca pleci', “Singuratate', “Cantec trist', evident ca am fost inspirati de cel mai frumos sentiment pe care il poate trai un om si anume iubirea, insa vrem sa credem ca textele pieselor ANTRACT transmit fanilor nostri mesaje dintre cele mai diverse, de la mesaje sociale, mesaje de iubire si de ce nu, momente reale traite de fiecare dintre noi. Sa luam, de pilda, “Esti frumoasa', o piesa celebra din repertoriul nostru, care amendeaza forma lipsita de continut; este o piesa care se bucura si azi, dupa mai bine de 20 de ani de la lansarea ei, de foarte multa apreciere din partea publicului nostru.

● Si, din intrebare anterioara uite ca mai deriva una cum se contureaza o piesa (d)in repertoriul vostru? Cine vine cu ideea/ideile? Care-i visatorul grupului,altfel zis? Cine e cu textele, cine e cu muzica? Stiu ca, finalmente, rezultatul poarta oricum amprenta fiecaruia dintre voi, dar asa, ca diviziune sociala a muncii - democratic, nu? - cine se ocupa de una, cine de cealalata?

Paur este cel mai prolific compozitor si textier al formatiei ANTRACT. Dupa ce piesa este compusa, impreuna cu ceilalti colegi lucram la orchestratia acestora si cand toata lumea este multumita de forma finala a piesei intram in studio si o inregistram. In studio se fac ultimele retusuri care tin de mixajul piesei si, ulterior, gandim promovarea pieselor pentru ca prin intermediul canalelor de radio si tv muzica noastra sa ajunga in casele cat mai multor oameni.

● In muzica, mai ales cand e vorba de trupe, atentia publicului se directioneaza daca nu exclusiv atunci masiv catre "interfata" grupului- solistul vocal. Genereaza asta un anumit determinism si un anumit "cod de ordine interioara' in sanul grupului? Afecteaza asta, in vreun fel, dinamica grupului, in spatele cortinei?

In formatia ANTRACT nu au existat niciodata astfel de probleme. Este absolut normal ca Paur sa iasa in evidenta mai mult ca oricare alt membru al formatiei. In formatia ANTRACT toti ne simtim ca in sanul unei mari familii. Prietenia care ne leaga este mult mai puternica decat eventualele orgolii care ar putea da nastere la discutii inutile intre membrii formatiei ANTRACT. Probabil ca acest lucru este unul din secretele longevitatii acestei formatii.

● Eu nu identificasem asta ca pe o problema, ci mai degraba ca pe o deschidere catre un anumit tip de… management de imagine. Dar sa mergem mai departe.
Se zice intruna, deja pe fata, un fel de sintagma - vai, ce trist!- axiologica "azi totul e imagine!". Daca totul e imagine intr-un domeniu prin excelenta al sunetului (sigur, suportul de imagine ajuta) nu devine foarte greu sa distingi intre valoare si non-valoare? Si nu ma refer la o distinctie facuta de cunoscatori,ci de o mare majoritate....Ma gandesc ca oricine poate avea azi un costum de scena traznet, sau o trupa buna de dansatori "pe spate" sau un super joc de lumini si lasere la un concert, foarte probabil playback, un fel de sedinta de fitness sau zumba cu asistenta platitoare de bilet (nu e cazul vostru, profit de ocazia dialogului cu tine ca sa aflu raspunsuri la intrebari care-i privesc pe multi)... Ce faceti voi, cum faceti voi ca sunetul sa pastreze suprematia, nefacand rabat nici de la ceea ce trendul zilei in industria genului va cere - imagine?

