x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Comedii şi drame se joacă la Teatrul “Ştefan Iordache”

Comedii şi drame se joacă la Teatrul “Ştefan Iordache”

de Maria Sârbu    |    03 Mai 2012   •   15:56
Comedii şi drame se joacă la Teatrul “Ştefan Iordache”

Spectacolul “Love Stories' (“Povesti de dra­goste') al Teatrului Metropolis, montat de Claudiu Goga pe textul dramatic “Labirint' al lui Radu F. Alexandru, a fost prezentat miercuri, 2 mai, la Festivalul de Teatru de la Caracal. Piesa, cu un potentialul sporit de emotie a sensibilizat publicul, care a putut vedea pe scena Teatrului 'Stefan Iordache', diverse creatii regizorale si actoricesti memorabile. 'Love Stories' nu e o comedie; publicul nu s-a distrat si nici nu a avut reactii exagerate, doar de a-si manifesta admiratia pentru interpreti. Publicul a reactionat la emotia transmisa din scena, a dedus ca asa se intampla in viata. Cu siguranta, multi spectatori au plecat dupa reprezentatie reflectand la drama desfasurata pe scena.

Sunt patru personaje, intruchipate de Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Diana Cavallioti si Alexandru Pavel. E vorba despre relatia parinti – copii, despre relatia sot – sotie, despre viata dusa ca intr-un desis greu de strabatut si din care nu poti sa iesi.

Maia Morgenstern, care a fost de mai multe ori la Caracal, jucand in spectacole invitate dupa redeschiderea cladirii teatrului, ne-a marturisit ca revine aici, de fiecare data, cu mare placere dar si cu mare emotie: “Aici gasesc un loc pe cat de elegant, pe atat de rafinat, un loc din alte vremuri, un loc ce respira nazuinta de teatru. Este un loc viu, deschis tuturor celor care iubesc teatrul. Se simte si nadejdea, si speranta, si ambitia oamenilor de a avea mereu teatru la Caracal'.

Pentru a doua oara a jucat pe aceasta scena, cu valoare estetica, actorul Mircea Rusu, care a fost impresionat de reactia spectatorilor. “E un public exceptional aici. Se vede ca e dornic, chiar avid, sa vada teatru. Oamenii stiu ca vin o data pe an mai multe trupe importante si de aceea onoreaza cu multa sensibilitate spectacolele programate. Am venit cu o drama, in care se regasesc foarte multi dintre cei care vin sa vada spectacolul. “Love Stories' are legatura cu realitatea, cum putine texte au. Si am simtit ca publicul a ascultat cu piosenie textul. Marturisesc ca in unele locuri unde am jucat reactia a fost un pic mai entuziasta. Aici oamenii au reactionat exact atat cat trebuie. Atunci cand mergi in cate un orasel de provincie, asa cum este si Caracal, simti ca nevoia de teatru nu este atat de mica pe cat credem noi, cateodata, de la Bucuresti. Ar trebui sa ne reconsideram atitudinea fata de texte, care nu neaparat distreaza. Din pacate, simtim de multe ori ca oamenii vin numai sa rada, sa se distreze, confunda teatrul cu estrada si lucrul acesta ne intristeaza. Am simtit insa ca cei care vin la spectacolele acestui festival fac parte din elita locului si de aceea nivelul emotional si intelectual este ridicat', a apreciat Mircea Rusu.

Pana la sfarsitul festivalului, publicul din Caracal are posibilitatea sa vada alte productii bucurestene: “Pyramus & Thisbe 4 You' (Odeon), “O lume pe dos' (ArCuB), “O scrisoare pierduta' (Teatrul de Comedie) si “Egoistul' (TNB).

×