Abecedarul lui Grigore Vieru intitulat "Albinuţa", care a fost cartea de căpătâi a mai multor generaţii de preşcolari din spaţiul dintre Nistru şi Prut, a inspirat creaţia scenică cu acelaşi titlu, realizată de regizorul Ion Ciubotaru la Teatrul "Luceafărul" din Iaşi. Premiera a avut loc în deschiderea Festivalului Internaţional de Teatru pentru Copii şi Tineret, desfăşurat la Iaşi între 4 şi 9 octombrie.
Ideea de a monta un spectacol la Iaşi după "Albinuţa" este mai veche. Conducerea Teatrului "Luceafărul" discutase despre aşa ceva cu Grigore Vieru, care îmbrăţişase cu mare bucurie intenţia de a adapta scenic abecedarul, dar nu s-a reuşit punerea în practică a acesteia pe când trăia poetul. Acum, la nouă luni de la dispariţia lui Grigore Vieru, micuţii ieşeni au primit un dar extraordinar de frumos - spectacolul "Albinuţa". Dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 8 ani, spectacolul muzical, interactiv, a copleşit, în aceeaşi măsură, pe copiii mai mici şi pe cei mai mari, dar şi pe părinţi şi bunici.
MAGIA LITERELOR
Regizorul Ion Ciubotaru a gândit "Albinuţa" ca pe o frumoasă călătorie în lumea literelor şi a cifrelor prin mijloace teatrale. Copiii sunt invitaţi să spună poezii, ghicitori, să socotească şi să cânte alături de actori. Acest univers magic ţine 50 de minute, timp în care nici spectatorul de doi ani nu se plictiseşte, pentru că intervenţia interpreţilor este firească, vie, convingătoare. Decorul reprezintă o sală de clasă, cu bănci, cu o tablă şi două cărţi mari: din una se învaţă literele şi formarea cuvintelor, iar din alta cifrele, adunarea şi scăderea.
În bănci stau o buburuză, un arici, o furnică şi un greieraş cu vioara. Împreună cu învăţătoarea şi cu ceilalţi copii - adică publicul - se învaţă literele, cifrele, se pun întrebări, se cântă. Aşa cum susţine regizorul, această lecţie de citire şi aritmetică "e şi o lecţie de viaţă, de dragoste pentru tot ce-i frumos - grai, mamă, familie, natură, ţară -, e o invitaţie la a descoperi frumosul în lucrurile simple din jurul nostru".
Alături de Ion Ciubotaru au lucrat: Mihai Pastramagiu, care a creat un excelent decor funcţional; Simion Filimon, responsabil de muzica veselă din spectacol şi Gigi Şfaiţer, autorul proiecţiilor video. Spectacolul are două distribuţii, rolurile fiind interpretate excelent de: Mariana Ivanov, Gabriela Andrei, Beatrice Volbea, Beatrice Engel, Liliana Mavriş Vîrlan, Ionela Arvinte, Iulia Deloiu, Raluca Pintilie, Emanuel Florentin şi Dumitru Georgescu.
În ziua premierei, solicitările la acest spectacol au fost atât de mari încât conducerea Teatrului a trebuit să programeze şi o a doua reprezentaţie, imediat după prima. O asemenea montare ar trebui înregistrată şi prezentată atât în grădiniţe, cât şi în şcoli, pentru clasele primare, căci este o adevărată bijuterie scenică, apreciată cu "excelent" de cel mai serios şi veritabil public: micuţii care nu pot fi minţiţi.
Prima ediţie a abecedarului "Albinuţa" de Grigore Vieru a apărut la Chişinău în 1979, cu litere chirilice. Au urmat alte multe ediţii, tirajul general depăşind un milion de exemplare. În 1994, apare la Bucureşti o ediţie revăzută şi completată cu versuri şi cântece noi, cu un tiraj de 200.000 de exemplare. Abecedarul beneficiază de o prezentare grafică de excepţie, ce exprimă universul fascinant al copilăriei, simplu şi totodată complex, grafică pentru care plasticianul Lică Sainciuc a primit premii internaţionale.
Aşa cum afirma Grigore Vieru, în prima ediţie a "Albinuţei" fondul românesc era mai degrabă alegoric şi se exprima prin limbă, prin cântarea mamei, a familiei, a meleagului. În ultima ediţie însă, acest fond este accentuat deschis prin poezii desprinse din creaţia lui Eminescu, Arghezi, Blaga, Coşbuc, Pillat, Labiş, Sorescu, prin proverbe şi ghicitori româneşti, prin cântece ale compozitorilor din România.
În cadrul Festivalului de la Iaşi, Teatrul "Luceafărul" a prezentat o a doua premieră, cu un mare succes la public: spectacolul "Aventurile baronului Munchhausen", montat de Ion Sapdaru.
Acest festival, iniţiat anul trecut, a inclus la a doua ediţie 16 dintre cele mai variate producţii teatrale de pe trei continente. De remarcat faptul că Teatrul pentru Copii şi Tineret "Luceafărul" formează şi educă, prin creaţiile sale, un minunat public, care, atunci când trece de adolescenţă, are mari pretenţii la teatrul pentru maturi.