x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Cea de-a 20-a ediție a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa începe în acest weekend!

Cea de-a 20-a ediție a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa începe în acest weekend!

de Magdalena Popa Buluc    |    02 Noi 2023   •   13:15
Cea de-a 20-a ediție a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa începe în acest weekend!

În perioada 4-19 noiembrie 2023, Teatrul Maghiar de Stat Cluj organizează, pentru a treia oară, Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa. În 2008 a fost co-organizator, iar în anul 2019, după o pauză de unsprezece ani, Teatrul Maghiar de Stat a organizat la Cluj prestigiosului eveniment.

Titlul festivalului din acest an este HTC230/STUDIO15/UTEFest20 și sărbătorește 20 de UTE Fest, 230 de ani de teatru în limba maghiară la Cluj și 15 ani de la deschiderea sălii Studio a Teatrului Maghiar de Stat.

Uniuniunea Teatrelor din Europa (UTE – L’Union des Théatres de l’Europe) a fost fondată, în anul 1990, de către Giorgio Strehler, legendarul regizor al Piccolo Teatro din Milano, și Jack Lang, politician francez, Ministru al Culturii și apoi Ministru al Educației. În anul 2008, Teatrul Maghiar de Stat Cluj a devenit membru al Uniunii. Iar Gábor Tompa, directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj, a fost ales, la adunarea generală de la Budapesta din mai 2018, președinte al UTE, și continuă să îndeplinească această funcție până în prezent.

Uniunea Teatrelor din Europa a finanțat mai multe proiecte internaționale, care au facilitat întâlnirile între culturi și au oferit oportunități de dialog intercultural. Printre acestea se numără proiectul Digital Natives, care a implicat în producția Concord Floral care a implicat elevi de liceu (r. Ferenc Sinkó) și coproducția Prometeu'22 (r. Gábor Tompa) jucată în limbile maghiară, română, slovenă și engleză din cadrul proiectului Catastrofă.

În cadrul festivalului, care se desfășoară pe o perioadă de 16 zile, sunt invitate 11 teatre membre și membri individuali din 11 țări, spectacole puse în scenă de regizori precum Alexandra Kazazou, Eleana Georgouli, Michal Dočekal, Botond Nagy, Máté Szabó, Gábor Tompa, László Bocsárdi, Nina Šorak, Attila Vidnyánszky jr., Ewa Kaim, Erika Z. Galli, Martina Ruggeri, István Szabó K., Margarita Mladenova, Nuno Cardoso, Frank Hoffmann și András Urbán.

Producțiile vor fi însoțite de discuții, întâlniri cu publicul şi lansări de carte.

Evenimentul debutează sâmbătă, 4 noiembrie, ora 17.00, în Sala Studio, cu spectacolul Algoritm. Rătăciri suprarealiste prin memorie ei, regizat de Alexandra Kazazou și Eleana Georgouli (Teatrul Naţional al Greciei de Nord din Salonic). Următoarea reprezentație va avea loc de la ora 20.00 în Sala Studio.

„O narațiune muzicală tandră, dar plină de umor, despre memorie și uitare – vase comunicante în prim-planul marilor tranziții istorice, care au zguduit lumea occidentală în secolul al 20-lea. A. și E. cartografiază poveștile lor și ale altora în cadrul unui labirint improvizat al memoriei. Folosind un lanț de episoade poetice, cele două femei povestesc și rememorează războiul din Balcani, bunicile lor partizane și întâlnirile erotice bizare din trecut, într-un cocktail de amintiri care transcende fosta Iugoslavie și ajunge până în Liban, timp în care un salon de spital se transformă într-o stație de autobuz din Trinidad, Cuba” – scriau Alexandra Kazazou și Eleana Georgouli.

Spectacolul Boala albă de Karel Čapek regizat Michal Dočekal este programat duminică, 5 noiembrie, ora 20.00, în Sala Mare a Teatrului.

„O pandemie provocată de o boală din China se răspândește în întreaga lume. Nu există niciun leac. Boala ajunge și într-o țară cu un lider naționalist care vrea să pornească un război cu vecinul lor mai mic. Oare vă sună cunoscut scenariul? Nu, acesta nu este un rezumat al ultimilor ani, ci punctul de plecare al celebrei drame din 1937 a lui Karel Čapek. (...) Observăm, de asemenea, progresul manipulării oamenilor obișnuiți prin prisma poveștii unei familii obișnuite. Principalul antagonist este mulțimea manipulată, în care indivizii încetează să gândească independent” – se spune în descrierea spectacolului.

Toate spectacolele sunt supratitrate în limbile română, maghiară și engleză.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×