x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru La Brăila, "Zile şi nopţi de teatru european”

La Brăila, "Zile şi nopţi de teatru european”

08 Oct 2012   •   19:44

O nouă ediţie a Festivaluli "Zile şi nopţi de teatru european la Brăila” s-a deschis duminică, primul spectacol adus în faţa publicului fiind premiera cu "Sandros” de Katalin Thuróczy, regia Sorin Militaru. Această producţie a Teatrului "Maria Filotti” - organizatorul evenimentului – s-a jucat în prezenţa autoarei, care a venit, cu această ocazie, din Ungaria. Piesele lui Thuróczy au mare succes în România şi amintim aici doar "joi.megaJoy”, în regia lui Radu Afrim, de la "Odeon”.

O altă premieră a teatrului-gazdă, inclusă în festival, a fost programată pentru luni seara: "Cheek to Cheek” de Jonas Gardell, în regia Alexandrei I. Popescu, spectacol ce reprezintă debutul acestei tinere creatoare – absolventă UNATC, clasa regretatului profesor Tudor Mărăscu.

Festivalul a fost aşteptat de publicul brăilean în primul rând pentru noutăţile teatrale, majoritatea trupelor fiind din Bucureşti şi din ţară. Programul este completat cu spectacole ale Teatrului Naţional Bucureşti, Teatrului Bulandra, Teatrului Odeon, Teatrului de Comedie, Teatrului Act, Teatrului Nottara, Teatrului "Toma Caragiu” din Ploieşti, Teatrului Ţăndărică, Teatrului "Tudor Vianu” din Giurgiu, Companiei "Passe Partout DP”,  Centrului Cultural pentru UNESCO "Nicolae Bălcescu”, Companiei "Teatrul nu e o cladire”. Au fost invitate şi producţii studenţeşti de la UNATC şi Universitatea "Spiru Haret”.

Pe perioada festivalului (7-14 octombrie), în Holul Monumental al teatrului pot fi văzute expoziţia "Caragiale” (colecţia Ioniţă Nicolae) şi expoziţia de publicaţii "Caragiale - mereu actual”. Astfel ediţia 2012 este într-un fel dedicată marelui scriitor român de la moartea căruia s-au împlinit de curând 100 de ani. ?mbogăţesc acest eveniment şi alte acţiuni, printre care şi conferinţa "Un Caragiale pentru toate anotimpurile”, susţinută de Ion Parhon, cel care a făcut selecţia spectacolelor.

×