x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Noi reguli în Cultură: Actorii din grupele de risc nu vor mai sta mult pe scenă!

Noi reguli în Cultură: Actorii din grupele de risc nu vor mai sta mult pe scenă!

20 Iun 2020   •   16:00
Noi reguli în Cultură: Actorii din grupele de risc nu vor mai sta mult pe scenă!

Ordinul care reglementează activitățile din instituțiile culturale în contextul stării de alertă a fost publicat în Monitorul Oficial. Una dintre reglementări se referă la evitarea prezenței îndelungate pe scenă a actorilor din grupele de risc.

Ministerul Culturii și Ministerul Sănătații au semnat ordinul comun pentru măsurile de prevenire a contaminării cu noul coronavirus în domeniul culturii.

„Prezentul ordin actualizează reglementările pentru activitatea cu publicul și activitatea angajaților din instituțiile de cultură precum: muzee și galerii de artă, biblioteci și librării, dar și activitatea desfășurată pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19, în domeniul producției de film și audiovizual, evenimentele / acțiunile culturale organizate în aer liber și de tip drive-in”, se arată într-un comunicat al Ministerului Culturii.

Potrivit acestuia, pot fi organizate evenimente private cu cel mult 20 de persoane în spații închise și cu 50 de persoane în aer liber.

„Noile activități reglementate sunt: modul în care se pot desfășura expoziții temporare de artă și design, dar și în ce condiții se pot relua producțiile de spectacol și concert în spațiu închis. Ca elemente de noutate, evenimentele private pot fi realizate cu maximum 20 de persoane în spații închise și cu până la maximum 50 persoane în aer liber, cu respectarea masurilor de siguranță sanitară. De asemenea, au fost reglementate repetițiile spectacolelor și concertelor în spațiul închis fără public. Angajatorii, organizatorii acestor evenimente, vor elabora instrucțiuni proprii pe baza evaluării de risc pentru fiecare angajat, în funcție de programul de lucru, specificul activității desfășurate, structura organizatorică, structura incintei. Medicii de medicina muncii vor face evaluarea de risc și vor emite recomandări privind necesitatea purtării măștii pentru angajați, în funcție de specificul activității defășurate, iar responsabilul SSM va efectua instruirea angajaților în ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă. Se va evita prezența îndelungată pe scenă a actorilor din grupele de risc (de exemplu cei cu vârsta peste 65 ani și/sau cu boli cronice asociate)”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, ordinul stabilește că expozițiile temporare de artă și design cum sunt cele de: pictură, desen, sculptură, design, instalații, artă new media, artă interactivă, performance, video, pot fi organizate în spații convenționale precum muzee, galerii sau cluburi de artă, biblioteci, dar și în spații alternative, în aer liber, hale sau vechi spații industriale, spații private, pavilioane temporare și altele.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: actori din grupele de risc