x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură RADAR 2024: Ediție aniversară cu peste 20 de instalații de Artă Imersivă din întreaga lume

RADAR 2024: Ediție aniversară cu peste 20 de instalații de Artă Imersivă din întreaga lume

de Magdalena Popa Buluc    |    21 Aug 2024   •   19:30
RADAR 2024: Ediție aniversară cu peste 20 de instalații de Artă Imersivă din întreaga lume

RADAR, cel mai mare festival multidisciplinar de new media art din România, ajunge la a V-a ediție și își extinde granițele, devenind internațional. Între 4 și 6 octombrie, la Caro Hotel, festivalul va aduce în premieră un line-up cu 11 artiști internaționali consacrați din Franța, Polonia, Danemarca, Portugalia, Ungaria, Ucraina și Bulgaria.

Tema de anul acesta, Future Nature, prezentată de ING Bank, marchează această ediție specială printr-o experiență transformatoare, unde arta și tehnologia se împletesc pentru a remodela interacțiunile și natura umană. Cu ocazia ediției aniversare, RADAR devine o platformă globală, reunind peste 20 de instalații de artă imersivă care invită publicul să contempleze viitorul naturii, nu doar ca un mediu fizic, ci ca o forță dinamică ce influențează obiceiurile, stilurile de viață și divertismentul.

În cadrul festivalului, vor fi prezentate și lucrări digitale ale artiștilor și studiourilor independente din România, precum și o secțiune specială realizată în parteneriat cu UNATC, dedicată studenților și absolvenților programului de masterat ITPMA, care își aniversează 7 ani de existență în 2024. Acești artiști au fost prezenți constant în cadrul festivalului RADAR încă de la prima ediție, contribuind la creșterea și diversificarea acestuia.

Instalațiile de new media art din expoziție folosesc tehnologii de vârf, precum Realitatea Augmentată, Realitatea Virtuală, Realitatea Mixtă, Inteligența Artificială, video-mapping și senzori de interactivitate, transformând publicul din simplu spectator într-un colaborator activ în explorarea viitorului.

Instalații din cadrul RADAR 2024

Prin instalații interactive, artă generativă, lumină și sunet, Ksawery Komputery, din Polonia, pionier în domeniul sculpturilor „Phygital”, îmbină perfect lumea fizică și digitală. Spectatorii vor putea interacționa cu instalația FLUX prin gesturi și voce și vor putea genera noi instanțe ale lucrării.

Collectif Scale, unul dintre cele mai cunoscute studiouri de new media art la nivel internațional, este un grup de creativi din Franța, din medii profesionale și artistice foarte diferite ce creează prin instalațiile lor legături între muzică, lumină, design architectural, divertisment, artă contemporană, natură și viitor, om și mașină. Studioul va fi prezent cu două instalații interactive, Amonitte și Carnival.

În intervalul 19:00 - 22:00, al fiecărei zile, festivalul va găzdui o scenă de performance audio vizual live, iar participanții vor putea să se bucure de spectacole sonore, vizuale și digitale incredibile create de către unele dintre cele mai creative minți naționale și internaționale din acest domeniu artistic.

RADAR Kids

Festivalul RADAR include și RADAR Kids, secțiunea dedicată copiilor, prezentată de Lidl România. Aceștia vor putea interacționa cu instalații de lumini și sunet create special pentru ei, atât de artiști din România, cât și din Danemarca și Franța.

Copiii vor avea acces și în cadrul expoziției generale RADAR în costul biletului. Vârsta recomandată este de peste 3 ani.

În cadrul edițiilor anterioare au participat peste 2000 de copii.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

 

 

×