x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Actorul Ştefan Iordache, o emblemă a Calafatului

Actorul Ştefan Iordache, o emblemă a Calafatului

de Maria Sârbu    |    06 Mai 2012   •   13:57
Actorul Ştefan Iordache, o emblemă a Calafatului

Dezvelirea bustului actorului Stefan Iordache pe platoul din centrul civic al orasului Calafat este o aducere aminte pentru tot ce a insemnat acest mare actor. La evenimentul desfasurat sambata, 5 mai, in fata Casei de Cultura, a participat multa lume, chiar daca ora aleasa (15:00) si soarele puternic imbiau la odihna, la umbra. Un sobor de preoti a oficiat un scurt serviciu religios.

Este prima sculptura care il reprezinta pe Stefan Iordache de la disparitia lui din lumea noastra (septembrie 2008). Gestul autoritatilor acestui oras e recompensa pentru marea arta pe care actorul a slujit-o cu multa credinta; e recompensa pentru dragostea purtata de regretatul artist secularului Calafat, despre care vorbea ori de cate ori avea prilejul. El spunea, la un moment dat, in minunata carte 'Regele Scamator. Stefan Iordache' de Ludmila Patlanjoglu: 'Paradisul copilariei mele se confunda cu vacantele, cu verile petrecute la bunici, la Calafat. Chiar si calatoria pana acolo se transforma intr-o aventura. Tin minte si-acum un drum facut imediat dupa razboi, cand am petrecut o saptamana intreaga intr-un bou-vagon. Un drum insuportabil de lung pentru un dor atat de mare!'.

Primarul Calafatului, Mircea Guta, a spus pentru Jurnalul National ca a avut aceasta initiativa – de-a inchina maestrului un bust in centrul orasului – dintr-o obligatie, pentru ca 'Stefan Iordache, un om extraordinar, e o emblema pentru Calafat. Edilul a marturisit ca va pune in discutie, intr-o sedinta de consiliu, ca numele lui Stefan Iordache sa-l poarte Casa de cultura, in fata careia se afla acum bustul. In opinia sa, Stefan Iordache simbolizeaza aici stapanirea, din punct de vedere cultural; el supravegheaza, oarecum, de Acolo, de Sus 'ceea ce va urma in Calafat', caci acest loc 'este un izvor al culturii permanente', este o istorie ce trebuie continuata.

Bustul a fost dezvelit in prezenta Ilenei Iordache, sora artistului, care a multumit si primarului, si comunitatii pentru respectul adus astfel lui Stefan Iordache: 'Stefan a fost legat de Calafat prin sorgintea pe care o avem noi aici. S-a simtit bine printre oamenii de aici, i-a iubit pe olteni si i-a respectat'.

A fost la Calafat, cu acest prilej, si vicepresedintele UNITER, Aura Corbeanu, care a vorbit asistentei, in numele acestei uniuni de creatori, despre personalitatea artistului, apreciind gestul de a-i respecta memoria, de a-i imortaliza chipul celui care a creat chipuri frumoase in teatru si in film.

Bustul, creat de George Ciobanu, este realizat in piatra artificiala cu patina de bronz, iar soclul care sustine lucrarea este din marmura neagra.

×
Subiecte în articol: teatru