x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Shakespeare's Globe a dominat Piaţa Enescu

Shakespeare's Globe a dominat Piaţa Enescu

de Maria Sârbu    |    12 Iul 2012   •   17:13
Shakespeare's Globe a dominat Piaţa Enescu

Crezand ca vor juca piesa "Cum va place' in fata a vreo 200 de persoane, actorii Teatrului Globe din Londra (teatrul pentru care Shakespeare ar fi scris mai multe texte, jucand totodata aici) s-au pomenit, miercuri seara, in centrul Bucurestiului, cu vreo doua mii de spectatori. Chiar daca in fata scenei ambulante, care pastreaza influente ale epocii elisabetane, au fost aduse 640 de scaune, ocupate cu vreo doua ore inainte de inceperea spectacolului, in momentul de varf al reprezentatiei erau circa 2.000 de persoane.

E de inteles curiozitatea bucurestenilor pentru productia de la "Shakespeare's Globe', programata doua seri consecutive (11 si 12 iulie): e un teatru celebru; e piesa lui Shakespeare scrisa in anul deschiderii teatrului, 1599; englezii il inteleg altfel pe marile Will si de aceea regizorii de acolo il monteaza altfel, actorii in joaca altfel. E o opinie.

Piesa "Cum va place' e considerata cea mai muzicala comedie a lui Shakespeare. Cu muzica si incepe spectacolul, cu muzica live. Opt actori, care formeaza distributia, joaca si tot ei canta din gura si la instrumente. Regizorul spectacolului, James Dacre, a tinut cont de un principiu cunoscut la Teatrul Globe: atunci cand pui in scena aici, trebuie sa stii cum se lucra in teatru pe vremea lui Shakespeare si totodata sa intelegi ce inseamna publicul secolului al XXI-lea. Si acestea trebuie imbinate – modalitatea din vremea elisabetana si modalitatea moderna, de astazi. James Dacre a incercat sa spuna in aceasta productie, intre altele, despre cum faceau teatru Shakespeare si contemporanii sai: simplu, direct, deschis, cu muzica live. Ca spectacolul sa iasa viu, a pus actorul in centru. "Am vrut sa cream o lume imaginara, o lume mai vibranta, mai deschisa decat lumea elisabetana', spunea ieri la conferinta de presa regizorul James Dacre, referindu-se la lumea romantica, idilica din piesa. El a creat pentru actori "un instrumentar de influente pentru creativitate'. Actorii formeaza un ansamblu, fac multe lucruri. Distributia ii include pe: Tobias Beer, Deirdre Mullins, Will Featherstone, Will Mannering, John O'Mahony, Beth Park, Will Oxborrow, Emma Pallant.

Autorul muzicii la spectacol, Ollz Fox, i-a ajutat pe actori, in timpul unui exercitiu muzical, sa cante la diverse instrumente, si ei o fac foarte bine. In plus, s-au organizat ca ansamblu si astfel au lucrat bine si repede acest spectacol, fiind uniti. "Cum va place' e o montare omogena, deschisa oricarui fel de public. Se joaca in diverse spatii: ca si pe vremea lui Shakespeare.

Trupei londoneze i-a placut la Bucuresti, dupa cum a marturisit regizorul spectacolului. I-a placut cum a fost primita de organizatori, dar in special i-a placut publicul.

Spectacolul "Cum va place' se datoreaza Festivalului International Shakespeare de la Craiova si Bucuresti, desfasurat in primavara. Teatrul Globe a fost invitat la acest eveniment, care are loc o data la doi ani, dar nu a putut veni atunci. A ajuns acum in Romania, jucand cele doua reprezentatii la Bucuresti.

"Prin acest spectacol, festivalul nostru e implinit', spunea ieri, la conferinta de presa, directorul Festivalului International Shakespeare, Emil Boroghina, multumind trupei pentru ca a facut posibil ca aceasta creatie sa ajunga la publicul nostru. El a invitat din nou Teatrul Globe, pentru editiile viitoare: daca nu in 2014, cand se vor implini 450 de ani de la nasterea lui Shakespeare, atunci in 2016, cand se vor comemora 400 de ani de la moartea acestui mare dramaturg.

×