x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Spectacolul EXIL al Alexandrei Badea, producție a TNB, în selecţia finală a FNT

Spectacolul EXIL al Alexandrei Badea, producție a TNB, în selecţia finală a FNT

de Magdalena Popa Buluc    |    30 Iul 2023   •   11:20
Spectacolul EXIL al Alexandrei Badea, producție a TNB, în selecţia finală a FNT

Spectacolul EXIL, semnat de autoarea și regizoarea Alexandra Badea (text și regie), producție a Teatrului Național ”I.L. Caragiale”, a fost inclus în selecţia finală a Festivalului Naţional de Teatru, ediția 2023.

În urma vizionării a peste 150 de spectacole cu premieră în anul teatral 2022-2023, în teatre de stat și teatre independente, echipa curatorială a FNT 2023 (Mihaela Michailov, Oana Cristea Grigorescu și Călin Ciobotari) a optat pentru o serie de producții pe care le-a considerat relevante pentru tema din acest an: FNT, laboratoarele sensibilului.

Iată argumentaţia selecţionerilor pentru includerea spectacolului EXIL în ediţia FNT 33: „În Exil, Alexandra Badea trasează urmele unor evenimente politice bulversante în prezentul celor care își caută o cale de împăcare emoțională cu trecutul. Sondând tema extrem de sensibilă a apartenenței, construind teatral planuri temporale care se întrepătrund, Exil este un spectacol-interogație asupra confruntărilor dintre macro-istorie și istorii personale fragilizate de tăceri moștenite, de rupturi cu răni la vedere, de îndepărtări și reveniri în locuri care încă dor, de amintirile unor femei care duc cu ele traume în căutare de cuvinte vindecătoare”.

„Este o piesă mai degrabă despre un exil interior al personajelor, despre  neputința de a fi liberi, de a se desprinde de trecut, de a-și descoperi și asuma identitatea, de a face cunoștință cu natura lor profundă, cu dorințele cele mai ascunse – precizează autoarea. Noi, în România, purtăm încă traumele educației care ni s-a dat la școală și în familie în perioada dictaturii. Este ceva ce se regăsește în toți oamenii care au trăit în dictaturi sau au fost crescuți de părinți care au trecut prin această experiență. Degeaba te naști într-o țară liberă dacă părinții tăi au trăit în frică”.

Scenografia spectacolului este semnată de Cosmin Florea, iar muzica originală de Călin Țopa. Din echipa de realizatori mai fac parte Mircea Mitroi (Lighting design), Constantin Șimon, Florin Boicescu, Mircea Anca (video), Patricia Katona, Simina Siminie (asistenți de regie). Își asumă cu virtuozitate dificila sarcină de a întruchipa personaje care evoluează în timp, de la 20 la 50 de ani, actorii Ada Galeș, Emilian Oprea, Cosmina Olariu, Florin Călbăjos, Crina Semciuc, Emilian Mârnea, Ana Ciontea, Irina Movilă, Diana Dumbravă, Mihai Călin, Alexandru Potocean, Richard Bovnoczki/Liviu Lucaci, Ionuț Toader, Aylin Cadîr, Vitalie Bichir.

„Diversitatea trupei TNB permite lucrul acesta, e poate singurul teatru din România în care puteam să dezvolt un proiect atât de complex” declara Alexandra Badea la începutul repetițiilor.

Într-un interviu din 24 iulie 2023 (consemnat pentru RFI de  Cristina Teacă) Alexandra Badea, recompensată recent cu Premiul pentru teatru al Academiei franceze  pentru "ansamblul operei sale dramatice", mărturisește: „Probabil că am o empatie și o sensibilitate mai mare față de toate temele legate de exil, de înstrăinare, de discriminare, de nedreptate, de zonele acestea în care deciziile politice și evenimentele istorice au un impact asupra vieții oamenilor”.

De la data premierei (septembrie 2022), spectacolul EXIL se joacă la Sala ”Ion Caramitru” cu casa închisă, fiind unul din spectacolele cele mai vizionate din repertoriul actual al TNB.

×