x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Dorel Vişan, Emil Boroghină şi Ilie Gheorghe, cu recitaluri Eminescu în străinătate

Dorel Vişan, Emil Boroghină şi Ilie Gheorghe, cu recitaluri Eminescu în străinătate

de Maria Sârbu    |    13 Iun 2013   •   12:58
Dorel Vişan, Emil Boroghină şi Ilie Gheorghe, cu recitaluri Eminescu în străinătate

Cu prilejul împlinirii a 124 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu (15 iunie), va fi celebrată amintirea poetului nu numai în ţară, ci şi în străinătate. Frumoasa poezie perenă va putea fi ascultată la Paris, Madrid, Lisabona, Budapesta, Veneţia, Roma, Bruxelles, Londra, Varşovia şi în alte oraşe ale Europei, în cadrul unor evenimente organizate de ICR. Actorul Dorel Vişan va susţine, la 14 iunie, în capitala Franţei (Sala Bizantină a Palatului Béhague), un recital extraordinar dedicat “publicului francez erudit, amator de literatură română, precum şi membrilor diasporei româneşti”. Va urma Madrid, unde cunoscutul actor va avea spectacol pe data de 16 iunie, la Círculo de Bellas Artes, sala Antonio Palacios, apoi Lisabona (20 iunie, Auditoriul din Palatul Independenţei), unde recitalul va fi însoţit de o expoziţie de fotografii, facsimile şi poezii traduse în portugheză.

După ce va prezenta, la 15 iunie, la Buzău, în cadrul Zilelor Mihai Eminescu, organizate de Teatrul “George Ciprian”, recitalul “La steaua care-a răsărit”, actorul Emil Borogină se va afla cu acest spectacol, pe 17 iunie, la Budapesta, la sediul ICR, unde va fi vernisată şi o expoziţie tematică de carte, deschisă până pe 17 august. Cunoscutul om de teatru va merge cu recitalul său şi la Veneţia (20 iunie, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică), şi la Roma (25 iunie, la Accademia di Romania), ambele reprezentaţii fiind însoţite de expoziţii de carte.

Cunoscutul actor Ilie Gheorghe a fost invitat să susţină un recital de poezie din lirica eminesciană, în organizarea Institutului Cultural Român de la Bruxelles, pe 18 iunie, la sediul Asociaţiei Europa Nova, după care se va deplasa la Londra, cu acelaşi spectacol, programat la 20 iunie la sediul ICR. Recitalul va include şi intervenţii muzicale: vioară – Vlad Maistorovici, pian – Antoine Francoise, clarinet – Harry Cameron-Penny. Organizatorii au avut grijă ca versurile spuse de Ilie Gheorghe la Londra să fie traduse şi supratitrate în engleză. Recitalul va fi prefaţat de filmul “Eminescu, Veronica, Creangă”, documentarul despre poet, realizat de Octav Minar în 1914, produs de Pathé şi descoperit în Arhiva Naţională de Filme. Apoi, la 21 iunie, Ilie Gheorghe va fi cu acest recital la Varşovia, la Ambasada României.


×
Subiecte în articol: emil boroghina dorel vişan ilie gheorghe