x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Călătoreşte actorii în vis

Călătoreşte actorii în vis

de Rodica Mandache    |    29 Noi 2012   •   10:44
Călătoreşte actorii în vis
Sursa foto: Mediafax

Tânăr, scutit încă de rutină, el face spectacole care uimesc. Radu Afrim

E insolent, original, profund, spectacolele lui plac şi nu plac, dar nu sunt uitate nici de prieteni, nici de duşmani. De la începutul începutului a avut performanţe care nu erau de “începător”. Vă aduceţi aminte “Alge”, versiunea lui pentru “Casa Bernardei Alba” de F.G.Lorca?

Sarcastic, crud şi extrem de sensibil. Are o sensibilitate învelită în sarcasm, sarcasm care devine a doua natură. Poveştile lui scenice au un aer straniu şi-şi cântă timpul şi lumea. În ultima vreme, pune Shakespeare, Caragiale...  şi el regizorul e la vânătoare de întâmplări. Vede în textul arhicunoscut, lucruri pe care nu le vede restul lumii. La spectacolele lui ca spectator eşti ori în pielea lui Emerson Fittipaldi, ori te pregăteşti să iubeşti fierbinte şi colorat.

Îţi trebuie reflexe care se instalează în timp ca să fii un spectator împlinit. Domeniul prin excelenţă prin care el activează în lumile paralele s-aducă din străfunduri spectacolul lui, este visul.

Afrim are har, dar harul pe care-l are el, îl expune la mari explozii, la mari riscuri. Nu poate altfel. şi cine poate merge cu el, reuşeşte.     Afrim este un om bun, un om gingaş şi asta creează puntea de legătură cu actorii lui, aparent foarte chinuiţi. şi faptul că-i călătoreşte-n vis, îi face şi pe ei s-ajungă adesea la “starea de graţie”.

Dar nu e un vis roze-auriu, e un vis plin de sarcasme, de revoltă “şi mai ales de dispreţ pentru cei care trăiesc în real”. Nu se apropie cu religiozitate, cu pietate de textul clasic. El socoteşte marele text a fi concurentul lui. Sau chiar se luptă cu el în săbii şi pumnale. şi de aceea este irezistibil.

“Visul unei nopţi de vară” pus în scenă cu foarte tinerii actori de la Iaşi – Un love-machine, un malaxor sexual, o aventură îndrăzneaţă şi profundă. Ploaie radioactivă.

Sigur că e greu de primit o asemenea mutanţă. Dar dacă ai noroc şi eşti într-o zi bună şi te înscrii pe cărarea care trebuie, râzi din tot sufletul, trăieşti, iubeşti, eşti fericit, eşti uimit – uimirea care este pe cale de dispariţie. şi asta înseamnă că a ta conştiinţă te conduce spre o lume a fericirii, pe care dacă o compari cu lumea în care trăim, simţi o durere ascuţită şi adâncă. Profunzimea ideilor ne face să gândim transformarea, devenirea, purificarea. şi uneori s-o şi trăim.

Nu ştiu dacă mi-a plăcut spectacolul, dar m-a trezit, m-a uimit, m-a colorat, m-a fascinat! A doua zi, la clubul Godot, a avut loc un spectacol singular “Show-ul songurilor lui Afrim” (subintitulat: Un Show garantat – Gani Lupu). Songurile erau din spectacolele de la Teatrul Odeon, Teatrul Naţional, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, Teatrul din Brăila “Maria Filotti”, Teatrul “Andrei Mureşanu” Sf. Gheorghe, Teatrul “Vasile Alecsandri” Iaşi, Teatrul Naţional din Cluj şi Teatrul Naţional din Timişoara şi Teatrul Municipal din Baia Mare.

Le-am înşirat, căci lista e spectaculoasă şi toţi aceşti actori din 4 zări, au venit în Bucureşti de dragul lui Afrim.

În spectacol, cei care dirijau muzica originală erau Vlaicu Golcea, Ada Milea şi Luiza Zan. Erau minunaţi.

Ce era neobişnuit era că puterea lui Afrim de a aduna destinele acestor actori – căci tuturor le-a schimbat viaţa -  făcea şi acest exerciţiu existenţial să fie deosebit. Toată lumea se simţea importantă, toată lumea se fixase undeva în sublim, era totul încântător şi plin de fericire.

Cu toţii, mari şi mici, tineri şi bătrâni, actori, într-un cuvânt, îi suntem datori o zămislire de recunoştinţă pentru armoniile sufleteşti a celor 200 de oameni care erau înfioraţi de bucurie adevărată, acolo la Godot, un loc minunat de exprimare actoricească.

Excelent, impresionant spectacol. şi Afrim agăţat de tahicardiile inimii acestor interpreţi ai lui: Constantin Cojocaru, Virginia Rogin, Antoaneta Zaharia, Mihai Smarandache, Istvan Teglas, Andreea Tokai, Călin Stanciu, Cristina Pădurariu, Cezar Antal, Ion Rizea, Andreea Gavriliu, Sebastian Marina, Liliana Ghiţă, Alin Florea, Emilian Oprea Marius Manole, Eugen Jebeleanu, Crina Semciuc, Valentin Luca, Ioan Codrea şi Ionuţ Mateiescu, Emanuel Mârnea şi Petre Ancuţa şi Cătălina Antal, Rodica Mandache.

×
Subiecte în articol: Radu Afrim