x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Regal teatral la TNB

Regal teatral la TNB

de Magdalena Popa Buluc    |    09 Sep 2024   •   23:12
Regal teatral la TNB

Spectacole TNB la  Chișinău

Teatrul Național ”I.L.Caragiale” va fi prezent și în acest an la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău, importantă acțiune de diplomație culturală, ajunsă în 2024 la cea de a IX-a ediție.

Spectacolele pe care TNB le va prezenta pe scena Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău în cadrul acestui eveniment sunt REGELE MOARE de Eugen Ionesco, regia Andrei și Andreea Grosu (în data de 10 septembrie), GERTRUDE de Radu F. Alexandru, regia Silviu Purcărete ( în 13 septembrie)  și LA CÂȚIVA OAMENI DISTANȚĂ DE TINE de Dan Coman, regia Radu Afrim (în 14 septembrie). Așteptate cu deosebit interes, fiind vorba de trei titluri de mare succes din repertoriul curent al TNB, cu distribuții de excepție, spectacolele TNB vor oferi publicului de la Chișinău un adevărat regal teatral. Vor fi prezenți pe scenă Mariana Mihuț, Victor Rebengiuc, Ana Ciontea, Florentina Țilea, Richard Bovnoczki, Șerban Pavlu, Claudiu Bleonț, Marius Bodochi, Mircea Rusu, Marius Manole, Alexandru Potocean, Paul Chiribuță, Lari Giorgescu, Natalia Călin, Mirela Oprișor, Flavia Giurgiu, Ștefan Iancu.

Această – déjà tradițională - Reuniune a Teatrelor Naționale Românești de pe ambele maluri ale Prutului, menită să valorifice identitatea culturală comună a celor două țări, este recunoscută la nivelul Instituțiilor Prezidențiale din România și din Republica Moldova, care, pentru al patrulea an consecutiv, au acordat statutul de Înalt Patronaj Prezidențial acestui eveniment, înscris în seria de acțiuni de asistență și sprijin în procesul de negocieri de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Turneul la Chișinău marchează, totodată, deschiderea noii stagiuni 2024-2025 a Teatrului Național ”I.L.Caragiale”.

Evadarea tăcută” a Oanei Pellea la Luxemburg: turneu cu două spectacole în septembrie

Spectacolul „Evadarea tăcută”, regizat și interpretat de actrița Oana Pellea iese pentru prima dată într-un turneu în afara țării și va avea două reprezentații speciale în Luxemburg, la Théâtre des Capucins, pe 17 și 18 septembrie, de la ora 20.

Acest eveniment reprezintă o oportunitate unică pentru publicul luxemburghez de a se întâlni cu arta dramatică românească de înaltă calitate. În colaborare cu Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului, cu sprijinul Ambasadorului țării noastre, ES doamna Livia Rusu, Institutul Cultural Român de la Bruxelles, Organizația Internațională a Francofoniei și Ville de Luxembourg, spectacolul „Evadarea tăcută” va fi prezentat la unul dintre cele mai prestigioase teatre, parte a Theatre de la Ville, aflat în inima orașului, se va juca în limba română, cu supratitrare în limba franceză.

„Evadarea tăcută” de Lena Constante a avut premiera anul trecut, în noiembrie, la Sala Atelier a Teatrului Național din București și s-a bucurat de un succes răsunător. Este o poveste despre supraviețuire, libertate interioară și rezistența în fața opresiunii, bazată pe experiențele dramatice trăite de artista plastică, scriitoarea și etnografa Lena Constante în perioada închisorilor comuniste.

Oana Pellea, printr-o interpretare profundă și sensibilă, aduce la viață vocea Lenei Constante, transmițând emoțiile și suferințele unei femei care și-a găsit puterea de a rezista prin artă și introspecție. „Evadarea tăcută” nu este doar un spectacol de teatru, ci o mărturie vie a rezilienței umane și a forței spiritului.

Legătura actriței Oana Pellea cu teatrul luxemburghez este mai profundă, interpretând în 2023, alături de actorul francez Patrick Le Mauff un rol magistral în „Scaunele”, de Eugene Ionesco, regia Gabor Tompa, în cadrul unei producții a Teatrului Național din Luxemburg.

Accesul la spectacolul „Evadarea tăcută” („L’evasion silencieuse”) se face printr-un un mesaj la eventsamblu@gmail.com, precizând ziua spectacolului (17 sau 18 septembrie 2024), numele și numărul de locuri. Înscrierile se vor face în ordinea primirii solicitărilor, în limita locurilor disponibile. Evenimentul este organizat și cu sprijinul companiilor Afluent Arad, Keos Luxemburg/Dacia, Renault et Alpine, Paralela 45, Hotel Mercure Off Kirchberg.

 

×