x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Actriţa Anca Androne despre piesa “Şarpele în iarbă”

Actriţa Anca Androne despre piesa “Şarpele în iarbă”

de Maria Sârbu    |    27 Noi 2012   •   19:00
Actriţa Anca Androne despre piesa “Şarpele în iarbă”
Sursa foto: Barna Nemethi
Miercuri, la Teatrul Bulandra, premieră în Laboratorul de Noapte.
Spectacolul “Şarpele în iarbă” de dramaturgul britanic Alan Ayckbourn, regizat de Emil Hoştină, are premiera miercuri la Teatrul Bulandra, în spaţiul destinat Laboratorului de Noapte (ora 20:00, Sala Liviu Ciulei). Nu o să dezvăluim amănunte despre această montare, cu trei personaje întruchipate de actriţele Ioana Abur, Iulia Lumânare şi Anca Androne. Dar am avut un dialog cu Anca Androne despre piesă şi motivele punerii acesteia în scenă, dialog pe care îl redăm în continuare.

■ Jurnalul Naţional: “Şarpele în iarbă” nu este o piesă uşoară. E o dramă. Conţine umor negru. E despre violenţă, despre minţi diabolice putem spune. Cine a venit cu ideea montării acestui text? De ce anume această piesă a dramaturgului britanic Alan Ayckbourn, care a scris vreo 75 de piese până acum?
■ Anca Androne:
Alan Ayckbourn a scris această piesă ca pe o latură feminină a unui binom teatral în care latura masculină o reprezenta o poveste cu trei bărbaţi, “Hounting Julia”. Toţi sunt bântuiţi în diferite feluri de fiica unuia dintre ei care s-a sinucis. Noi (n.r. ¬ Anca Androne, Ioana Abur şi Iulia Lumânare) ne doream de foarte multă vreme să lucrăm împreună şi, printr-o întâmplare, am ajuns la acest text. Aici ne-a atras şi faptul că am descoperit împreună posibile intersecţii pe sens narativ major al poveştii lui Ayckbourn cu subteme din “Lear” şi “Hamlet”, deşi la prima vedere materialul dramatic poate părea că descrie o lume încărcată doar de frustrări, ranchiune şi lăcomie.

■ Montarea induce o stare psihologică profundă, prin text, regie şi desigur prin joc. Te conduce pe un fir încet, încet, ca apoi să vină deznodământul cu totul neaşteptat. Personajul tău ar avea parcă două identităţi, ca o surpriză pentru public. Ţi-a fost greu să ajungi la acest rezultat?

■ Procesul a fost destul de întortocheat; rolul a presupus un efort de asumare complicat, iar susţinerea pe parcursul spectacolului, având în vedere ritmul şi viteza de joc, necesită şi un consum de energie foarte mare. Ca traseu de construcţie a personajului meu, Miriam, cel mai dificil pentru mine a fost să stabilim momentele de sinceritate faţă de sora ei, apoi, odată clarificată partea asta, lucrurile au devenit mai uşoare.

■ “Şarpele în iarbă”... Cum explici sensul acestui titlu dat de autor (în original “Snake in the Grass”), reieşind din partiturile personajelor?
■ Titlul vorbeşte despre fiecare personaj în parte şi despre toate trei în acelaşi timp. “Snake in the Grass”, în limba engleză e o expresie şi se traduce aşa: o persoană lipsită de scrupule, capabilă să lovească fără avertisment pentru a-şi atinge scopul. Fiecare dintre cele trei personaje face asta, manifestându-se în mod diferit.

■ Cum aţi lucrat la acest spectacol: trei actriţe talentate, fiecare cu personalitate foarte puternică?
■ Am simţit în text replici care vibrau melancolie cehoviană; am descoperit subteme şi energii shakespeariene, umor englezesc. Emil Hoştină ne-a propus soluţii surprinzătoare şi în acelaşi timp confortabile, care protejau şi susţineau efortul nostru. În acest context relaxat şi construit pe încredere artistică, colţurile personalităţii fiecăreia dintre noi s-au rotunjit.

■ Ce caracteristici are personajul tău?

■ Miriam e un personaj în care se amestecă răni mari şi vechi cu nevoia de răzbunare aproape tragică, resturi de inocenţă. Tot acest cumul paradoxal îmi permite să încerc să explorez cu fiecare ocazie trăiri şi raţiuni ce nu au cum să fie definitive şi delimitate. Dacă are certitudini la început, pe parcurs o surprind întâmplări şi emoţii, fiind gata în câteva rânduri să schimbe cursul poveştii.

■ Pe afiş apari şi ca semnatara ”costumelor”.
■ Nu mi-am propus asta neapărat, am tot imaginat variante până când am simţit că ne-am apropiat de conturul şi culorile personajelor.

■ Din echipă fac parte şi scenografa Letiţia Bărbuică şi Alexandru Darie (Light Design), directorul Teatrului Bulandra. V-aţi unit în acest proiect…
■ Nu întâmplător suntem cu toţii prieteni, am mai lucrat împreună. De-a lungul anilor am tot avut încercări de a iniţia proiecte, dar n-a fost să fie, uneori din cauza timpului, alteori din cauza banilor, a neîncrederii....
Alexandru Darie a avut generozitatea de a ne întregi demersul, realizând luminile la spectacol şi invitându-ne să-l jucăm la Teatrul Bulandra (sala Laborator).

■ Aş merge încă o dată la acest spectacol, în primul rând pentru a vă vedea pe voi jucând: tu ¬ Miriam, alături de Ioana Abur – Annabel şi Iulia Lumânare – Alice, excelentă alegere pentru cele trei roluri. Ce spui: de ce ar trebui să vină publicul să vadă la Teatrul Bulandra “Şarpele în iarbă”?
■ E o propunere proaspătă, încărcată de teatralitate şi simplitate, cu o acţiune neaşteptată, jucată într-un ritm infernal pentru actori.

×
Subiecte în articol: teatrul bulandra