x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru FNT 2012, ultimele zile. Vineri, sâmbătă şi duminică – de toate pentru toţi în sălile de spectacol

FNT 2012, ultimele zile. Vineri, sâmbătă şi duminică – de toate pentru toţi în sălile de spectacol

de Maria Sârbu    |    01 Noi 2012   •   20:20
FNT 2012, ultimele zile. Vineri, sâmbătă şi duminică – de toate pentru toţi în sălile de spectacol
Sursa foto: Cătălin Neghină

Spectacolul de teatru coregrafic semnat Gigi Căciuleanu, "Carmina Burana”, care a fost prezentat miercuri seara pe scena Operei bucureştene, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, este dovada că Teatrul Naţional Târgu-Mureş - producătorul acestei montări – are o trupă vie. De mult timp, aceasta nu a mai fost prezentă în FNT. Mai mult decât atât, "Carmina Burana” este primul spectacol în istoria Naţionalului din Târgu-Mures care reuneşte pe scenă actorii celor două secţii -  română şi maghiară. Peste 40 de interpreţi alcătuiesc distribuţia. Reprezentaţia a impresionat publicul. Căciuleanu, care a creat un spectacol (îi aparţin regia, coregrafia şi scenariul) pe muzica lui Karl Orff, s-a folosit de texte profane din secolul al XIII-lea. Chiar dacă Fortuna (actriţa Monica Ristea) – personajul în mâinile căruia oamenii sunt mici jucării – are replicile numai în latină (restul e teatru, e dans, e muzică, e frumuseţe revărsată din aceste arte), spectacolul bucură privirea, bucură auzul; este o fărâmă de spirit.

A trecut o săptămână de când a început ediţia 2012 a FNT. Au fost evenimente de tot felul, menite să arate că arta teatrală, şi în condiţiile vitrege, cum sunt cele de ordin financiar în primul rând, supravieţuieşte datorită memoriei, datorită talentului unora, datorită înţelepciunii altora. ?n ultimele trei zile de FNT mai sunt de văzut spectacole frumoase, semnate de regizori importanţi, mai sunt de lansat cărţi de teatru, mai sunt şi două întâlniri în cadrul secţiunii "Divanele FNT”. Sala Mare a Teatrului Naţional va fi cu siguranţă arhiplină în după amiaza zilei de astăzi, căci aici sunt programate două reprezentaţii cu montarea Naţionalului sibian semnată Silviu Purcărete "Călătoriile lui Gulliver” (foto), la orele 18:00; 21:30. Exact la aceleaşi ore, dar în alt spaţiu (Opera Naţională), publicul va avea posibilitatea să vadă o creaţie Mihai Măniuţiu - "Viaţa e vis” (Teatrul Naţional Timişoara). Sala Mare a "Odeon”-ului găzduieşte, de la 18:00, "Ţinuturile joase” de Herta Müller, regia Niky Wolcz (Teatrul German din Timişoara). Programul e completat, în această seară, şi cu "Vocea umană”, regia Sanda Manu, cu Oana Pellea (Metropolis, ora 20:00), cu "Lecţia” pe care "o dau”, la Teatrul Foarte Mic (ora 20:00), actori coreeni din compania Theatre Troupe Georipae. La "Bulandra” se va juca, de la 19:00, "Lear(a)”, în regia lui Andrei Şerban, cu Mariana Mihuţ "titular(a)”. La "Divane...” (de la 10:30), vor fi compozitorul Vasile Şirli şi actriţa Ada Milea, iar mâine – ultima zi a acestei secţiuni – vor veni Radu Afrim şi Mihai Măniuţiu.

Sâmbătă e loc iarăşi de Caragiale: "O noapte furtunoasă”, regia Mircea Cornişteanu (Naţionalul craiovean), la TNB, 18:00; "O scrisoare pierdută”, regia Mihai Mălaimare, "Masca”, 17:00. O mare satisfacţie va avea publicul la spectacolul lui V.I. Frunză "Familia Tót” (Centrul Cultural pentru UNESCO, ora 18:00. La 21:30, la "Bulandra” joacă sibienii "?n aşteptându-l pe Godot”, regia Silviu Purcărete.

Duminică, de la ora 11:00, la Sala Mică (Foaier) după momentul caragialian "E greu viaţa, tomn işpektor” cu Niculae Urs, va avea loc conferinţa extraordinară a maestrului Radu Beligan, care va vorbi despre "Caragiale şi anul lui”. Intrarea este liberă. La 17:00 şi 20:00, la "Odeon”, Ada Milea invită la "Insula” (Naţionalul clujean).

Ultimul spectacol din FNT e cel al Teatrului din Craiova "Măsură pentru măsură”, în regia lui Silviu Purcărete: TNB, Sala Mare, ora 21:30.

×
Subiecte în articol: Festivalul National de Teatru