x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Mimi Brănescu, premiat de Ambasada Irlandei

Mimi Brănescu, premiat de Ambasada Irlandei

de Maria Sârbu    |    05 Noi 2009   •   00:00
Mimi Brănescu, premiat de Ambasada Irlandei



Mimi Brănescu este primul dramaturg român care beneficiază de Premiul Ambasadei Irlandei (The Irish Embassy Award), pe care l-a primit în cadrul unei ceremonii desfăşurate la reşedinţa ambasadorului John Morahan în prezenţa unor personalităţi teatrale.

Premiantul era totuşi emoţionat de atenţia acordată, pentru că veniseră la eveniment, între alţii, cei doi preşedinţi ai Fundaţiei Culturale Irlanda-România, Gemma Hussey, fost mininistru irlandez al Educaţiei, şi Ion Caramitru, preşedintele UNITER, fundaţie iniţiată în scopul unei bune şi necesare colaborări în domeniu.

Înmânându-i distincţia lui Brănescu şi felicitându-l, John Morahan a ţinut să aducă mulţumiri Fundaţiei pentru că "încurajează" relaţiile în domeniul culturii între cele două ţări şi în special teatrul. Măgulitoare a fost aprecierea diplomatului irlandez care a menţionat că teatrul românesc reprezintă o valoare a ţării noastre ce alimentează continuu viaţa artistică a Europei, iar colaborarea, care durează de mulţi ani, dintre teatrul românesc şi teatrul irlandez este "o afinitate artistică cu adevărat unică între cele două ţări".

Mimi Brănescu a primit nişte bani, dar va avea şi o piesă tradusă în engleză de un irlandez şi care va face obiectul unui spectacol-lectură la Teatrul Abbey ­ Teatrul Naţional al Irlandei, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Dublin. Pentru acestea, el a mulţumit, subliniind totodată că nu este uşor să promovezi dramaturgia românească, de aceea apreciază efortul Fundaţiei Culturale Irlanda-România.

Ca dramaturg, Mimi Brănescu este apreciat foarte mult, în special pentru piesele din proiectul dezvoltat la Teatrul Act, care cuprinde trei spectacole montate pe textele sale: "Flori, fete, filme sau băieţi", "Dumnezeul de a doua zi" şi "Acasă la tata", regizate de Vlad Massaci, Claudiu Goga şi respectiv Alexandru Dabija. Distribuţia fiecărui spectacol include nume remarcabile din teatrul românesc.

La ora actuală, Brănescu, care este la bază actor, joacă în filme, scrie, mai degrabă la comandă, scenarii de film şi de televiziune. Va scrie o nouă piesă, dacă la un moment dat va avea ce spune, după cum ne-a mărturisit. Dar niciodată nu va juca într-o piesă scrisă de el, pentru că atunci când a făcut-o (a scris "Gunoierul", jucând unul dintre roluri) "a fost o experienţă înfiorătoare".

Premiul Ambasadei Irlandei se va acorda în fiecare an unui tânăr dramaturg roman, pentru a fi marcată "colaborarea" între companiile româneşti de teatru şi cele irlandeze. Alegerea câştigătorului va fi desemnată, cu acordul ambasadorului Irlandei la Bucureşti, de un juriu prezidat de regizorul Alexandru Dabija, asistat de Aura Gaidarji, Tudor Jiţianu, Andrei Marinescu şi Ionuţ Sociu.

Tinerii dramaturgi din România şi Irlanda au deja o bună colaborare, în ultimii ani fiind publicate antologii cu piese de teatru. Unele textele au fost puse în scenă în teatre irlandeze şi româneşti.

Mulţi dramaturgi irlandezi implicaţi în aceste proiecte comune sunt câştigători ai Premiului oferit de Fundaţia "Stewart Parker", care poartă numele unui mare dramaturg nord-irlandez. Această fundaţie încurajează apariţia de noi piese de teatru, scrise de tineri dramaturgi. O dată cu instituirea Premiului Ambasadei Irlandei pentru tineri dramaturgi români, câştigătorii acestor două distincţii vor avea în fiecare an ocazia să lucreze împreună, la traducerea şi promovarea creaţiior proprii.

×
Subiecte în articol: teatru