x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Ascult teatru, deci exist!

Ascult teatru, deci exist!

de Roxana Ioana Ancuta    |    15 Ian 2010   •   00:00
Ascult teatru, deci exist!

S-a plecat întâi de la un zvon. Un zvon care circula de la om la om, se plimba printre actori, prietenii actorilor etc. - "aţi auzit de eteatru?". Asta s-a întâmplat după data de 1 septembrie (2009), când www.eteatru.ro - primul portal de teatru radiofonic din România - a început să emită, fără a-şi anunţa oficial însă existenţa. Practic, eteatru testa piaţa la vremea respectivă.



Numărul acelora care cu un click pătrund în lumea teatrului virtual creşte de la o zi la alta. www.eteatru.ro, proiect dezvoltat de redacţia teatru a Societăţii Române de Radiodifuziune (al cărei redactor sef este Attila Vizauer), este primul post de teatru radiofonic care transmite spectacolele doar online. Nonstop.

Lunar, zeci de piese de teatru "se joacă" pe internet şi mii de actori, din toată ţara, colaborează cu "eteatru".

"Produsul pe care îl oferim nu va putea rivaliza niciodată cu produsul pe care-l propun teatrele de scândură, şi asta deoarece sentimentul pe care îl transmite teatrul radiofonic nu va fi niciodată asemănător cu cel al teatrului de scândură - spune Daniel Popescu, consilierul de imagine al postului de teatru online www.eteatru.ro. Unul este teatrul în care publicul este doar ascultător, nu şi privitor al spectacolului de scenă. Închide ochii şi se lasă pradă propriei imaginaţii plecând de la lumea sunetelor pe care actori profesionişti o transformă cu talent într-un spectacol de teatru". În acelaşi timp cu tine, alţi ascultători, alte închipuiri, transpuneri ale imaginaţiei lor, ascultă acelaşi spectacol şi au simultan filme mentale diferite. La teatrul de scândură, spectatorul îşi fixează ochii, pentru o oră sau mai mult, pe scenă, pe jocul actorilor pe care-i poate vedea, e atent la reacţiile, mişcările lor. "Vezi, astfel, că viziunea lor ajunge la tine în mod concret, nelăsând loc imaginaţiei tale să contribuie.

În acelaşi timp, diferite sunt şi ideea de a sta într-un fotoliu de teatru şi aceea de a sta la birou sau întins pe o canapea, acasă. Important este că noi oferim o activitate care vine complementar unei activităţi pe care fiecare o desfăşoară în momentul respectiv..."

Actorul lunii
Proiect unic în România, eteatru oferă - aşa cum scrie şi pe pagina de start a acestui site - o veritabilă enciclopedie a teatrului românesc şi universal, dar şi o istorie a teatrului radiofonic românesc, spectacole din Fonoteca de Aur a Societăţii Române de Radiodifuziune, însă şi spectacole de astăzi, cicluri tematice, serii dedicate unor mari dramaturgi din toate epocile, unor actori şi regizori celebri, de ieri şi de azi, portrete de dramaturgi contemporani. 24 din 24 de ore, în fiecare zi a lunii, pe primul portal de teatru radiofonic din România.

"În fiecare lună, vom avea un actor principal şi un dramaturg principal, ceea ce înseamnă că în luna respectivă difuzăm mai multe spectacole în care acel actor a avut rolul principal. Astfel, îl poţi vedea pe Mircea Albulescu, spre exemplu, cum trece de la un rol la altul, de la unul clasic la unul modern, vezi toată paleta lui de culori, de imagini pe care ţi le poate transmite."

Copiii sunt şi ei incluşi în proiectul eteatru, astfel că zilnic, de la 7:00 la 9:00, au programul lor. Spectacolele care se difuzează în aceste două ore ale dimineţii se reiau seara, de la ora 19:00.

PENTRU LICEENI

"Un alt proiect pe care vrem să-l dezvoltăm este acela de a veni în întâmpinarea liceenilor, pentru a-i ajuta în ceea ce priveşte pregătirea lor pentru bacalaureat. Vrem ca toate operele pe care le au ei în programă să le poată recapitula la eteatru. Este, oricum, o economie de timp atunci când te afli în criză şi nu mai poţi reciti toate cărţile. Într-o oră sau două le poţi asculta, mai ales că, datorită interpretării, credem că se vor reţine mult mai bine, mai uşor."

www.eteatru.ro difuzează în jur de 70 de spectacole noi pe lună care, periodic, se reiau.

Actorul lunii ianuarie este Mariana Mihuţ, iar dramaturgii acestei luni sunt A.P. Cehov şi Eugene O'Neill. Câteva dintre spectacolele de care ascultătorii se bucură în această lună sunt: "Toţi cei care cad" de Samuel Beckett, în regia lui Attila Vizauer. Mariana Mihuţ, Victor Rebengiuc, Pavel Bartoş, Silviu Biriş şi Gelu Niţu sunt doar o parte dintre actorii care fac parte din distribuţie. De asemenea, în ianuarie mai poate fi ascultat spectacolul "Unchiul Vanea" de A.P. Cehov, în regia artistică a lui Dan Puican, cu actorii George Constantin, Ştefan Iordache, Valeria Seciu, Mircea Albulescu, Mirela Gorea.... Shakespeare este şi el prezent în ianuarie cu piesa "Măsură pentru măsură", în regia artistică a lui Silviu Jicman, cu Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Silviu Stănculescu, Mariana Buruiană, Răzvan Vasilescu, Marcel Iureş, Valentin Teodosiu şi alţi artişti de marcă.

×
Subiecte în articol: teatru