x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Bérenger – de la Radu Beligan la Emil Boroghină

Bérenger – de la Radu Beligan la Emil Boroghină

de Maria Sârbu    |    28 Noi 2012   •   19:02
Bérenger – de la Radu Beligan la Emil Boroghină
Sursa foto: Maria Ştefănescu

Evenimentul “Zilele Eugen Ionescu”, organizat timp de trei zile la Colegiul Naţional “Sf. Sava”, a beneficiat în una din seri de prezenţe excepţionale. La recitatul “Eugene Ionesco – Bérenger” susţinut de actorul Emil Boroghină, la invitaţia Societăţii culturale “Eugen Ionescu”, au venit atât oameni de teatru, cât şi muzicieni, literaţi, printre toţi aceştia şi maestrul Radu Beligan, despre care însuşi Eugen Ionescu spunea, aşa cum menţiona Boroghină, că a fost “cel mai strălucit interpret al rolului Bérenger din teatrul european şi mondial”.

Emil Boroghină ne-a spus de unde ideea acestui recital. ?n 1968 a văzut spectacolul Teatrului de Comedie “Ucigaş fără simbrie” de Eugen Ionescu, în regia lui Lucian Giurchescu, cu Radu Beligan în rolul Bérenger. “Impresionat de text, de spectacol şi mai ales de interpretarea magistrală a maestrului Beligan, am creat în 1970 un monolog, pe care l-am prezentat o singură dată la Craiova, la o conferinţă dedicată lui Ion D. Sârbu”, ne-a mărturisit Emil Boroghină. Scenariul pe care actorul l-a construit luând replica din final a lui Bérenger şi adăugând replici din prima parte a piesei a devenit un monolog, reluat acum. “Am îndrăznit să dedic această reprezentaţie de la Colegiul Sf. Sava maestrului Radu Beligan”, ne-a mărturisit Emil Boroghină.

Radu Beligan a fost vedeta serii. Mulţi liceeni prezenţi în sală i-au cerut autografe, l-au aplaudat îndelung, îl priveau cu interes şi curiozitate. Doar este legenda vie a teatrului românesc, este marele actor care la 14 decembrie va împlini 94 de ani.

×
Subiecte în articol: Radu Beligan emil boroghina