x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Proiectul de educație media „Documentare la bibliotecă” revine cu ateliere în bibliotecile din Vâlcea, București și Dâmbovița

Proiectul de educație media „Documentare la bibliotecă” revine cu ateliere în bibliotecile din Vâlcea, București și Dâmbovița

de Magdalena Popa Buluc    |    16 Iul 2023   •   08:00
Proiectul de educație media „Documentare la bibliotecă” revine cu ateliere în bibliotecile din Vâlcea, București și Dâmbovița

Proiectul lansat anul trecut sub numele „Educație media prin film documentar la bibliotecă”, organizat de Asociația One World Romania în parteneriat cu centrul de resurse și educație media Mediawise Society, revine anul acesta, începând cu 20 iulie, îmbogățind oferta culturală a bibliotecilor rurale, județene sau de cartier.

Inițiativa face un pas asumat pentru a crește competențele de analiză critică a imaginii ale publicului larg, cu filmul documentar ca material didactic. Totodată, proiectul promovează și activează bibliotecile ca hub-uri culturale, semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii în comunitățile mici și mijlocii.

Proiectul se derulează în două etape: în perioada iulie – septembrie au loc atelierele de educație media prin film documentar destinate bibliotecarilor. Cu îndrumarea formatorilor, participanții vor aplica cunoștințele dobândite pentru a organiza proiecții de film și dezbateri pentru publicul bibliotecilor lor, în etapa a doua a proiectului (septembrie – noiembrie).

Activitățile încep pe 20 – 21 iulie, la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea, unde va avea loc prima serie de cursuri, pentru care s-au înscris deja 15 participanți de la bibliotecile din județ. Toate atelierele din cadrul proiectului vor fi susținute de Ionuț Mareș (jurnalist și critic de film) și Nicoleta Fotiade (formatoare în domeniul educației media și digitale, președinta asociației Mediawise Society).

Participanții vor învăța despre genurile și rolurile filmului documentar, printre temele abordate fiind: documentarul cu subiecte relevante despre cetățenie, democrație, diversitate; analiza filmului documentar din perspectiva publicului; limbaj vizual și reprezentarea prin imagine (denotativ/conotativ, manipularea imaginilor); înțelegerea propagandei ca formă de comunicare vizuală, analizată din perspectivă istorică și contemporană; moderarea unui eveniment cu film documentar la bibliotecă.

Documentarele care vor fi analizate de bibliotecari ca studii de caz și ulterior proiectate în etapa a doua a proiectului sunt producții românești: Apropierea, Casa cu păpuși, Lemn, Vulturii din Țaga, plus un calup Sahia Vintage, toate fiind puse la dispoziție prin proiectul partener KineDok.

Celelalte două cursuri vor avea loc la Biblioteca Metropolitană București – Filiala „Dimitrie Cantemir”, pe 31 iulie și 1 august, respectiv în Târgoviște, la Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița, pe 11 septembrie. Atelierul de la Târgoviște, unde proiectul a avut loc și anul trecut, va avea o structură diferită, fiind centrat pe noțiuni de formare continuă și pe impactul pe termen lung al acestui demers.

Pornind de la programa deja elaborată, trainerii au dezvoltat un suport de curs care își propune să le arate bibliotecarilor potențialul filmului documentar ca instrument media de dezbatere pe teme despre drepturile omului. Anul trecut, în urma cursurilor, cei 65 de bibliotecari participanți au organizat 85 de evenimente independente, găzduite de 48 de biblioteci, pentru publicuri de toate vârstele.

Ionuț Mareș este jurnalist și critic de film și scrie pentru reviste online precum Films in Frame și Ziarul Metropolis. Colaborează de asemenea ca selecționer sau moderator de discuții cu mai multe festivaluri de film din România. A fost critic invitat în cadrul programelor de educaţie media Education à l’image şi CinEd.

Nicoleta Fotiade este expertă în comunicare și formatoare în domeniul educației media și digitale. În ultimii 20 de ani, a coordonat programe de educație media pentru organizații neguvernamentale din România și Europa. A predat educație media studenților de la Pedagogie din Universitatea din București și formează profesori și bibliotecari pentru a include educația media în comunitățile lor. Este (co)autoare a mai multor studii de cercetare media și resurse educaționale de educație media, inclusiv a două manuale pentru liceu. Este președinta asociației Mediawise Society, co-fondatoare și președintă a International Association for Media Education.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×