x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru La Londra, Caramitru îi alătură pe Shakespeare, Eminescu şi Sorescu

La Londra, Caramitru îi alătură pe Shakespeare, Eminescu şi Sorescu

de Maria Sârbu    |    27 Iun 2012   •   15:48
La Londra, Caramitru îi alătură pe Shakespeare, Eminescu şi Sorescu

Actorul Ion Caramitru va participa la o actiune inscrisa in cadrul Olimpiadei culturale de la Londra, care insoteste Jocurile Olimpice de vara din capitala Marii Britanii. El va sustine, impreuna cu actorul britanic Michael Pennington, la 2 iulie, pe cunoscuta scena londoneza Kings Place, un spectacol dedicat liricii lui Shakespeare. Evenimentul, precedat de o conferinta cu participarea unor mari specialisti in domeniu, este organizat de ICR Londra in colaborare cu "Poet in the City' si "The Shakespeare Birthplace Trust'.

Cei doi importanti actori nu au fost alaturati intamplator: ei fac parte dintr-un top al celor mai buni interpreti ai lui Hamlet din toate timpurile, alcatuit de The Guardian. Ion Caramitru ne-a afirmat ca el va spune in limba romana sonete si monoloage de Shakespeare, iar Michael Pennington in limba engleza. Caramitru a introdus in acest spectacol si doua texte de Eminescu si Marin Sorescu, traduse in engleza.

Ion Caramitru si Michael Pennington au avut impreuna un happening in primavara lui 2010, la Craiova, la editia dedicata piesei "Hamlet' a Festivalului International Shakespeare. La scurt timp de la acea prima intalnire, Ion Caramitru l-a invitat pe acest apreciat actor si regizor sa sustina, in cadrul Centrului de Cercetare si Creatie Teatrala "Ion Sava' al TNB, un atelier la Ipotesti, eveniment organizat si cu sprijinul British Council.

La invitatia Teatrului Globe din Londra, Caramitru va realiza, in timpul aflarii sale in Anglia (29 iunie – 3 iulie), si o inregistrare in limba romana cu trei monoloage, de 45 de minute, din "Hamlet', "Macbeth' si "Furtuna', ce va fi postata pe site-ul special creat de acest renumit teatru cu artisti importanti care spun texte de Shakespeare in diferite limbi.

Apoi, intre 5 si 15 iulie, Ion Caramitru va "duce' din nou peste Ocean poezia lui Eminescu. In cadrul actiunii "Ziua Culturii Romane' organizate de ICR New York, va avea loc un turneu nord-american cu recitalul extraordinar "Eminescu', sustinut de Caramitru impreuna cu clarinetistul Aurelian-Octav Popa. Acest recital include selectii din manuscrisele cu versuri, proza si filosofie ale lui Mihai Eminescu. Este o revenire in SUA in aceasta formula, dupa turneul din 2011 de la New York, Washington, Philadelphia, Montreal si Toronto. Si de aceasta data, spectacolul va fi oferit diasporei romanesti. Reprezentatiile vor avea loc la New York, Easton (CT), Chicago, Los Angeles si San Francisco. In sustinerea acestei serii de spectacole s-au implicat si alte institutii si organizatii din Statele Unite ale Americii.

×