x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Comedii, comedii, la Teatrul "Tudor Vianu” din Giurgiu

Comedii, comedii, la Teatrul "Tudor Vianu” din Giurgiu

de Maria Sârbu    |    20 Aug 2012   •   14:43
Comedii, comedii, la Teatrul "Tudor Vianu” din Giurgiu

Teatrul de proiecte "Tudor Vianu' din Giurgiu se pregateste de noua stagiune. De curand au inceput repetitiile la doua texte dramatice semnate de autori romani. Primul spectacol este dupa Paul Ioachim, "Cum scapam de sentimente', in regia lui Dan Tudor, care si joaca, alaturi de Monica Davidescu si Giulia Ionescu. Al doilea spectacol se intituleaza "Plaja cu toape' de Pusi Dinulescu, o comedie pe care o pune in scena Octavian Greavu (Paris), personajele fiind interpretate de Geni Brenda, Violeta Teasca si Vasile Toma.

Potrivit directorului teatrului, Mircea M. Ionescu, din septembrie 2010 si pana la inchiderea stagiunii 2011-2012 au fost montate pe aceasta scena 18 piese romanesti.

Despre sezonul teatral trecut directorul ne spune: "Orice sfarsit inseamna un nou inceput, axioma in care se inscrie si Teatrul de proiecte "Tudor Vianu', care a incheiat stagiunea la final de iunie, cu un spectacol de mare ecou, intr-un inedit proiect romano-bulgar: in Anul Caragiale, in aceeasi zi, pe aceeasi scena (la Ruse si la Giurgiu), un singur text ("Conu Leonida fata cu reactiunea') in limba romana si bulgara, in doua viziuni regizorale.

Prima parte e cu doi actori romani, Ioan Isaiu - Leonida, Ionela Nedelea - Efimita, plus Yasena Gospodinova, de la Teatrul din Ruse, interpretand, in limba romana, rolul Saftei, in regia lui Orlin Dyakov, directorul Teatrului "Sava Ognianov' din Ruse. Partea a doua e in limba bulgara (cu subtitrare in romana), cu doi actori din Ruse (Krum Berkov, Yasena Gospodinova si Ionela Nedelea in rolul Saftei, jucat in bulgara), regia apartinand lui Sorin Misiriantu, de la Teatrul National din Cluj-Napoca. Acest proiect, in premiera pentru Romania si Bulgaria, s-a bucurat si de un Premiu pentru regie, la Festivalul teatrelor de proiecte de la Campina, din iunie'.

Directorul afirma ca reusita acestui proiect l-a determinat sa continue cu alte doua spectacole "in cooperare dunareana'. Unul, pentru copii, cu Teatrul din Silistra, si altul cu Teatrul din Vidin (Bulgaria), Teatrul Tineretului din Novi Sad si cel din Zajecear (ambele din Serbia), care vor fi prezente, de altfel, alaturi de trupe din Viena, Ruse, Braila si Galati, la Festivalul Teatrelor Dunarene de la Giurgiu, care se va desfasura intre 23 si 28 octombrie.

×