Muzica este o industrie in care sunt implicate mai multe parti: artist, producator, casa de productie, manager, media, brand-uri care doresc sa isi asocieze imaginea cu cea a unui artist…etc si evident ca pe langa muzica in sine imaginea joaca un rol foarte important. Pentru a vinde, muzica trebuie sa aiba si un “ambalaj' si in functie de genul muzical sau profilul cumparatorului acelui gen se creeaza artistului o imagine care sa asigure producatorului recuperarea banilor investiti in acesta. Este un bussines ca oricare altul. Un produs bun, bine ambalat si cu un pret corect se va vinde, in timp ce un produs prost, ambalat precar si scump se va vinde mai greu. Vreau sa cred ca pana acum am reusit sa oferim publicului nostru doar produse bune, decent ambalate si la un pret mai mult decat corect.

● Bobita, tu mai mult decat oricine stii unde-l poate duce pe un adolescent o mana-ntinsa la timp, un "gir valoric' pe care ti-l da cineva consacrat si ma adresez acum fostului membru al Mini-Paradox-ului, care a plonjat in lumea show-biz-ului cu mangaierile pe crestet ale mai varstnicilor colegi de la Paradox ( 1984). Te-ai gandit ca poti repeta istoria proprie cu alt grup tanar sau chiar nelansat? Ati intalnit, in peregrinarile voastre artistice, pe cineva care sa va merite de mentori?

Sigur ca da, sunt formatii de tineri care sunt pasionati de acelasi lucru ca si mine si pot spune ca am ajutat la randul meu foarte multe formatii din Romania cu tot ce mi-a stat in putinta, de la donarea de echipamente cu care sa isi poata continua activitatea muzicala, pana la recomandarile mele in fata unor alti oameni care i-au putut ajuta in acest domeniu.

● Fara sa fie vreun album aniversar cel la care tocmai lansati clipul "Dezbraca-te de tine", (si care e si ceea ce ne-a prilejuit acest dialog in nocturna mea si diurnul tau, ca sa mentionam si cele 7 ore diferenta de fus orar Sydney- Sibiu sau Valcea, ca nu mai tin pasul cu tine, nu mai stiu exact de unde-mi raspunzi acum:-) tinand cont ca aseara ai avut concert la Sibiu) simt nevoia unei repetate incursiuni in memoria ta, chiar cea afectiva - ce s-a intamplat cu formula initiala a Antractului, mai exact cu fratii Iordan, Cristi si Zelu, (cu care, da, stiu, ati tras primele doua albume, "Antract" si "Blestem", in '94 si '95, dupa care s-au volatilizat) si cu Tibi Cioaca?

Alaturi de mine fratii Iordan sunt membri fondatori ai formatiei ANTRACT. Din pacate, Zelu a renuntat la muzica si, dupa plecarea din ANTRACT, a parasit si tara stabilindu-se in Italia. Cristi si-a continuat activitatea in zona muzicala si are un studio de inregistrari unde si noi imprimam destul de des. Cu Tibi Cioaca ma vad destul de rar pentru ca a ales o cariera in afaceri si, din cate stiu, e manager al unei societati din Bucuresti. Probabil ca atunci cand voi simti ca este oportun le voi lansa invitatia de a edita un album impreuna, insa acum imi concentrez toate energiile pentru a promova noul nostrum single, “Dezbraca-te de tine'.

● Saptamana aceasta lansati noul single "Dezbraca-te de tine"- un titlu care, iata, permite multiple interpretari. Va jucati de-a sensurile pentru ca e, pur si simplu, incitant sau textul chiar reclama cu necesitate mai multe abordari? Eu te intreb toate astea di,n Australia, am dreptul sa-mi lipseasca niste detalii care pot fi evidente pt tine. Smile!!!

Initial piesa “Dezbraca-te de tine' s-a numit “Dezbracata' insa ,din cauza faptului ca titlul piesei te duce cu gandul la o femeie dezbracata, am hotarat sa nu creem confuzie in randul celor care intentioneaza sa promoveze piesa si sa dam prin titlul piesei sensul corect al mesajului pe care aceasta piesa il transmite publicului nostru. Piesa vorbeste de acea “haina' sau, daca vrei, “masca' pe care o purtam fiecare din noi in viata de zi cu zi si speram noi ca mesajul pe care dorim sa il transmitem cu acest nou single sa fie inteles in sensul gandit de noi.

