x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru De la Budapesta la Bucureşti: “Un tramvai numit dorinţă”

De la Budapesta la Bucureşti: “Un tramvai numit dorinţă”

de Maria Sârbu    |    12 Sep 2013   •   20:05
De la Budapesta la Bucureşti: “Un tramvai numit dorinţă”
Sursa foto: KONCZ ZSUZSA

Teatrul Radnóti din Budapesta va prezenta sâmbătă, 14 septembrie, de la ora 19:00, la Sala Mică a Teatrului Naţional Bucureşti spectacolul “Un tramvai numit dorinţă”, producţie răsplătită cu mai multe premii. Turneul acestei trupe din capitala Ungariei se înscrie într-un program de schimburi bilaterale între cele două instituţii. Teatrul Radnóti a fost la TNB şi în 2011, când a prezentat “Apaşii de la Dunăre”.

Potrivit unui comunicat de presă, montarea realizată după cunoscuta piesă a dramaturgului american Tennessee Williams poartă semnătura a doi importanţi creatori maghiari: regizorul Sándor Zsótér şi scenografa Mária Ambrus, recunoscuţi în special pentru teatrul sugestiv, bazat pe imagini, “pe care l-au impus pe scenele dominate până la ei de reprezentări realiste”. În fruntea distribuţiei este actriţa Adél Kováts, distinsă în 2012 cu Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal la Festivalul Naţional de Teatru. Spectacolul i-a adus lui Sándor Zsótér Premiul de Regie, iar Máriei Ambrus – Premiul pentru cel mai bun decor.
Criticul Nánay István, citat în comunicatul de presă, scrie despre acest spectacol: “Regizorul Sándor Zsótér pune accentul pe elementul tragic al piesei, dar de data aceasta nu mai este tragedia unei singure persoane, ci a patru persoane (...). Spectacolul ne spune povestea a patru destine total lipsite de speranţă şi de viitor”.

Reprezentaţia de la Teatrul Naţional va avea supratitrare în limba română (în traducerea Anei Scarlat). Spectacolul durează trei ore, cu pauză.

×