Actorul Ion Lucian va fi comemorat la Teatrul Excelsior din Bucuresti - pe care l-a fondat si condus in calitate de director - pe 22 aprilie, cu un spectacolul scris si regizat chiar de el, "Maria Sa... Magarul", informeaza institutia.
Evenimentul are dubla semnificatie - marcheaza ziua fondarii Teatrului Excelsior si ziua in care s-a nascut Ion Lucian. Persoanele care au marcat inceputurile Teatrului Excelsior alaturi de Ion Lucian sunt Paula Sorescu Lucian, Genoveva Preda, Daniela Anencov, Victor Radovici, Vasile Menzel si Aurel Mitran.
Dupa mai bine de 12 ani de lupta cu birocratia si inertia institutiilor de cultura, in vara anului trecut, Excelsior a renascut, iar in noul sediu, situat pe strada Academiei nr. 28, se ascunde Casa Copilariei si a Povestilor Nemuritoare.
Celebrarea Zilei Teatrului Excelsior va incepe dimineata, la ora 11.00, cu spectacolul "Maria Sa… Magarul!", scris si regizat de maestrul Ion Lucian, avandu-i in distributie pe Paula Sorescu Lucian, Annemary Ziegler, Mihaela Coveseanu, Silvana Ionescu, Cosmina Dobrota, Ciprian Cojenel, Robert Robert Emanuel si Alexandru Mike Gheorghiu.
Manifestarea va continua seara, la ora 18.30, cand institutia va fi omagiata de o seama de personalitati ale lumii culturale si artistice. Vor vorbi despre maestrul Ion Lucian si despre aceasta "citadela a artelor" - cum ii placea maestrului sa spuna - profesorii universitari Adrian Titieni, Gelu Colceag, Laurentiu Damian, Ion Tobosaru.
De asemenea, va fi proiectat un film dedicat maestrului Ion Lucian, realizat de Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica (filmul trebuia sa fie proiectat cu ocazia decernarii titlului de Doctor Honoris Causa, pe 16 martie, numai ca in acea zi, actorul se afla deja in spital). Nu vor lipsi prietenii cei mai dragi ai maestrului, cei care i-au stat aproape tot timpul Genoveva Preda, Vasile Menzel, Aurel Mitran, Annemary Ziegler. Momentul final al acestei celebrari ii va apartine sotiei maestrului Ion Lucian, actrita Paula Sorescu Lucian.
Actorul Ion Lucian, care a murit pe 31 martie, poate fi descris ca o persoana care si-a petrecut intreaga viata sub semnul teatrului; una dintre cele mai mari bucurii pe care acesta le-a avut a fost deschiderea, anul trecut, a noului sediu al Teatrului Excelsior din Capitala, al carui director a fost.
Lucian, un cunoscut actor de teatru, regizor, scenarist si dramaturg, s-a nascut pe 22 aprilie 1924, in Bucuresti. A absolvit Academia regala de teatru si muzica din Bucuresti, in 1945.
La 18 ani, juca pe scena Teatrului National din Bucuresti, apoi, din 1945 pana in 1947, a fost angajat al Teatrului de Opereta Alhambra. La Teatrul Municipal Bucuresti (actualul Teatru Bulandra) a jucat in perioadele 1947 - 1952 si 1956 - 1960. Pe scena Teatrului Nottara a urcat in 1952, pentru ca mai tarziu sa devina actorul Teatrului de Comedie (1960 - 1964; 1972 - 1990).
Fondator si director (1964 - 1972) al Teatrului pentru Copii "Ion Creanga" si al Teatrului Excelsior din Bucuresti (din 1990), Ion Lucian a fost profesor universitar la Institutul de Teatru si Film (1952 - 1956), iar intre 1998 si 2000 a predat la Universitatea Hyperion din Capitala.
De-a lungul carierei, a fost invitat in calitate de actor si regizor in Italia, Belgia, Franta, Japonia, Canada, SUA. Dintre aceste realizari de succes pot fi amintite piese de Eugen Ionescu, o piesa proprie dedicata copiilor, "Cocoselul neascultator", montate la teatre din Paris, Caen, Rennes (Franta), Montreal (Canada), Bruxelles (Belgia). A tradus piese de Moliere, Eugene Labiche, Georges Feydeau si a publicat volumele "Le petit coq" (1975), "Fantezii pe teme umoristice" (1998) si "Stelute de umor" (2002).
In stagiunea 2010-2011, Ion Lucian a jucat la Teatrul National in piesa "Comedia Rosie", in regia lui Alexandru Tocilescu, iar din 2002 tinea capul de afis la Teatrul de Comedie in "...escu", de Tudor Musatescu.
Din filmografia sa pot fi amintite "Doua lumi si o dragoste" (1947), "Viata invinge" (1951), "Gelozia bat-o vina" (1954), "Doi vecini" (1958), "D'ale carnavalului" (1958), "Titanic vals" (1964), "Mofturi 1900" (1964), "Doctor fara voie' (1976), "Rosia de un kilogram" (1979), "Ramasagul" (1984), "Medalia de onoare" (2009).
In 1973 a fost numit membru in Asociatia Scriitorilor Francezi de Teatru si Muzica, cu sediul la Paris, in Asociatia Internationala a Teatrelor pentru Copii si Tineret, cu sediul la Paris, iar in 2001, al Clubului Diplomatiei Culturale. A fost numit, de asemenea, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. A primit distinctia de Artist Emerit in 1954, premiul UNITER pentru intreaga cariera in 2001 si premiul national UNITER pentru intreaga cariera dedicata tanarului public (2002). Ion Lucian a fost numit, totodata, Societar de Onoare al Teatrului National "I.L. Caragiale" din Bucuresti, cumul cu Excelsior (din 2002).
A primit titlul de Ofiter al Ordinului National al Legiunii de Onoare (Franta, 2004), o incununare a activitatii sale remarcabile desfasurata in spatiul francofon. A fost distins cu Ordinul Muncii Clasa I si II, Ordinul Meritul Cultural Clasa I, Ordinul National Serviciul Credincios in Grad de Cavaler. De asemenea, la editia 2007 a Festivalului Comediei Romanesti, i-a fost acordat premiul de excelenta.