x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Actorul Florin Mircea a plecat dintre noi

Actorul Florin Mircea a plecat dintre noi

06 Aug 2012   •   14:59
Actorul Florin Mircea a plecat dintre noi

Un mare actor al teatrului romanesc, Florin Mircea, a murit duminica, 5 august, la varsta de 70 de ani. Teatrul National "Vasile Alecsandri" din Iasi – scena pe care el a slujit-o toata viata ­ isi exprima regretul si adanca tristete prilejuite de disparitia artistului, laureat al Premiului UNITER si al altor numeroase distinctii. Nascut la Focsani, la 28 ianuarie 1942, Florin Mircea a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale", promotia 1973.

Actorul care a scris istorie pentru Nationalul iesean s-a remarcat inca de la debut, in 1974 cu rolul Timpul din "Poveste de iarna" de Shakespeare. A realizat peste o suta de personaje – de la Kocikariov din "Casatoria" de Gogol, Domitian Ciuchete din "Reduta" lui Mircea Radu Iacoban la Judecatorul din "Spectatorul condamnat la moarte" de Visniec (Premiul pentru cel mai bun rol masculin la Festivalul de Dramaturgie Romaneasca ­ Timisoara 1996), Batranul si Deputatul din "Dawn – Way" de Oleg Bogaev, Nae Ipingescu din "O noapte furtunoasa" de Caragiale sau Logicianul din "Rinocerii" de Ionesco ­ ultima sa partitura.

"Dependent de teatru si de rigoarea lui, cu un parcurs actoricesc exemplar, devotat, implicat si preocupat permanent de problemele teatrului, energic, exploziv si generos, cautator al armoniei in teatru si in viata, partener impecabil, prieten special si sensibil, Florin Mircea pleaca prea devreme, lasand scena romaneasca mai trista, mai saraca...", se arata un textul trimis la redactie de Nationalul iesean.

Sicriul cu trupul neinsufletit al lui Florin Mircea este depus luni la Biserica Vovidenie. Miercuri, in foaierul Teatrului National "Vasile Alecsandri", colegii, prietenii, spectatorii obisnuiti isi vor putea lua ramas bun de la cel care a iubit o viata acest loc. Inmormantarea va avea loc miercuri, ora 14:00, la Cimitirul Eternitatea din Iasi.

×