x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru "Ariel Inter Fest" a prins rădăcini în Zăvoi. Opt zile de teatru pentru un public statornic

"Ariel Inter Fest" a prins rădăcini în Zăvoi. Opt zile de teatru pentru un public statornic

de Maria Sârbu    |    29 Iul 2012   •   12:19
"Ariel Inter Fest" a prins rădăcini în Zăvoi. Opt zile de teatru pentru un public statornic

Un festival prinde radacini mai usor intr-un oras de provincie decat in Capitala. Pot fi date mai multe exemple, dar cel mai recent este "Ariel Inter Fest" de la Ramnicu Valcea, incheiat duminica.

E un festival tanar, insa cu o primire nesperata din partea publicului. Evenimentul, "plantat" anul trecut de Teatrul Municipal Ariel, care isi are sediul in Parcul Zavoi, a devenit apropiat spectatorilor de orice varsta. Exista in oras doua institutii de profil ­ Teatrul "Anton Pann", cu doua sali excelent dotate in noua cladire, finantat de Consiliul Judetean Valcea, si Teatrul Ariel, cu o sala in Zavoi si alta in cinematograful Ostroveni, aflat sub umbrela Primariei Ramnicu Valcea, si amandoua scot suficiente productii de teatru, ducandu-le si la export. Asta inseamna ca oamenii beneficiaza permanent de spectacole, dar totusi ei vor mai mult. Vor si teatru din alta parte: vor teatru din Bucuresti, cu vedete, vor teatru din strainatate…

Si echipa de la Ariel, condusa de Doina Migleczi, echipa cu multi tineri, careia i s-au alaturat si voluntari, si-a asumat responsabilitatea, punand la cale acest festival. A fost lume multa. Au venit sa vada teatru nu numai valceni, ci si multi dintre cei care calatoresc in aceasta zona, unde se gasesc "izvoarele de sanatate" de la Olanesti, Calimanesti, Govora…

La spectacolul "Mascariciul" regizat de Horatiu Malaele, in care joaca Malaele impreuna cu Niculae Urs, s-a rupt usa la sala Ostroveni, de multa lume ce era. Oamenii au ramas si dupa reprezentatie, caci Malaele a acceptat sa dea autografe pe cea mai noua carte a sa ­ "Rataciri". Iata dovada ca publicul vrea sa vada actori mari, spectacole de calitate. Salile au fost pline si arhipline la majoritatea reprezentatiilor, fie ca erau productiile Teatrului Ariel ­ "Livada de visini", "Giocondele", "Alexandru Lapusneanul", ale Teatrului "Anton Pann" – "Apa de Havel", "Hansel si Gretel", fie ca erau cele realizate de teatre din Bucuresti: Nottara – "Vizitatorul", Comedia ­ "Mostenitoarea" sau de Teatrul din Buzau ­ "Doamna si Specialistu’", de Teatrul de Arta – "Emigreisan Drim". La fel de mare a fost interesul pentru spectacolele-recital "Sufleurul fricii" (Ioana Craciunescu), "Ce-ar fi daca ar fi?" (Stefan Ruxanda). Publicul mic s-a bucurat enorm de "Pinocchio" si "Cenusareasa" (Teatrul din Bacau).

Adevarate surprize au fost spectacolele celor trei trupe din Italia, invitate in festival: Cantieri Teatrali Koreja – "Gradini din plastic", Acti Teatri Independenti – "Orasul nesigur ingropat de viu", Teatro Stabile – "Bauturi facute in casa". Publicul s-a bucurat si de o serata cu blues, organizatorii invitand in festival pe Mike Godoroja & Blue Spirits. Programul festivalului nu ar fi fost complet daca nu ar fi avut loc si diverse intalniri si conferinte cu si despre mari personalitati ale teatrului, precum Silviu Purcarete sau Liviu Ciulei.

"Ariel Inter Fest" este un festival pentru public, un festival de care are nevoie comunitatea si care fara indoiala va creste, pentru ca e sadit in sol fertil. Iar cei care l-au conceput si cei care il sustin financiar isi fac datoria fata de spectatori: le aduc teatrul foarte aproape.

×