x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Avant de Mourir

Avant de Mourir

de Tudor Cires    |    26 Feb 2010   •   00:00

O nouă producţie realizată în cadrul proiectului "Dramaturgi români contemporani" a fost difuzată, în premieră, la Radio România Cultural, joi, 25 februarie 2010, ora 19:00.



Piesa "Avant de Mourir", a dramaturgului Val Butnaru, vorbeşte despre destinul a doi basarabeni emigranţi, care se întâlnesc într-un subsol, la Paris. Îi desparte vârsta, dar îi uneşte condiţia de expat, tangoul, dragostea. "Un spectacol actual despre speranţă, pe care o dansăm până în ultima clipă, avant de mourir (înaintea morţii)", spune regizorul spectacolului, Petru Hadârcă.

Dacă Stalin a deportat un milion de români basarabeni, azi, alt milion pleacă de-acasă, în lume, drama lor, ca subiect de film şi de roman devenind tezaur cultural naţional. Spectacolul nu e însă un documentar. Dramaturgul a urmărit relaţia sensibilă dintre un sexagenar şi o tânără, în condiţiile emigraţiei. "Eu", mărturiseşte Val Butnaru, "i-am făcut să danseze, restul nu mă mai interesează".

Într-adevăr, cele două personaje ale piesei, Magda şi Ovidiu, interpretate de cunoscuţii actori Mircea Rusu şi Emilia Popescu, dansează aproape tot timpul spectacolului pe muzica atât de celebrului tangou al lui Georges Boulanger, devenit, parcă, al treilea personaj.

×
Subiecte în articol: teatru