x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Radiografia TNB la început de nouă stagiune

Radiografia TNB la început de nouă stagiune

de Magdalena Popa Buluc    |    01 Sep 2022   •   21:46
Radiografia TNB la început de nouă stagiune

Anul 2022 nu părea să aducă nimic bun Teatrului Național ”I.L. Caragiale”, care abia își revenea după pierderile, atât de neașteptate, ale  lui Ion Caramitru și Ioan Onisei de la conducerea instituției… În februarie începea și războiul din Ucraina, cu toată trena de efecte devastatoare, nu doar  asupra stării de spirit a românilor, ci și asupra contextului economic,  cu implicații în viața cotidiană… Cui îi mai ardea de teatru!?

În pofida tuturor greutăților și adversităților  (dar și a adversarilor…), Teatrul Național ”I.L. Caragiale” și-a onorat condiția de primă scenă a țării și, după primele 8 luni ale anului 2022, poate ieși la raport cu un bilanț mai mult decât bogat!

 În 7 februarie 2022, directorul artistic Mircea Rusu -  obligat de context să își asume din mers  inclusiv atribuțiile de manager interimar - anunța în cadrul unei conferințe de presă un program repertorial ambițios pentru întregul an 2022, cu 10 titluri de noi producții ce urmau să poarte semnătura unor regizori de prestigiu și cu  distribuții care implicau aproape toată trupa de actori ai TNB.  În momentul apariției acestui comunicat de presă, 4 din producțiile anunțate la început de an au ieșit deja la rampă,  alte 4 sunt gata să fie prezentate în premieră  în lunile septembrie și octombrie, iar până la sfârșitul anului sunt în pregătire încă 2 spectacole. *
             Pariu câștigat ?  Da, fără îndoială:  cu prețul eforturilor  imense ale tuturor actorilor, ale oamenilor de la atelierele TNB  și ale celor din corpul tehnic - implicați în realizarea, la termenele anunțate, a unor spectacole  care au întrunit atât sufragiile publicului, cât și pe cele ale criticii de specialitate, asigurând săli pline încă de la primele reprezentații! Le mulțumim cu asupră de măsură!

Tot în acest an 2022, Teatrul Național “I. L. Caragiale” din București, prin Centrul de Cercetare și Creație Teatrală “Ion Sava”, a lansat, în ianuarie, cea de a VIII ediție a programului 9G la TNB (Noua Generație) cu un nou Regulament de desfășurare, mult mai ofertant pentru tinerii artiști, a organizat o  nouă stagiune estivală la Amfiteatrul în aer liber de pe acoperișul teatrului și a organizat o serie de ateliere și workshopuri:  atelierul de Scriere Dramatică, coordonat de dramaturgul și scenaristul Mimi Brănescu, workshopul de scenografie  Helmut Stürmer & Corina Grămoșteanu și atelierul teatral ”Despre puterea secretă a cuvintelor”, sub conducerea regizorului  Victor Ioan Frunză.

 

În plan internațional, anul 2022 a adus Teatrului Național I.L. Caragiale participarea la prestigiosul Festival Internațional de Teatru Kontakt de la Torun (Polonia) cu spectacolul   lui Radu Afrim TREI SURORI, un scenariu (ne)firesc de liber după Cehov, prezentat în 26 mai pe moderna scenă a Centrului Cultural Jordanki.

Teatrul Național I.L. Caragiale a fost gazda Teatrului Național Habima din Tel Aviv care a prezentat în iunie spectacolul Familia unui neam de Nava Semel, marcând Ziua Națională a Israelului prin acest turneu organizat sub auspiciile Ambasadei Israelului la București.

Iar în 25 și 26 septembrie 2022, Teatrul Național I.L. Caragiale va participa , alături de alte 17 teatre naționale de pe ambele maluri ale Prutului, la a VII-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău, cu spectacolele D’ale carnavalului, Casa de la țară și Noaptea lui Helver.

