x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Gheorghe Dinică e acum în faţa “Comediei”

Gheorghe Dinică e acum în faţa “Comediei”

de Maria Sârbu    |    16 Sep 2013   •   17:43
Gheorghe Dinică e acum în faţa “Comediei”
Sursa foto: DRAGOS ROBATZCHI/JURNALUL NATIONAL

Chipul lui Gheorghe Dinică încrustat în bronz va sta în calea privirii tuturor celor care vor veni la Teatrul de Comedie de acum înainte. Duminică seara a fost dezvelit bustul din bronz al marelui actor, tronând în faţa teatrului în care Dinică a lucrat şi chiar a trăit patru ani într-o cabină a actorilor, după cum îmi spunea cândva George Mihăiţă, directorul acestei instituţii. Este vorba de un monument de for public, instalat de Primăria Municipiului Bucureşti. Bustul l-a realizat artistul Dragoş Cătălin Munteanu, el fiind şi autorul lucrării, care imortalizează chipul regretatului actor, aflată în cimitirul Bellu, pe aleea unde e înmormântat Gheorghe Dinică.

În faţa Teatrului de Comedie s-a adunat lume multă cu ocazia dezvelirii bustului. Desigur, Mihăiţă a fost cel care a vorbit audienţei, remarcând faptul că evenimentul e un fel de deschidere oficială a sezonului teatral 2013-2014; că vor fi alăturate aici în faţa teatru şi alte chipuri ale unor mari actori a căror activitate artistică a fost legată de “Comedie”. El a spus de asemenea că e o mare cinste pentru toţi cei din teatru ca această “minune dumnezeiască” să existe în acel loc, îndemnându-i pe cei prezenţi să-şi imagineze numărul mare de oameni care vor veni la teatru şi vor fi salutaţi de Dinică.

Cu acest prilej s-a dat citire mesajului transmis de primarul general Sorin Oprescu, care nu a putut fi prezent la dezvelirea bustului. În mesaj se menţiona că astfel este onorată memoria marelui actor Gheorghe Dinică; că Primăria Bucureşti i-a acordat încă pe când era în viaţă titlul de cetăţean de onoare, iar acum îi dedică acest monument.
Gheorghe Dinică a decedat la 10 noiembrie 2009, la vârsta de 75 de ani.


×
Subiecte în articol: gheorghe dinică