x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Caragiale, în repetiţii pe şantierul TNB

Caragiale, în repetiţii pe şantierul TNB

de Maria Sârbu    |    15 Mar 2012   •   21:00
Caragiale, în repetiţii pe şantierul TNB

La un an de la deschiderea in forta a santierului de reconstructie la Teatrul National Bucuresti, conducerea institutiei a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, ca lucrarile ar putea fi incheiate dupa termenul fixat. Asta pentru ca, asa cum remarca directorul TNB, Ion Caramitru, s-a intarziat cu trei luni plecarea din aceasta cladire a Muzeului National de Arta Contemporana.

De asemenea, Teatrul National de Opereta 'Ion Dacian' trebuia sa se mute in alt spatiu in toamna anului trecut, dar, probabil, o va face in iunie – cel putin asa e programat. Pana acum insa s-au respectat conditiile din partea firmei care executa lucrarile de recons­truc­tie – Aedificia Carpati –, si anume de a permite sa se joace in toate cele trei sali ale teatrului.

Conditiile de activitate insa nu sunt dintre cele mai bune. Pe parcursul zilei, muncitorii lucreaza, artistii repeta la pro­iec­tele noi, iar seara joa­ca, repertoriul fiind mentinut. Desi­gur, nu e confor­tabil pentru actori sa repete in con­di­tiile de reconstructie, mai ales ca agenda santierului s-a schimbat. Dar asa cum s-a remarcat ieri la conferinta de presa de la TNB, teatrul va trebui sa depuna un efort si mai mare atunci cand va muta spectacolele din salile vechi in noile sali, caci montarile vor fi adaptate pentru noile spatii atat din punct de vedere scenografic, cat si regizoral.

Rezultatul va fi unul bun pentru trupa si pentru public. Vor exista sapte sali de spectacole in spatiul existent. Sala Mare (corp A) va avea o capa­citate de 900 de locuri (acum are 1.156). Sala Mica (corp A) va fi prima din salile noi, cu aproximativ 250 de locuri. Sala Studio (corp C), in care a activat si mai activeaza Opereta (va intra in reparatii in iulie 2012) si va avea aproape 600 de locuri. Sala Atelier (corp C) va avea dupa renovare 300 de locuri, cu o suta mai mult. Sala Pictura (la etajul 2) este cea de-a doua sala ce urmeaza sa fie construita pe locul fostului atelier de pictura si va avea aproximativ 290 de locuri; scena va avea pod.

A treia sala noua – Media – va aparea la par­ter si va avea dotari multiple: videoproiectoare, monitoare, ecrane pentru proiectii. A saptea sala va fi Am­fi­teatrul in aer liber, de pe terasa cla­dirii. In spatiile noi sau refacute vor fi gazduite si diverse programe, prin­tre care 'Usi deschise pentru toti', 'TNB paratea­tral'. Acestea vor con­stitui 'o marca de identitate' a nou­lui TNB, denumit de conducere 'drept un teatru nou pentru un pu­blic nou'.

Dincolo de noutatile enumerate, TNB a anuntat ieri proiectele artistice din acest an. Prioritate au spectacolele dedicate Anului Caragiale. Se doreste integrala Caragiale. In repertoriu exista deja 'O noapte furtu­noa­sa', in regia lui Felix Alexa. Acum lu­creaza la 'O scrisoare' Horatiu Malaele, in calitate de regizor, dar si de actor. El il va interpreta pe Dandanache, alegand pentru alte roluri pe Alexandru Bindea, Virgil Oga­sa­nu, Raluca Petra si Victoria Dicu (pe a­celas rol), Mihai Calota, Eduard Adam, Mihai Constantin, Marius Rizea, Stefan Banica jr. Premiera va avea loc in mai.

In curand va incepe repetitiile Alexandru Dabija, la 'Do­ua loturi' (premiera la sfarsit de mai), dupa care vine Gigi Caciuleanu sa faca 'D’ale noastre' (teatru coregra­fic). In iulie, Silviu Purcarete va mon­ta 'Conu Leonida fata cu reactiunea'. La toamna, va lucra Radu Afrim, care a ales drama 'Napasta'. Radu Beligan va avea un recital pe texte de Caragiale si va fi programat atunci cand va dori maestrul, dupa cum preciza Ion Caramitru.

Un spectacol-lectura-prezentare (proiect special, prin care se doreste inaugurarea Salii Mici) – 'In memoriam Al. Tocilescu' – va fi reconstituirea conceptiei regizorale si sce­no­grafice a acestui mare disparut, pen­tru creatia ce urma sa o faca la TNB, 'D’ale carnavalului' (scenografia Wanda Sturza).

Pana vor putea fi vazute aceste noi montari, TNB invita la un 'excep­tional' spectacol, 'Fata din curcu­beu' (text si regie Lia Bugnar), cu ac­trita Tania Popa si participarea pia­nis­tului Marian Hancu. Premiera va avea loc la 23 martie, la Sala 99.

×
Subiecte în articol: teatru