Scena Teatrului “Ştefan Iordache” din Caracal era miercuri în transformare, mai bine zis adaptată pentru spectacolul Teatrului Propeller din Marea Britanie, “Comedia erorilor”, de Shakespeare, în regia lui Edward Hall, care va fi prezentat joi seara în cadrul Festivalului de Teatru Caracal. Are un decor bogat, construit pentru un spaţiu mult mai mare decât cel de aici, dar echipa tehnică britanică, ajutată de cea a Teatrului “Ştefan Iordache”, a găsit soluţia optimă ca reprezentaţia să aibă loc în condiţii la fel de bune, cum e acasă sau ca pe alte scene unde spectacolul s-a jucat. Trupa a ajuns la Caracal marţi, venind de la Craiova, unde a prezentat la Festivalul Shakespeare atât “Comedia erorilor”, cât şi “Visul unei nopţi de vară”. Au vizitat mai întâi teatrul; au rămas încântaţi.
Comedie spumoasă
Publicul va avea parte de o comedie spumoasă, cu actori formidabili, distribuţia incluzându-i pe Dominic Gerrard, Will Featherstone, David Acton, Matthew McPherson, Arthur Wilson, Richard Pepper,Dan Wheeler, Chris Myles, Alasdair Craig, Joseph Chance, Lewis Hart, Darrell Brockis, James Tucker şi Matthew Pearson.
Vineri, la Caracal, vor fi Marcel Iureş şi George Mihăiţă, cu producţia Teatrului ACT “Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?” de Cătălin Ştefănescu, după romanul “Moromeţii” de Marin Preda, regia Alexandru Dabija. Sâmbătă, în prima parte a zilei, sunt aşteptaţi la teatru şi cei mici, căci se va juca “Fata babei şi fata moşneagului” după Ion Creangă, regia Daniel Stanciu (Teatrul Ţăndărică). Seara vor veni în scenă Dana Dogaru, Emilia Popescu şi Horaţiu Mălăele cu personajele din “Cafeneaua” de Sam Bobrik & Ron Clark, regia Horaţiu Mălăele. Festivalul se va încheia duminică, 4 mai, cu o altă creaţie regizorală a lui Mălăele – “Scrisoarea”, după “O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, cu Mircea Rusu, Horaţiu Mălăele, Virgil Ogăşanu, Mihai Constantin ş.a.
Moment istoric pentru un elev
Până acum în festival au fost trei spectacole ce includ numele Radu Beligan, căruia îi este dedicată această a IV-a ediţie a Festivalului de Teatru Caracal. Marţi seara, după aplauzele îndelungi la reprezentaţia cu “Egoistul”, spectacol regizat de această personalitate a teatrului românesc şi în care domnia sa deţine rolul principal, un liceean le spunea colegilor săi (au stat pe trepte, neavând loc): “Am prins un moment istoric, cu Radu Beligan; îl voi ţine minte toată viaţă”. Iar o doamnă îi spunea însoţitorului său: “A fost o revelaţie!”.
Lui Radu Beligan i s-au adus mulţumiri, i s-au făcut reverenţe. Cu recunoştinţă au venit în faţa domniei sale reprezentanţii Mişcării de Rezistenţă şi Primăriei Caracal, organizatori, alături de Consiliul Judeţean Olt, ai acestei sărbători teatrale. Recunoscători toţi spectatorii că venerabilul artist a putut veni şi în acest an la ei!
Într-o discuţie, Florin Teodorescu, managerul Centrului Cultural Caracal în administrarea căruia se află Teatrul “Ştefan Iordache”, ne spunea că festivalul “a umplut un gol”, că a venit “cu altceva pentru caracaleni”.
“Să aduci nouă spectacole foarte bune, aşa cum e în acest an şi cum a fost şi la ediţiile anterioare, ale unor teatre profesioniste e un lucru de care publicul are nevoie. Nu mai vorbim şi de faptul că joacă mari actori. Cred că festivalul a revigorat oarecum activitatea noastră, în sensul că s-a dezvoltat, şi totodată atrage publicul către teatru. Deci ne ajută foarte mult să creăm un public. Acum publicul se formează, spectatorii au posibilitatea să vadă ceea ce nu au putut vedea mulţi ani la rând”, menţiona Florin Teodorescu.
De apreciat străduinţa celor de aici de a atrage cât mai mulţi elevi la teatru. Florin Teodorescu a afirmat că Centrul Cultural cimentează o relaţie bună cu şcolile, încercându-se formarea unui public pentru viitor. De aceea, la anumite spectacole sunt invitaţi elevii. Cu atât mai mult cu cât sunt elevi care frecventează cercul de artă dramatică al Centrului Cultural Municipal, sunt copii care frecventează cursurile Şcolii populare de arte de la Slatina, toţi fiind implicaţi în crearea diverselor spectacole. Iar acest festival îi ajută foarte mult.
Oraşul Caracal are deci un public de teatru: şi azi, şi mâine. Trebuie doar ca acest festival să continue!