x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Când domnul Ciulei ar fi împlinit 89 de ani

Când domnul Ciulei ar fi împlinit 89 de ani

de Maria Sârbu    |    25 Iul 2012   •   16:43
Când domnul Ciulei ar fi împlinit 89 de ani

Iubitorii de teatru din Ramnicu Valcea au avut miercuri, 25 iulie, placerea de a afla lucruri extraordinare despre marele om de teatru Liviu Ciulei, care ar fi implinit la inceputul acestei luni 89 de ani. In cadrul Festivalului 'Ariel Inter Fest', organizat in aceste zile de Teatrul Municipal Ariel, criticul de teatru Ion Parhon a sustinut o interesanta conferinta despre creatia teatrala a marelui Ciule.

Despre aceasta frumoasa intamplare de la Ramnicu Valcea, Ion Parhon a spus pentru 'Jurnalul National': 'Intrucat, cu putine zile in urma s-au implinit 89 de ani de la nasterea domnului Liviu Ciulei, am gasit ca ar fi bine ca la Ramnicu Valcea, intr-o saptamana de teatru, intr-o saptamana de festival, intr-o saptamana de popas sufletesc si de prinos de spirit sa le aducem in atentia celor de aici personalitatea uriasa a domnului Ciulei, contributia sa extraordinara la cresterea prestigiului Teatrului Bulandra, la cresterea prestigiului teatrului romanesc, in tara si in strainatate, daca nu cumva si la progresul artei spectacolului in Europa si pe pamant american sau in Australia, unde se stie ca a primit un premiu al criticii pentru spectacolul domniei sale cu 'Azilul de noapte'. In acest sens am organizat o intalnire cu iubitorii teatrului in care am incercat sa vorbesc despre personalitatea regizorului, actorului, directorului de teatru, despre acel deceniu memorabil 1963-1972, in care pe scena de la 'Bulandra' s-au perindat regizori extraordinari si spectacole memorabile. Sa amintesc si opiniile unor critici, opiniile unor gazetari din strainatate, din Europa, Statele Unite, unde, avand spectacole minunate la Arena Stage sau la New York sau la Minneapolis, unde a fost si director patru ani de zile, dar si din Australia si din locurile in care s-au prezentat spectacolele sale de teatru si de opera. La sfarsit am proiectat un film realizat de Teatrul de Televiziune, de pe vremea cand exista Teatrul de Televiziune, despre spectacolul 'Hamlet' pe care dansul l-a montat in anul 2000 la Teatrul Bulandra. Pentru ca din film se poate vedea cum lucra cu actorii, se poate vedea respectul dansului, respectul cultural pentru Shakespeare, pentru piesa, respectul pentru teatru, respectul pentru public. Sunt lucruri minunate ce tin de relatiile dansului cu cei din jur si cred ca daca Andrei Serban intr-o minunata scrisoare – un articol dedicat lui Liviu Ciulei - spunea ca nu crede in statui, dar lui Liviu Ciulei i-ar fi ridicat una, la randul meu cred, si cred ca filmul a demonstrat-o, ca dansul ar fi merita un Oscar chiar pe taramul esteticii relatiilor dintre oameni, unde era de o uriasa, de o regala modestie, de un bun simt, admirabil, de o solidaritate umana pentru frumos, pentru adevar, pentru teatru de foarte buna calitate'.

Directorul Festivalului, Doina Migleczi, ne-a marturisit ca Ramnicu Valcea nu a beneficiat de bucuria spectacolelor lui Liviu Ciulei, de aceea conferinta a fost binevenita. 'In ceea ce ma priveste, am vazut aproape toate montarile lui in adolescenta mea, cand eram indragostita de Liviu Ciulei, de Teatrul Bulandra. Si poate undeva, prin ceea ce fac, aduc un omagiu istoriei teatrului romanesc (…), spunea Doina Migleczi, directorul Teatrului Municipal Ariel.

×