Chiar dacă ”interimatul” pare să fie încă marca instituției, ceea ce se întâmplă concret pe scenele și în sălile de spectacol sau în foaierele expoziționale ale TNB nu lasă să se întrevadă această plutire (temporară, sperăm!) pe valurile incertitudinii…

Pentru că, până la urmă,  singura noastră prioritate este aceea de a nu ne dezamăgi spectatorii, doritori să îi vadă pe artiști pe scenă seară de seară și să îi aplaude, iar aceste aplauze sunt unica răsplată pe care aceștia o așteaptă și care le bucură sufletul.

Să îi aplaudăm, așadar, începând cu 10 septembrie 2022, când o nouă stagiune începe la Teatrul Național I.L. Caragiale din București.

 

* Premiere anunțate în cadrul Conferinței de presă din 7 februarie 2022 (și realizate până la sfârșitul stagiunii 2021-2022):

8,10 aprilie – TITANIC VALS  de Tudor Mușatescu, regia DAN TUDOR

                        Sala Ion Caramitru

                       

16-17 aprilieCASA DE LA ȚARĂ de Donald Margulies, regia CLAUDIU GOGA

Sala STUDIO

 

30 aprilie-1 mai – PĂRINȚI ȘI COPII, după Turgheniev, de Brian Friel. Regia VLAD MASSACI

                        Sala Ion Caramitru

                       

14-15 mai – PESCĂRUȘUL de Cehov, regia EUGEN JEBELEANU

                        Sala Ion Caramitru

 

 

Premiere în septembrie și octombrie 2022  (stagiunea 2022-2023):

10, 11 septembrie (avanpremieră), 28 septembrie (premieră) – MAȘINĂRIA: Musicalul, libret de Jason Loewith și Joshua Schmidt, după  piesa ”The Adding Machine” de Elmer Riceregia ALEXANDER  HAUSVATER, scenografia Adina Mastalier. 

Traducere: Geanina Jinaru-Doboș

 

În premieră absolută în România, în regia unuia dintre cei mai importanți regizori, Alexander Hausvater, Mașinăria. Musicalul este un musical „noir”, incitant și comic, o poveste despre prețul sufletului omenesc, susținută de partitura obsedantă a lui Joshua Schmidt, cu influențe gospel, operă, jazz și rock and roll.

Coproducție cu Asociația Centrul Român pentru Educație Artistică și Socială CREAS, Producător Victor Bucur.

Sala STUDIO

 

17-18 septembrie - EXIL , spectacol de ALEXANDRA BADEA (text și regie)

Scenografia:   Cosmin Florea

 

Alexandra Badea : dramaturg şi regizoare cu o carieră prodigioasă în Franţa (Marele Premiul pentru Dramaturgie 2013, Cavaler al Artelor şi Literelor, colaborator al Théâtre National de la Colline din Paris)

Sala Ion Caramitru (Pagina de site a spectacolului, în construcție).

 

21  septembrie (dată estimată)CEI  DREPȚI, adaptarea după  Albert Camus și regia MIHAI MĂNIUȚIU. Decorul Adrian Damian. Costume Luiza Enescu.

Traducerea : Marcel Aderca.

Cu : Marius Manole, Marius Bodochi, Maia Morgenstern, Raluca Aprodu, Mirela Oprișor, Ciprian Nicula

Sala  STUDIO

 

 

4,5 octombrie (date estimate)BOLTA CEREASCĂ de Lucy Kirkwood, regia GELU COLCEAG, scenografia Lililana Cenean, Ștefan Caragiu

Traducerea : Andrei Marinescu

Sala ATELIER

 

 

Premiere până la sfârșitul anului 2022 :

 

CREATORUL DE TEATRU de Thomas Bernhard, regia  ALEXANDRU  DABIJA, scenografia arh. Gabi Albu

cu Marcel Iureș si actori ai TNB : Alexandru Bindea, Ana Ciontea, Alexandra Sălceanu, Lucian Iftime, Afrodita Andone, Victoria Dicu (remake al unui spectacol de la Teatrul Act)

Sala STUDIO (Pagina de site a spectacolului, în construcție)

 

ACT VENEȚIAN de Camil PetrescuRegia  ALEXA VISARION, Scenografia Viorica Petrovici

Cu Richard Bovnoczki și Mirela Oprișor

Sala ATELIER

 

×