● Ce are piesa asta special, altfel decat restul albumului? Ma gandesc ca daca ati ales-o pentru clip de promovare, evident vine cu ceva in plus fata de restul...

Am ales aceasta piesa dupa ce am observant reactia publicul in concertele ANTRACT atunci cand cantam aceasta piesa. Este clar care e piesa la care publicul reactioneaza cel mai bine atunci cand o cantam in prima auditie. Este foarte important ca artistul sa stie exact ce isi doreste publicul de la muzica sa. Videoclipul piesei este gata si asteapta sa fie lansat saptamana viitoare dupa care va putea fi vizionat pe pagina oficiala de Facebook a formatiei ANTRACT cat si pe site-ul oficial www.antract.ro

● Voi sunteti o trupa foarte longeviva pentru “speranta de viata...scenica" a trupelor si a artistilor, in general, in zona asta a show-biz-ului - 28 de ani in martie; aveti vreo reteta speciala? Ce faceti, dati acatiste, o platiti pe mama Omida sa va descante de rau si de deochi, va meditati fanii la matematica, ce faceti? Ca sunteti parca mai populari pe zi ce trece si, zau, daca aveti o formula speciala, trebuie brevetata si aplicata si altor artisti - buni, ca pentru ceilalti nu m-as agita...

Secretul consta in perseverenta cu care am continuat sa credem ca muzica noastra trebuie sa ajunga la cei ce au nevoie de ea. Suntem foarte bucurosi ca avem foarte multi fani din generatia tinerilor de azi care ne urmaresc activitatea muzicala si care sunt foarte activi pe retelele de socializare atunci cand postam o piesa noua. Este foarte important pentru noi sa atragem atentia publicului tanar asupra muzicii noastre si ne bucuram de fiecare data cand observam ca cei din generatia noua sunt consumatori de muzica rock.

● Era o vreme cand ideea de rock(er) era sinonima cu liberatea absoluta, cu lipsa de griji si de responsabilitati absoluta- fac ce vreau, je mon fou, cam asa ceva...Ma uit la tine, tu contrazici cu vehementa acea 'sinonimie' - esti un barbat indragostit de sotia lui, si asta dupa 10 ani de casnicie, esti tatal a doua mici genii academice in devenire, Matei si Mihnea- premii peste premii la tot felul de concursuri, teste, campionate-ai un business al tau, care merge deja de niste ani... nu se pupa deloc cu ideea "arhaica" de rocker... Cum poti fi, totusi, atat de convingator ca rocker, si, totodata, atat de dezirabil ca sot si tata? E ceva ce se invata, e ceva cu care te nasti, esti tu pur si simplu rezultatul unor conjuncturi anume? Crezi ca ar fi o idee buna sa te clonam? :-))) Am tot felul de curiozitati cvasi-aberante, stiu, si distantele pe care le handicapam cu tehnologia IT (iata, eu la Sydney, tu la...unde zici ca esti acum, Valcea sau Sibiu?) nu-s deloc in masura sa ma faca sa vin cu intrebari mai aproapiate de dulcele stil clasic al interviului "pe muzica"...

Am parte de o familie care imi acorda tot sprijinul pentru a face ceea ce fac in legatura cu pasiunea mea pentru muzica. Familia imi da echilibrul atat de necesar pentru a continua o frumoasa poveste de viata si pentru acest lucru ii sunt recunoscator sotiei mele care compenseaza lipsa mea de acasa si are grija de educatia copiilor mei si de intretinerea unei armonii in sanul familiei. Din acest punct de vedere trebuie sa recunosc ca sunt un rasfatat.

● Ok, I got it, deci nu vrei sa te clonam. Fie cum vrei tu, eu sunt curioasa sa vad clipul noului vostru single si mai vorbim pe urma...

×