x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Festivalul „Bucurii pentru copii”, sub egida Ţăndărică – 65

Festivalul „Bucurii pentru copii”, sub egida Ţăndărică – 65

de Maria Sârbu    |    25 Noi 2010   •   18:46
Festivalul „Bucurii pentru copii”, sub egida Ţăndărică – 65

139325-20-1.jpgTeatrul de Animaţie „Ţăndărică” ţine de tradiţie. Indiferent de greutăţile pe care le întâmpină într-o perioadă când cultura e la deriva puterii, conducerea acestei instituţii păstrează cu orice preţ un eveniment menit să aducă bucurii celui mai mic public – copiii. Acest public este şi cel mai fidel, cel mai competent, cel mai adevărat. Nu-l poţi minţi, căci te „penalizează”. Trebuie să-i dai doar producţii de calitate, care să-i pro-voa­ce curiozitatea şi atunci poţi fi sigur că i-ai câştigat încrederea.

Tradiţia despre care aminteam este continuarea Festivalului Interna­ţional al Teatrului de Animaţie „Bu­curii pentru copii. Spectacole de colecţie”, ajuns la a VI-a ediţie şi care începe astăzi la Sala Lahovari. Este o ediţie specială, căci în 2010 Teatrul Ţăn­dărică împlineşte 65 de ani. Sub umbrela acestei aniversări şi sub auspiciile Uniunii Internaţionale a Ma­rio­netiştilor (UNIMA), secţia Româ­nă, se va desfăşura ampla manifestare timp de zece zile (26 noiembrie-5 de­c­embrie), în program fiind incluse spec­tacole atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, dar nelipsind ex­po­ziţiile, lansările de carte, atelierele de creaţie, proiecţiile video cu spectacole de animaţie, conferinţele etc.

Sala este deja împodobită, ca la o adevărată sărbătoare, cu atât mai mult cu cât e „pe drum” Moş Nicolae. Într-un fel, montările selecţio­nate sunt daruri aduse publicului în preajma sărbătorilor din luna decembrie. Au avut grijă ca acestea să fie cât mai diverse Călin Mocanu, directorul Teatrului Ţăndărică, şi Raluca Tulbure, omul responsabil cu Secreta­ria­tul literar, pe umerii cărora cade responsabilitatea artistică a Festiva­lului „Bucurii pentru copii. Spectacole de colecţie”.

În organizarea evenimentului, „Ţăndărică” este sprijinit de Primăria Municipiului Bucureşti, care ajută astfel ca micii spectatori să poată vedea „cele mai bune, mai recente sau cele mai jucate titluri şi mai premiate spectacole ale Teatrului Ţăn­dă­rică, adică cele mai cunoscute şi mai iubite basme ale literaturii universa­le şi româneşti pentru copiii de toate vârstele, dar şi reprezentaţii ale teatrelor invitate din ţară şi din străinătate”, aşa cum descrie Raluca Tulbure „darurile” pregătite, menite să creeze o ambianţă de basm.

Ce i se propune spectatorului? Creaţii cu păpuşi bidimensionale, marionete şi actori la vedere, care folosesc diverse mijloace de expresie, într-un cadru scenografic adecvat genului. La festival participă teatre de profil din Iaşi, Galaţi, Bacău, Cluj-Napoca, Ploieşti, Tg. Mureş, precum şi artişti păpuşari din Bulgaria, Turcia, Cehia, Israel, Franţa şi Republica Moldova. O secţiune specială este dedicată spectacolelor studenţeşti. Şi iniţiativa particulară în domeniu are o şansă la acest festival. Specialişti în domeniu vor discuta, într-o conferinţă, despre tendinţele din anima­ţia mondială.

Festivalul se deschide cu specta­co­lul Teatrului-gazdă „Galaxia Svejk” (premieră oficială), regizat de Alexander Hausvater, bazat pe un scenariu propriu scris după roma­nul lui Jaroslav Haşek „Peripeţiile bravului soldat Svejk”. Distribuţia include nume precum: Gabriel Apostol, Ioan Brancu, Victor Bucur, Cristian Mitescu, Marin Fagu, Ilona Hrestic, Georgiana Dinescu, Petronela Purima, Tania Popa, Matei Cheoariu. E dedicat adulţilor, cu toate ingredientele specifice: animaţie, coregrafie, mu­zică, proiecţii, mânuirea şi jocul, arta plastică şi creaţia imagistică. Faimosul soldat Svejk este „lansat pe bolta celestă a unui viitor cu forme noi, dar cu obiceiuri vechi (...) şi luptă singur într-o societate fără formă şi conţinut din viitorul depărtat în care sunt create forme autocratice, du­când la violenţă, la război”. La spectacol sunt invitaţi adulţii.

Tot astăzi va fi vernisată, în foaier, expoziţia de scenografie a lui Marian Sandu.

Mâine dimineaţă, micuţii sunt aşteptaţi, de la ora 10:00 şi apoi de la 12:00, la cele două reprezentaţii cu „Purceluşul fermecat”, o producţie a Teatrului pentru Copii şi Tineret „Lu­ceafărul” din Iaşi. Adaptarea, du­pă „Povestea porcului” de Ion Crean­gă, aparţine lui Viorel Vîrlan, care sem­nează şi regia. După-amiază va fi lansată cartea „Vasile Groza – Poezii şi ghicitori” (Editura RAO). Apoi, de la ora 18:00 va începe spectacolul Companiei franceze „Fortuna şi Paolino&Co” din Paris. După specta­col, profesioniştii şi studenţii de la Tea­tru şi Arte Plastice vor putea parti­cipa la workshop-ul susţinut de Iulian Furtună şi intitulat „Expresi­vitatea gestului, forţa atitudinii”. De la ora 20:00, studenţii Universităţii de Arte din Iaşi vor prezenta spectacolul „Dincolo de umbre”, premiat la Gala HOP, ediţia 2010.

Artiştii Teatrului de Păpuşi PUCK din Cluj-Napoca vor aduce duminică în faţa micului public (de la ora 11:00) „Apolodor” de Gellu Naum, în regia Monei Marian. Trei actori vor „juca” povestea pinguinului Apolodor, personajul care este, potrivit autorului, fermecător, tenor, voiajor, visător şi seducător. De la 12:00, Compania „Muşchetarii” din Bucureşti se va prezenta cu „Spărgătorul de nuci”, de E.T.A. Hoffmann, pe muzica lui Ceaikovski şi în regia lui Cristian Mitescu. Seara, sunt propuse „Pa­sărea care vesteşte ploaia” (Tea­trul Train, Ierusalim), cu Galia Levy Grad, şi „Lungul drum către Santa Cruz” (UNATC).

×
Subiecte în articol: arte teatru