x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru La 1 iulie, începe “Sibiu International Fringe Festival”

La 1 iulie, începe “Sibiu International Fringe Festival”

de Luminiţa Ciobanu    |    18 Iun 2013   •   18:02
La 1 iulie, începe “Sibiu International Fringe Festival”

Pentru sibieni, luna iulie este luna teatrului independent. Asociaţia Internaţională de Tineret BECOME organizează, în perioada 1-14 iulie, “Sibiu International Fringe Festival”. Evenimentul este dedicat tuturor proiectelor culturale independente, urmărind promovarea inovaţiei şi a libertăţii creaţiei, fiind gândit după modelul “Festivalului Fringe”, de la Edinburgh şi al Festivalului de la Avignon.

Prin urmare, Edinburgh Fringe Festival a luat naştere în anul 1947, în semn de protest al unor trupe care nu au fost invitate la Festivalul Internaţional de Teatru de la Edinburgh. În timp, Fringe-ul şi-a câştigat renumele de festival al artelor experimentale, în cadrul acestui concept prezentându-şi spectacolele creatorii aflaţi în căutarea unei voci proprii, dar şi trupe redutabile care vor să întâlnească un altfel de public, ce-şi testează, astfel, creativitatea.

Tema sub care se desfăşoară această ediţie a “Sibiu International Fringe Festival” este “inteligenţa”. Motivul? Pentru că fără inteligenţă nu poţi oferi calitate.

Ineditul acestei ediţii constă în faptul că organizatorii doresc implementarea  unui nou concept la Sibiu: “Teatru de Apartament”.  “Şase zile vor fi dedicate acestui tip de reprezentaţii. Aici se rupe bariera dintre actor şi spectator, acesta din urmă integrându-se perfect în decorul performance-urilor,” spune Graţiela Bădescu, actriţă şi coordonator al Departamentului de Marketing al evenimentului.

“Selecţia a fost făcută de doi actori şi un coregraf, iar spectacolele selectate sunt, în proporţie de 90%, comedii. Ne dorim ca fiecare ediţie să devină un forum tot mai puternic al artelor spectacolului, iar Fringe să pună bazele unui nou sistem de funcţionare a teatrului în România”, a declarat Cătălin Grigoraş, directorul “Sibiu International Fringe Festival”.

Programele, din ce în ce mai numeroase, vor aduce bucurie şi inspiraţie artiştilor invitaţi precum şi publicului sibian, spectacolele urmând să aibă loc atât în spaţii indoor, cât şi în spaţii out door.

Anul acesta, în premieră absolută, festivalul este susţinut de Uniunea Teatrală din România (UNITER) din fondul de timbru teatral şi este cofinaţat de Ministerul Tineretului şi Sportului prin Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Sibiu, în cadrul programului de susţinere a acţiunilor de tineret.

Bilete vor fi puse în vânzare începând cu data de 24 iunie în locaţiile de desfăşurare a spectacolelor.

×